Magia Świąt - odcinek dwunasty
W programie "Magia Świąt" znany kucharz Sebastian Olma przygotował dla widzów proste, ale jakże efektowne inspiracje na świąteczne potrawy. Dwunasty odcinek kulinarnego poradnika będzie miał swoją premierę 24 grudnia 2023 roku o godz. 9.40 na antenie TTV oraz o godz. 14 w TVN 7.
Tym razem dowiemy się jak przygotować roladkę szpinakową z serem, orzechami i wędzonym łososiem (opcjonalnie czerwony kawior). To danie z pewnością zachwyci twoich bliskich. Aromatyczne składniki, wspaniały smak i intrygujący wygląd - to tylko kilka z wielu zalet tej potrawy.
Przepis na roladkę szpinakową z serem, orzechami i wędzonym łososiem
Składniki na ciasto szpinakowe:
- Liście młodego szpinaku x 200 g,
- proszek do pieczenia x 15 g,
- jajka x 3 szt.,
- mąka pszenna x 100 g,
- sól x 15 g.
Przygotowanie:
Liście młodego szpinaku miksujemy z proszkiem do pieczenia, solą i jajkami. Gdy masa będzie gładka dodajemy do niej mąkę pszenną i starannie mieszamy. Po uzyskaniu zwartej, jednolitej konsystencji, ciasto wylewamy na papier do pieczenia i formujemy je w kształt przypominający kwadrat. Wstawiamy na 15 minut piekarnika do temperatury 175 st. C. Po tym czasie wyjmij ciasto i poczekaj aż ostygnie.
Reszta składników potrzebnych do przyrządzenia rolady:
- Ser gouda w plastrach x 130 g,
- plastry wędzonego łososia x 200 g,
- serek Mascarpone x 500 g,
- prażone orzechy laskowe, drobne x 50 g,
- koperek świeżo posiekany x 1 mały pęczek,
- sól.
- Do ozdoby: liście szpinaku, cytryna i kwiaty jadalne.
Po wyjęciu ciasta, obracamy je na drugą stronę za pomocą drugiego papieru. Na warstwę ciasta nakładamy plastry sera Gouda, a następnie plastry wędzonego łososia i zwijamy w folię spożywczą. Roladkę odkładamy do lodówki i trzymamy ją tam aż do zastygnięcia. Serek mascarpone przekładamy do miski i mieszamy z koperkiem. Następnie należy zgnieść orzechy laskowe.
Gdy wyjmiemy roladkę z lodówki, z jednej strony smarujemy ją serkiem i posypujemy orzechami. Całość tniemy na plastry i układamy na półmisku wyłożonym liśćmi szpinaku i ćwiartkami cytryny. Dla dopełnienia smaku na roladkę możemy nałożyć również czerwony, wytrawny i delikatnie słonawy kawior.
Zobacz także:
- Kupujesz opłatek w supermarkecie? Ksiądz ostrzega
- "Święta od kuchni". Nowoczesny śledź według Sebastiana Olmy i Grzegorza Zawieruchy
- Świąteczny zapach w domu. Jak wykonać go samodzielnie? Potrzebujesz tylko dwóch produktów