Bułeczki z kapustą, marchewkowe kimchi i inne pomysły na zdrowe dania z kiszonkami

Dania z kiszonkami
Dania z kiszonkami są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Swoje propozycje zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski. Na naszym stole pojawiły się: bułeczki z kiszoną kapustą, marchewka kimchi, klopsy z sałatką z ogórków kiszonych i pure z batatów, a także kurczak marynowany w soku z kiszonego buraka.

Bułeczki z kiszoną kapustą

Składniki na bułeczki z kiszoną kapustą:

Ciasto:

  • 230 ml wody
    • 10 g świeżych drożdży
      • 400 g mąki pszennej
        • łyżeczka soli

          Farsz:

          • cebula
            • ostra papryczka
              • 4 łyżki masła do smażenia
                • marchewka
                  • 300 g kiszonej kapusty
                    • 300 g pieczarek
                      • pęczek natki pietruszki
                        • sól i pieprz

                          Dodatkowo:

                          • łyżka sezamu jasnego
                            • łyżka sezamu czarnego
                              • pęczek cebuli dymki

                                Jak przygotować bułeczki z kiszoną kapustą:

                                1. W wodzie rozpuścić drożdże, dodać mąkę i sól. Wymieszać i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto przez około 5-6 minut. Przełożyć do miski i odstawić do wyrastania na 1,5 godziny.
                                  1. W tym czasie przygotować farsz. Cebulę i papryczkę chili posiekać i podsmażyć na maśle. Marchewkę zetrzeć na tarce i dodać do cebuli. Pod koniec dodać kiszoną kapustę i wszystko razem dusić. Na osobnej patelni podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki i dodać do farszu z kapusty. Dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
                                    1. Ciasto podzielić na 10 równej wielkości części i uformować z nich bułeczki. Zostawić na 10 minut, żeby się ciasto odprężyło, a następnie rozwałkować na płaskie placki o średnicy około 12 centymetrów. Na środek nałożyć farsz i zlepić ciasto u góry. Głęboką i dużą patelnię rozgrzać do średniej temperatury. Wlać odrobinę oleju oraz wysypać na patelnię sezam. Ułożyć bułki obok siebie na patelni i obsmażyć z każdej strony po 2-3 minuty. Następnie wlać kilka łyżek wody, przykryć i pozwolić, żeby bułeczki się uparowały. Podawać posypane posiekaną dymką oraz z sosem sojowym.

                                      Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                      Marchewka kimchi

                                      Składniki na marchewkę kimchi:

                                      • 1 kg marchewki
                                        • 2 łyżki soli
                                          • cebula
                                            • 20 g mąki ryżowej
                                              • 200 ml wody
                                                • 60 g koreańskiej papryki Gochugaru

                                                  lub

                                                  • 40 g słodkiej papryki
                                                    • 20 g ostrej papryki
                                                      • 4 ząbki czosnku
                                                        • kawałek imbiru wielkości kciuka
                                                          • 3 łyżki cukru
                                                            • 3 łyżki sosu sojowego

                                                              Jak przygotować marchewkę kimchi:

                                                              1. Marchewkę obrać i pokroić na zapałki. Posolić i zalać wodą. Wymieszać, aby sól się rozpuściła w wodzie. Odstawić na noc. Następnie odcedzić i opłukać marchewkę z soli.
                                                                1. Mąkę ryżową zalać wodą i ugotować kleik ryżowy. Wystudzić i dodać do niego resztę składników. Zmiksować blenderem, żeby składniki się połączyły. Gęstą papką zalać marchewkę i dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużego słoika. Zakręcić i odstawić na blat kuchenny na 10 dni. Po tym czasie wstawić do lodówki. Marchewka jest gotowa do jedzenia już po pierwszym dniu.

                                                                  Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                                                  Kurczak marynowany w soku z kiszonego buraka

                                                                  Składniki na marynowanego kurczaka:

                                                                  • kurczak
                                                                    • sól i pieprz
                                                                      • 2 ząbki czosnku
                                                                        • 300 ml soku z kiszonych buraków
                                                                          • kilka gałązek tymianku
                                                                            • 2 łyżki miodu
                                                                              • 4 łyżki masła

                                                                                Dodatki:

                                                                                • 4 tortille
                                                                                  • 2 pomidory
                                                                                    • 2 ogórki
                                                                                      • rzymska sałata
                                                                                        • 3 łyżki majonezu
                                                                                          • 2 łyżki jogurtu naturalnego
                                                                                            • sól i pieprz

                                                                                              Jak przygotować marynowanego kurczaka:

                                                                                              1. Kurczaka podzielić na kawałki. Solidnie przyprawić solą i pieprzem oraz rozgniecionym czosnkiem i tymiankiem. Następnie zalać sokiem z kiszonych buraków i miodem, odstawić do zamarynowania na kilka godzin.
                                                                                                1. Kawałki kurczaka wyjąć z marynaty, ułożyć w naczyniu do zapiekania, nałożyć masło w kilka miejsc i wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Ogórki, pomidory i sałatę pokroić na kawałki i wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Majonez wymieszać z jogurtem. Tortille podpiec na patelni, nałożyć na nie sałatkę, kurczaka pokrojonego na kawałki i polać sosem.

                                                                                                  Klopsy z sałatką z ogórków kiszonych i pure z batatów

                                                                                                  Składniki na klopsy z sałatką:

                                                                                                  Klopsy:

                                                                                                  • cebula
                                                                                                    • 4 ząbki czosnku
                                                                                                      • olej do smażenia
                                                                                                        • 400 g mielonego mięsa wołowego
                                                                                                          • bułka namoczona w mleku
                                                                                                            • łyżeczka słodkiej papryki
                                                                                                              • szczypta ostrej papryki
                                                                                                                • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
                                                                                                                  • łyżeczka ziaren kolendry
                                                                                                                    • sól i pieprz

                                                                                                                      Sałatka:

                                                                                                                      • 400 g małych ogórków kiszonych
                                                                                                                        • czerwona papryka
                                                                                                                          • duża słodka cebula
                                                                                                                            • łyżeczka cukru
                                                                                                                              • 2 łyżki musztardy francuskiej
                                                                                                                                • pieprz

                                                                                                                                  Pure z batatów:

                                                                                                                                  • 600 g batatów
                                                                                                                                    • 100 g masła
                                                                                                                                      • 3-4 łyżki śmietany kremówki
                                                                                                                                        • sól i pieprz

                                                                                                                                          Jak przygotować klopsy z sałatką:

                                                                                                                                          1. Obrać bataty i ugotować w minimalnej ilości wody. Gdy będą miękkie, odcedzić, dodać mleko i śmietanę, i zmiksować blenderem na gładkie pure. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju aż się zeszklą. Dodać do mięsa razem z dobrze odcedzoną bułką oraz przyprawami. Dokładnie wymieszać i wyrobić. Uformować sześć kul i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i podpiec przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130 st. C i podpiec jeszcze 10 minut.
                                                                                                                                            1. Ogórki pokroić na podłużne plasterki. Cebulę pokroić w piórka, a paprykę w cienkie paski. Wszystko razem wymieszać, doprawić i wymieszać z musztardą francuską. Klopsy podawać z pure z batatów oraz sałatką z ogórków.

                                                                                                                                              Pola Namysł/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                                              >>> Zobacz także:

                                                                                                                                              Grzyby kiszone – jak je przygotować? Jakie rodzaje najlepiej wybrać?

                                                                                                                                              Kiszonki w walce o odporność. "Cały dzień jest lepszy i zdrowszy"

                                                                                                                                              Ogórki nie tylko małosolne. Zobacz, jakie pyszne pikle robi Beata Kartowicz

                                                                                                                                              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                                              Autor: Iza Dorf

                                                                                                                                              Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości