Przepisy kulinarne

Chleb w jajku, czyli tosty francuskie - proste danie na wakacyjny wypad

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Szymon Czerwiński
Francuskie tosty z musem jabłkowym

Tosty francuskie, czyli chleb zapiekany w jajku to banalnie proste danie, które idealnie sprawdzi się na wakacyjne podróże. Można je zrobić na słodko lub słono, zatem posmakują niemal każdemu. W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński zaprezentował swój przepis na to danie. Sprawdź go. 

Chleb w jajku czyli tosty francuskie - przepis krok po kroku

Składniki:

  1. 12 duże chałki
  2. 24 jajka
  3. 3100 ml mleka
  4. 4łyżka cukru waniliowego
  5. 5masło i olej do smażenia
  6. 62 łyżki cukru pudru
  7. 72 jajka na sadzone
  8. 84 plastry szynki
  9. 93 łyżki pesto bazyliowego
  10. 10masło klarowane do smażenia
  11. 113 łyżki dżemu lub konfitury z malin lub truskawek
  12. 12owoce: maliny, truskawki, banan, winogrono
  13. 135 plastrów bekonu - boczek wędzony

Sposób przygotowania tostów francuskich

  1. 1Jajka roztrzep razem z mlekiem i cukrem.
  2. 2Na patelni rozgrzej masło i smaż z każdej ze stron pokrojoną na grube plastry chałkę, obtoczoną w rozbełtanym jajku.
  3. 3Smacznego!

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Szymon Czerwiński

Pozostałe wiadomości