Tost z jajkiem w okienku. Oto szybki i efektowny przepis na śniadanie

Pomysł na śniadanie
Tost z jajkiem w okienku
Źródło: LauriPatterson/Getty Images
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Sęk w tym, że o poranku nie zawsze mamy czas, by przygotować energetyczne danie. Dlatego spróbujcie przepisu z TikToka na szybkie, ale i pyszne tosty z jajkiem w okienku. Na długo was nasycą, a i dzień od razu stanie się piękniejszy.

Przepisy kulinarne z TikToka

TikTok to prawdziwa kopalnia porad. Odnajdziemy na nim zarówno te z branży beauty czy sprytne tricki, które ułatwiają codzienne czynności, jak i przepisy kulinarne. Swoje popisowe dania na platformie zamieszczają znani szefowie kuchni oraz amatorzy, którzy lubują się w dobrych smakach.

Zobacz wideo: Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Kluski na cztery sposoby w sam raz na obiad. Poznaj niezawodne przepisy Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha

Jest tam naprawdę wiele inspiracji, a te, które cieszą się ogromną popularnością, często opisujemy na naszej stronie. Ostatnio zdradziliśmy, jak zrobić wege mięso mielone z TikToka czy sandwich z ziemniakami.  Kolejny przepis, który okazał się hitem aplikacji, to pomysł na śniadanie, czyli tost z jakiem w okienku.

Zobacz wideo: Cała prawda o jajkach

Cała prawda o jajkach
Cała prawda o jajkach
Źródło: Dzień Dobry TVN

Tost z jajkiem w okienku. Przepis

Tradycyjnie pałaszujemy tosty z serem lub szynką zrobione w opiekaczu. Natomiast ten przepis odmieni wasze życie i – co więcej – śniadaniowe danie przyrządza się w kilka minut.

Przepis:

  • 1 kromka chleba tostowego,
  • 1 jajko.

Przygotowanie:

  1. Kromkę chleba położyć na patelni.
  2. Wziąć kubek lub szklanek i wcisnąć w chleb.
  3. Przyrumienić, odwrócić i przyłożyć kubek do kromki z drugiej strony.
  4. Wbić jajko w "okienko".
  5. Przykryć patelnię i smażyć.
  6. Posypać solą i pieprzem. Gotowe!

Tak przygotowany tost można zjeść solo lub z dodatkami, np. z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, awokado czy rukolą. Osoby, które mają więcej czasu, mogą też usmażyć do tosta bekon. Do tego kawa, herbata lub sok pomarańczowy i pyszne śniadanie gotowe dosłownie w chwilę.

Zobacz też:

podziel się:

Pozostałe wiadomości