Chleb w jajku, czyli tosty francuskie - proste danie na wakacyjny wypad

Francuskie tosty z musem jabłkowym
Francuskie tosty z musem jabłkowym
Tosty francuskie, czyli chleb zapiekany w jajku to banalnie proste danie, które idealnie sprawdzi się na wakacyjne podróże. Można je zrobić na słodko lub słono, zatem posmakują niemal każdemu. W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński zaprezentował swój przepis na to danie. Sprawdź go. 

Chleb w jajku czyli tosty francuskie - przepis krok po kroku

Składniki:

  1. 2 duże chałki
    1. 4 jajka
      1. 100 ml mleka
        1. łyżka cukru waniliowego
          1. masło i olej do smażenia
            1. 2 łyżki cukru pudru
              1. 2 jajka na sadzone
                1. 4 plastry szynki
                  1. 3 łyżki pesto bazyliowego
                    1. masło klarowane do smażenia
                      1. 3 łyżki dżemu lub konfitury z malin lub truskawek
                        1. owoce: maliny, truskawki, banan, winogrono
                          1. 5 plastrów bekonu - boczek wędzony

                            Sposób przygotowania tostów francuskich

                            1. Jajka roztrzep razem z mlekiem i cukrem.
                              1. Na patelni rozgrzej masło i smaż z każdej ze stron pokrojoną na grube plastry chałkę, obtoczoną w rozbełtanym jajku.
                                1. Smacznego!

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Teofila Siewko

                                  Źródło: Szymon Czerwiński

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości