Newsy

KaramBBa czyli oryginalne ciastko, które będzie promowało Bielsko-Białą

Newsy

EyeEmIrina Kvyatkovskaya/EyeEm;

Ciasto KaramBBa to deser, który będzie promował miasto Bielsko-Biała. W celu stworzenia oryginalnej receptury, która ma nawiązywać do historii miasta, ogłoszono dotychczas kilka konkursów. Receptura będzie jawna dla wszystkich lokalnych cukierników.

Bielo-Biała będzie promowana ciastkiem KaramBBa

KaramBBa – to nazwa ciastka, które będzie promowało Bielsko-Białą. Jest to beza przełożona białą masą z nutką ajerkoniaku i konfiturą z czarnego bzu. Zdaniem magistrackich urzędników: smak, wygląd i kolor ciastka nawiązuje do Bielska-Białej.

- Pomysł na to, aby Bielsko-Biała miało swoje ciastko, zrodził się podczas planowania programu obchodów jubileuszu połączenia miast (70-lecie przypada w br. - PAP). Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych złożył wtedy propozycję z Ciastkiem BB. Poznań ma rogale marcińskie, Wadowice - kremówki, my mamy cukiernie, mamy cukierników, ale (…) brakowało nam ciastka, które nas wyróżni – powiedział naczelnik wydziału kultury i promocji urzędu miejskiego Przemysław Smyczek.

Emilia Klejmont z wydziału prasowego magistratu przypomniała, że odbył się konkurs wewnątrzszkolny, a później miejski, który nie przyniósł rozstrzygnięcia. Jednym z jurorów był bowiem mistrz cukiernictwa z Poznania, Paweł Mieszała. Podczas rozmów z innymi sędziami powstał pomysł opracowania receptury i nazwy ciastka, które kojarzyłoby się z obu miastami i promowało je. Mieszała zobowiązał się, że wspólnie z bielskim "Gastronomem" przygotuje recepturę.

Ciasto KaramBBa ma nawiązywać do Bielsko-Białej

Cukiernik wraz z przedstawicielami szkoły stwierdzili, że warto "sięgnąć do rdzenia tego, czym jest Bielsko-Biała". - Dlatego wybraliśmy dwie białe bezy, które nawiązują do historii miasta. Natomiast, jeśli chodzi o krem – stworzony jest na bazie śmietanki i czegoś, czego nie mogłem znaleźć w Poznaniu i przyjechałem po to specjalnie tutaj. W mieście bowiem jest produkowany - i dostępny prawie tylko tutaj – ajerkoniak. Ciastko jest zrobione z produktów naturalnych. W środku, w kremie, ukryta jest konfitura z czarnego bzu – powiedział Paweł Mieszała.

Jak dodał, w Wielkopolsce, skąd pochodzi, konfitura z czarnego bzu nazywana jest hyćką. - Robocza nazwa naszego ciastka to KaramBBa z hyćką – coś czarnego na wzór tajemniczego szpiega z Krainy Deszczowców – dodał cukiernik.

Emilia Klejmont przypomniała, że szpieg z Krainy Deszczowców jest postacią z animowanego serialu "Porwanie Baltazara Gąbki", który powstał w bielskim Studio Filmów Rysunkowych.

- Przepis na KaramBBę został przekazany do Urzędu Miejskiego w Bielsku-Białej i jest w pieczy prezydenta. Jednak receptura będzie jawna, a miejscowi restauratorzy, cukiernicy - w szczególności ci cukiernicy, którzy startowali w konkursie na Ciastko BB - jako pierwsi będą mieli okazję z niej skorzystać i przygotować ciastko. Ważne jest też to, że na wykonywany produkt będą musieli uzyskać certyfikat. Jednostką certyfikującą będzie właśnie bielski Gastronom – zakomunikowała Klejmont.

Położone obok siebie na dwóch brzegach rzeki Białej Bielsko - na Śląsku Cieszyńskim, i Biała Krakowska w Małopolsce, tworzyły niegdyś odrębne miasta. Połączone zostały w jeden organizm w 1951 r. Ciastko KaramBBa ma o tym fakcie przypominać.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Letnie pierogi z owocami

Autor: Diana Ryściuk

Źródło: PAP

Źródło zdjęcia głównego: EyeEm

Pozostałe wiadomości