Materiał promocyjny

Kuchnia pełna miłości, czyli dania na walentynki według przepisów Agnieszki Cegielskiej

Kuchnia pełna miłości
Źródło: Dzień Dobry TVN
W Dniu Zakochanych w naszej kuchni królują afrodyzjaki. Pyszne walentynkowe dania proponuje Agnieszka Cegielska, dziennikarka i propagatorka naturalnego stylu życia. Zobacz, jak przyrządza koktajl poranny z roszponką, selerem, kiełkami i świeżą miętą, zupę z dyni z kiełkami, granatem i płatkami migdałów, owsiankę z daktylami, figami, granatem i makiem, carpacio z buraka z rozmarynem, owocami i świeżą miętą i bazylią oraz kaszę gryczaną z komosą, grzybami, lubczykiem i świeżą kolendrą. Poznaj niezwykłe przepisy na potrawy pełne miłości.

Koktajl poranny z roszponką, selerem, kiełkami i świeżą miętą

Składniki na koktajl poranny z roszponką, selerem, kiełkami i świeżą miętą:

  • roszponka
    • seler
      • mango
        • awokado
          • banan
            • kiełki lucerny
              • imbir
                • świeża mięta

                  Jak przyrządzić koktajl poranny z roszponką, selerem, kiełkami i świeżą miętą

                  Do blendera wrzucamy banana, garść roszponki, seler naciowy, pół mango, awokado, kiełki lucerny. Blendujemy, jeżeli koktajl będzie za gęsty dodajemy wody, zimą dodaję wody przegotowanej, cieplejszej, aby ten koktajl nie wychładzał organizmu.

                  Jeżeli jest nam z natury zimno, zawsze do takiego koktajlu można dodać 2 plasterki imbiru w czasie blendowania, który ma działanie rozgrzewające. Na koniec dokładam świeżą miętę dla orzeźwienia, czasami posypuję wiórkami kokosowymi dla urozmaicenia smaku.

                  Zupa z dyni z kiełkami, granatem i płatkami migdałów

                  Składniki na zupę z dyni z kiełkami, granatem i płatkami migdałów:

                  • dynia
                    • papryka czerwona
                      • cebula
                        • 4 ząbki czosnku
                          • chili
                            • kardamon
                              • gałka muszkatołowa
                                • rozmaryn
                                  • kumin
                                    • kurkuma
                                      • pieprz czarny świeżo mielony
                                        • sól
                                          • oliwa z pestek dyni
                                            • świeże kiełki
                                              • masło klarowane
                                                • granat
                                                  • awokado
                                                    • płatki migdałów

                                                      Jak przyrządzić zupę z dyni z kiełkami, granatem i płatkami migdałów

                                                      W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego, na które wrzucamy pół łyżeczki kuminu, szczyptę chili, rozmaryn, szczyptę gałki muszkatołowej, kardamonu, dynię pokrojoną w kostkę, pół czerwonej papryki, cebulę i 4 ząbki czosnku. Wszystko razem mieszamy, podprażamy doprawiamy jeszcze łyżeczką kurkumy, solą i świeżo mielonym pieprzem. Fakt tego, że lekko podsmażymy wcześniej nasze skarby natury z ziołami sprawi, że nasza zupa będzie bardziej aromatyczna.

                                                      Po chwili warzywa zalewamy wodą powyżej poziomu zawartości. Gotujemy, aż dynia będzie miękka, a potem blendujemy i po przelaniu do talerza dekorujemy i doprawiamy.

                                                      Dynia jest niezwykle zdrowa, jest między innymi naturalnym wsparciem dla naszej wątroby. Krem z dyni można podawać w przeróżny sposób. Do tego przepisu użyłam awokado, płatki migdałów, świeże kiełki, które powinny na naszych talerzach pojawiać się jak najczęściej. Wspaniale z dynią sprawdzi się rajski owoc, granat, ponieważ naturalnie ożywi naszą zupę. Na koniec warto dodać olej z pestek dyni, sól i świeżo mielony pieprz. Niech moc naturalnych afrodyzjaków i dyni będzie zawsze z Wami.

                                                      Owsianka z daktylami, figami, granatem i makiem

                                                      Składniki na owsiankę z daktylami, figami, granatem i makiem:

                                                      • płatki owsiane
                                                        • gruszka
                                                          • mak   
                                                            • kardamon, cynamon cejloński   
                                                              • winogrona
                                                                • suszone daktyle, figi 
                                                                  • orzechy włoskie
                                                                    • płatki migdałów
                                                                      • masło klarowane
                                                                        • imbir
                                                                          • granat
                                                                            • goździki

                                                                              Jak przyrządzić owsiankę z daktylami, figami, granatem i makiem

                                                                              W garnku rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 3 goździki i 3 plasterki imbiru, najlepiej pokrojone w drobną kostkę i płatki owsiane. Jeżeli wybierzemy płatki zwykle lub górskie, na szklankę płatków wlewamy 3 szklanki płynu. Ja najczęściej gotuję na wodzie, ale jak najbardziej można użyć do gotowania mleka, najlepiej roślinnego, lub zmieszać wodę z mlekiem. Jeżeli wybierzemy płatki błyskawiczne, stosunek płatków do płynu powinien wynieść 1:2.

                                                                              Pod koniec gotowania dodaję pokrojoną gruszkę, pokruszone orzechy włoskie, łyżkę maku, suszone daktyle, figi, odrobinę kardamonu, można też dodać cynamon cejloński. Kiedy nasza owsianka będzie ugotowana, przekładamy ją do miseczki i dodajemy owoce, winogrona, granat, posypujemy wszystko świeżą miętą i płatkami migdałów.

                                                                              Aby dodać tej owsiance słodyczy, ale też zdrowia, pamiętając o tym, że smak słodki jest smakiem miłości, można polać tą owsiankę syropem z kwiatów bzu lub z róży albo syropem z pędów sosny lub miodem z mniszka lekarskiego. Użyjcie tego, co macie ukrytego w swoich magicznych kuchniach i co Wam w duszy gra.

                                                                              Carpacio z buraka z rozmarynem i owocami i świeżą mięta i bazylią

                                                                              Składniki na carpacio z buraka z rozmarynem i owocami i świeżą mięta i bazylią:

                                                                              • ugotowane buraki
                                                                                • ser kozi lub wędzone tofu
                                                                                  • mango
                                                                                    • rozmaryn
                                                                                      • granat
                                                                                        • winogrona
                                                                                          • oliwa
                                                                                            • sól
                                                                                              • świeżo mielony pieprz
                                                                                                • mięta
                                                                                                  • bazylia
                                                                                                    • cytryna lub limonka
                                                                                                      • czerwony pieprz

                                                                                                        Jak przyrządzić carpacio z buraka z rozmarynem i owocami i świeżą mięta i bazylią

                                                                                                        Ugotowane i pokrojone w plastry buraki układamy na talerzu. Na nasze wyjątkowe skarby natury układamy mango i ser kozi albo wędzone tofu w opcji wegańskiej. Wszystko posypujemy granatem, obok kładziemy pokrojone w kostkę winogrona. Posypujemy świeżym rozmarynem, świeżą miętą. Doprawiamy delikatnie solą, świeżo mielonym pieprzem, bardzo dobrze sprawdza się też pieprz czerwony. Skrapiamy wszystko oliwą i skrapiamy limonką albo cytryną.

                                                                                                        Kasza gryczana z komosą, grzybami, lubczykiem świeżą kolendrą

                                                                                                        Składniki na kaszę gryczaną z komosą, grzybami, lubczykiem świeżą kolendrą

                                                                                                        • kasza gryczana niepalona
                                                                                                          • komosa ryżowa
                                                                                                            • papryka czerwona
                                                                                                              • cebula
                                                                                                                • czosnek
                                                                                                                  • pieczarki
                                                                                                                    • boczniaki
                                                                                                                      • kapary
                                                                                                                        • kukurydza
                                                                                                                          • orzechy włoskie
                                                                                                                            • chili        
                                                                                                                              • lubczyk
                                                                                                                                •        kumin
                                                                                                                                  • rozmaryn
                                                                                                                                    • imbir

                                                                                                                                      Jak przyrządzić kaszę gryczaną z komosą, grzybami, lubczykiem świeżą kolendrą

                                                                                                                                      W garnku rozgrzewam 2 łyżki masła klarowanego, na które wrzucam pół łyżeczki kuminu, pół szklanki komosy ryżowej dobrze opłukanej i pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej. Wszystko podprażam delikatnie i zalewam dwoma szklankami wody i gotuję ok 15 min.

                                                                                                                                      W tym czasie na patelni obok rozgrzewam łyżkę masła klarowanego, na które wrzucam kilka igiełek rozmarynu, szczyptę chili, starty imbir, pół łyżeczki lubczyku, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, pieczarki, boczniaki i razem podsmażam. W sezonie grzybowym można użyć innych grzybów, na przykład borowików.

                                                                                                                                      Kiedy nasze kasze będą miękkie, przekładam je na patelnię z grzybami i papryką, dodaję łyżkę kaparów, garść orzechów włoskich, garść kukurydzy, doprawiam solą, pieprzem, skrapiam oliwą i posypuję świeżą kolendrą. Jeżeli nie przepadacie za smakiem kolendry, idealnie będzie też pasować do tego dania świeża pietruszka.

                                                                                                                                      Zobacz też:

                                                                                                                                      Agnieszka Cegielska

                                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                      Materiał promocyjny
                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości