Nasycone kwasy tłuszczowe znajdują się przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego.
Olej słonecznikowy to jeden z najbardziej popularnych olejów w Polsce. Wiele osób decyduje się jednak na wybór oleju rzepakowego, czy słusznie? Dowiedz się, dlaczego nie warto rezygnować z tego oleju w naszej diecie.
Czy po smażeniu można wylać olej z patelni do zlewu? To pytanie bardzo często pojawia się w internecie, ale odpowiedzi nie zawsze są zgodne z prawdą. Wyjaśniamy, dlaczego nie można tego robić i jakie są inne sposoby na pozbycie się zużytego oleju.
Frytkownica bez oleju jest idealną propozycją dla osób, które cenią sobie zdrowe posiłki. Można w niej przyrządzić ulubione frytki czy mięso bez dodatku tłuszczu. Sprawdź, jak wybrać frytkownicę beztłuszczową – na co zwracać uwagę.
Jaką rolę odgrywają w naszej diecie tłuszcze? W jakich produktach znajdziemy zdrowe tłuszcze? I w jakich ilościach powinniśmy je jeść? Gościem Dzień Dobry TVN była dietetyczka Aneta Łańcuchowska.
Pulchne ciasta i drożdżówki kuszą swoimi kształtami, zapachem i smakiem. Jednak to nie tylko bomby kaloryczne, ale i chemiczne. Współczesne cukiernictwo dysponuje wieloma półproduktami do wytworzenia wypieków. Jaki wpływ na nasze zdrowie ma tłuszcz palmowy szeroko stosowany w cukiernictwie? Ile wspólnego ma polewa czekoladowa z czekoladą, a krem ze śmietaną?
Jak policzyć, ile spożywa się tłuszczu w ciągu dnia? Których tłuszczy powinnyśmy unikać? Czy tłuszcze mogą zaburzać zegar biologiczny? W studiu Dzień Dobry TVN gościem była Anna Jelonek, dietetyk. Czy tłuszcz może być przyczyną bezsenności?