Materiał promocyjny

Ciasto odwrócone z ananasem i karmelem według przepisu Matteo Brunettiego

Matteo Brunetti
Matteo Brunetti w Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Ananas króluje w kuchni Dzień Dobry TVN. Matteo Brunetti przyrządził ciasto odwrócone z ananasem i karmelem, sałatkę z ananasem, krewetki w ananasie, włoski plumcake ananasowy oraz ananasa grillowanego z szynką. Wypróbuj przepisy finalisty 6. edycji MasterChefa.

Ciasto odwrócone z ananasem i karmelem - przepis Matteo Brunettiego

Składniki:

  • 650 g ananasa wyczyszczonego  
  • 3 jajka
  • 170 g masła 
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80g mąki migdałowej
  • 150g napoju migdałowego  
  • Do karmelu:
  • 150g cukier
  • 150g woda
  • 50g masło 

Ciasto odwrócone z ananasem i karmelem - sposób przygotowania

Wyczyścić ananasa i wyciągnąć środek. Pokroić w cienkie plastry. Połowę plastrów pokroić w czwartki, a drugą połowę w kostkę.

Na patelnię dodać cukier i wodę. Gotować, aż będzie złote. Dodać masło i wymieszać.

Wlać karmel do foremki i położyć ładnie ćwiartki ananasa.

W misce dodać masło, cukier i ubić.

Dodać jajka pojedynczo, dalej ubijając.

Dodać mąki, proszek do pieczenia i napój migdałowy. Wymieszać całość i dodać kostki ananasa. Wymieszać i wlać masę do foremki. 

Piec w piekarniku na 180° przez 1 godzinę góra dół. Wyciągnąć i odwrócić ciasto do góry nogami na talerz.

Zobacz także:

Matteo Brunetti

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości