"Magia Świąt" - odcinek 10
W programie "Magia świąt" znany i ceniony kucharz Sebastian Olma zaproponuje dwanaście niezwykłych i innowacyjnych potraw związanych ze świętami Bożego Narodzenia. Premiera kulinarnego formatu już 6 grudnia o godz. 17:50 na antenie TVN7, a w TTV 7 grudnia o godz. 13:30.
W 10 odcinku programu kucharz postawił na halibuta. Ryba jest łagodna w smaku, więc zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Cechuje ją również duża zawartość białka i składników odżywczych przy niskiej kaloryczności. Co więcej, Sebastian Olma przygotował ją w równie zdrowym anturażu - z jogurtowym sosem i warzywami.
Przepis na pieczonego halibuta z mieszanką warzyw i sosem jogurtowym
Sos na bazie jogurtu - składniki:
- Jogurt grecki bez laktozy 250 g,
- pieprz cayene,
- sól,
- kumin,
- cytryna 1 szt.,
- koperek 1 pęczek,
- czosnek 2-4 ząbki,
- marynowany imbir 50 g.
Sposób przygotowania sosu:
Jogurt wymieszaj razem z suchymi przyprawami i sokiem z cytryny. Dodaj posiekany koperek, tarty czosnek i posiekany marynowany imbir.
Składniki na pieczonego halibuta:
- 3 dzwonki z halibuta,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz do smaku,
- cytryna 2 szt.,
- mąka do oprószenia,
- mieszanka warzyw,
- natka pietruszki x 1 pęczek.
Sposób przygotowania halibuta:
Oprósz rybę solą i pieprzem i delikatnie obtocz w mące.
Na patelni usmaż od strony skóry kawałki halibuta, pod koniec smażenia skrop rybę sokiem z cytryny, a następnie przełóż na blaszkę z pergaminem i wstaw do pieczenia na około 10 minut do temp 195 st. C.
Na tą samą patelnie dorzuć mieszankę warzyw i lekką ja podsmaż. Dodaj do niej posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem.
Na talerzu ułóż porcję smażonych warzyw, dodaj na górę rybę z piekarnika i całość polej sosem jogurtowym. Ułóż cytrynę na boku.
Źródło zdjęcia głównego: TVN7