Program "Magia Świąt". Roladka szpinakowa z serem, orzechami i wędzonym łososiem

Rolada
"Magia Świąt". Roladka szpinakowa z serem
Źródło: Magia świąt, prod. Earlgrey, 2023
Rolada to efektowna, ale jednocześnie prosta i szybka potrawa, idealna na świąteczny stół. W programie "Magia Świąt" znany i ceniony kucharz Sebastian Olma zaprezentował widzom przepis na roladkę szpinakową z pysznymi dodatkami. Jak ją zrobić i co będzie nam do tego potrzebne? Sprawdź.

Magia Świąt - odcinek dwunasty

W programie "Magia Świąt" znany kucharz Sebastian Olma przygotował dla widzów proste, ale jakże efektowne inspiracje na świąteczne potrawy. Dwunasty odcinek kulinarnego poradnika będzie miał swoją premierę 24 grudnia 2023 roku o godz. 9.40 na antenie TTV oraz o godz. 14 w TVN 7.

Tym razem dowiemy się jak przygotować roladkę szpinakową z serem, orzechami i wędzonym łososiem (opcjonalnie czerwony kawior). To danie z pewnością zachwyci twoich bliskich. Aromatyczne składniki, wspaniały smak i intrygujący wygląd - to tylko kilka z wielu zalet tej potrawy.

Przepis na roladkę szpinakową z serem, orzechami i wędzonym łososiem

Składniki na ciasto szpinakowe:

  • Liście młodego szpinaku x 200 g,
  • proszek do pieczenia x 15 g,
  • jajka x 3 szt.,
  • mąka pszenna x 100 g,
  • sól x 15 g.

Przygotowanie:

Liście młodego szpinaku miksujemy z proszkiem do pieczenia, solą i jajkami. Gdy masa będzie gładka dodajemy do niej mąkę pszenną i starannie mieszamy. Po uzyskaniu zwartej, jednolitej konsystencji, ciasto wylewamy na papier do pieczenia i formujemy je w kształt przypominający kwadrat. Wstawiamy na 15 minut piekarnika do temperatury 175 st. C. Po tym czasie wyjmij ciasto i poczekaj aż ostygnie.

Reszta składników potrzebnych do przyrządzenia rolady:

  • Ser gouda w plastrach x 130 g,
  • plastry wędzonego łososia x 200 g,
  • serek Mascarpone x 500 g,
  • prażone orzechy laskowe, drobne x 50 g,
  • koperek świeżo posiekany x 1 mały pęczek,
  • sól.
  • Do ozdoby: liście szpinaku, cytryna i kwiaty jadalne.

Po wyjęciu ciasta, obracamy je na drugą stronę za pomocą drugiego papieru. Na warstwę ciasta nakładamy plastry sera Gouda, a następnie plastry wędzonego łososia i zwijamy w folię spożywczą. Roladkę odkładamy do lodówki i trzymamy ją tam aż do zastygnięcia. Serek mascarpone przekładamy do miski i mieszamy z koperkiem. Następnie należy zgnieść orzechy laskowe.

Gdy wyjmiemy roladkę z lodówki, z jednej strony smarujemy ją serkiem i posypujemy orzechami. Całość tniemy na plastry i układamy na półmisku wyłożonym liśćmi szpinaku i ćwiartkami cytryny. Dla dopełnienia smaku na roladkę możemy nałożyć również czerwony, wytrawny i delikatnie słonawy kawior.

Zobacz także:

podziel się: