Czy można usłyszeć taniec? Mistrzowie stepowania i muzycy opowiadają o niezwykłym projekcie

„Usłyszeć taniec”, czyli mistrzowie stepowania
Źródło: Dzień Dobry TVN
"Usłyszeć taniec" to widowisko różnych form stepowania - od flamenco, stepu irlandzkiego i amerykańskiego po taniec współczesny. Barwny spektakl, w którym taniec i muzyka są dwoma nierozerwalnymi elementami. Mistrzowie stepowania i muzycy w Dzień Dobry TVN opowiedzieli o swojej pasji.

Taniec, który można usłyszeć

Flamenco i step to style, w których najważniejszy jest rytm, a wystukiwanie go pozwała właśnie usłyszeć taniec. Ewa Jakubiec, Michał Wierzbowski, Mateusz Wójcik, a także Małgorzata Mycek i Tomasz Biela od 2014 roku tworzą widowisko o nazwie "Usłyszeć taniec". Na przestrzeni siedmiu lat zagrali ponad 180 spektakli i pokazów w największych salach koncertowych w całej Polsce.

- To widowisko tworzą zupełnie różni ludzie. Chodziło nam o to, by stworzyć coś razem, mimo że na co dzień robimy zupełnie inne rzeczy - powiedział Mateusz Wójcik, absolwent irlandzkiej uczelni Irish World Academy of Music and Dance. Twórca, choreograf i manager projektu "Usłyszeć Taniec".

Jak wyglądała praca nad tworzeniem projektu? - My przyszliśmy z tańcem, mieliśmy pewne frazy ułożone, Tomek i Gosia pod to stworzyli muzykę i tak to powstało - dodał Wójcik.

"Usłyszeć taniec" - kiedy odbędą się pokazy?

Wielkie widowisko "Usłyszeć taniec" będzie można zobaczyć niebawem w trzech miastach w Polsce: 17 września w Lublinie w Centrum Spotkania Kultur, 18 września w Warszawskie w Domie Kultury "Świt", a następnie 19 września we Wrocławiu w Starym Klasztorze. Gościem specjalnym będzie gwiazda flamenco, tancerz Gero Domínguez.

Zobacz wideo: Wyjątkowy pokaz stepowania

„Usłyszeć taniec” – wyjątkowy pokaz stepowania
Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Autor: Justyna Piąsta

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana