Olej po smażeniu – dlaczego nie powinien trafiać do zlewu?
Najczęściej, ze względu na wygodę i bliską odległość od kuchenki, olej z patelni trafia prosto do zlewozmywaka. Niektórzy stawiają na toaletę, przekonani, że tak będzie bezpieczniej. Tymczasem oba sposoby są równie szkodliwe. Dlaczego? Tłuszcze kuchenne wlane do rur odpływowych i kanalizacyjnych powodują powstawanie w nich osadu, który z czasem może doprowadzić do zatykania i pękania rur, a w konsekwencji do niszczenia ścian, a także zalania domu lub mieszkania.
"Odpicowane mieszkanie"
Gdzie wylać olej z patelni?
Otóż nigdzie. Tak naprawdę w domowych gospodarstwach nie ma dobrego miejsca. Jest natomiast kilka innych możliwości pozbycia się zużytego oleju. Najprostszym jest zebranie go z patelni papierowym ręcznikiem i wyrzucenie do śmieci zmieszanych. Ta metoda działa, jeśli tłuszczu nie ma zbyt wiele. W przypadku oleju po smażeniu frytek czy innych rzeczy wymagających "głębokiego tłuszczu" trzeba by zużyć całą rolkę ręcznika, a to zupełnie bez sensu. Co w takim razie zrobić z tym olejem?
Można go ponownie wykorzystać – to rozwiązanie jest ekologiczne i w duchu, ważnej dla wielu osób, idei zero waste. Należy jednak wziąć pod uwagę, że nie każdy olej można wykorzystać ponownie. Musi spełniać kilka warunków:
- był używany w temperaturze niższej niż 190 st. C (w przeciwnym wypadku jest spalony i szkodliwy),
- został przecedzony przez gęsto sito przed ponownym użyciem,
- nie był mieszany z innymi tłuszczami,
- był przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym i zacienionym miejscu.
Jak wykorzystać zużyty olej?
Zużyty olej czy inny tłuszcz można wykorzystać ponownie nie tylko w kuchni, ale również w produkcji domowego rękodzieła, np. mydła czy olejnych lampek.
Innym rozwiązaniem jest oddanie tłuszczu do ponownego przetwarzania, gdzie wykorzystywany jest jako paliwo napędowe. Jednak ma to sens, jeśli jest go naprawdę dużo. Z tego rozwiązania najczęściej korzysta gastronomia.
Niektórzy gromadzą zużyty olej w słoiczkach i przekazują je w dni odbioru nietypowych śmieci lub do specjalnych punktów. Ostatecznie można wymieszać olej z piaskiem czy żwirem i po prostu wyrzucić do śmieci zmieszanych. To rozwiązanie proste, bezpieczne dla rur, ale powodujące, że tego oleju nie można już ponownie wykorzystać.
Zobacz także:
- Wszechstronny ocet. Poznaj 10 sposobów na jego wykorzystanie
- Czyszczenie sodą. Prosty sposób, by ekologicznie zadbać o dom i o siebie
- Jak ograniczyć plastik w kuchni? Konrad Koterba poleca ekologiczne gadżety
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Nicolas McComber/Getty Images