Program "Magia Świąt". Przepis na halibuta z mieszanką warzyw i sosem jogurtowym 

"Magia Świąt". Przepis na halibuta
"Magia Świąt". Przepis na halibuta
Źródło: Magia świąt, prod. Earlgrey, 2023
Są składniki, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jednym z nich jest ryba. W 10 odcinku programu "Magia Świąt" Sebastian Olma przedstawił przepis na pieczonego halibuta z mieszanką warzyw i sosem jogurtowym. Danie nie jest trudne w przygotowaniu, a bez wątpienia zachwyci gości.

"Magia Świąt" - odcinek 10 

W programie "Magia świąt" znany i ceniony kucharz Sebastian Olma zaproponuje dwanaście niezwykłych i innowacyjnych potraw związanych ze świętami Bożego Narodzenia. Premiera kulinarnego formatu już 6 grudnia o godz. 17:50 na antenie TVN7, a w TTV 7 grudnia o godz. 13:30.

 W 10 odcinku programu kucharz postawił na halibuta. Ryba jest łagodna w smaku, więc zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Cechuje ją również duża zawartość białka i składników odżywczych przy niskiej kaloryczności. Co więcej, Sebastian Olma przygotował ją w równie zdrowym anturażu - z jogurtowym sosem i warzywami. 

Przepis na pieczonego halibuta z mieszanką warzyw i sosem jogurtowym 

Sos na bazie jogurtu - składniki: 

  • Jogurt grecki bez laktozy 250 g,
  •  pieprz cayene, 
  • sól, 
  • kumin, 
  • cytryna 1 szt., 
  • koperek 1 pęczek, 
  • czosnek 2-4 ząbki, 
  • marynowany imbir 50 g.

Sposób przygotowania sosu: 

Jogurt wymieszaj razem z suchymi przyprawami i sokiem z cytryny. Dodaj posiekany koperek, tarty czosnek i posiekany marynowany imbir.

Składniki na pieczonego halibuta:

  • 3 dzwonki z halibuta, 
  • olej do smażenia, 
  • sól, pieprz do smaku, 
  • cytryna 2 szt., 
  • mąka do oprószenia, 
  • mieszanka warzyw, 
  • natka pietruszki x 1 pęczek.

Sposób przygotowania halibuta: 

Oprósz rybę solą i pieprzem i delikatnie obtocz w mące. 

Na patelni usmaż od strony skóry kawałki halibuta, pod koniec smażenia skrop rybę sokiem z cytryny, a następnie przełóż na blaszkę z pergaminem i wstaw do pieczenia na około 10 minut do temp 195 st. C. 

Na tą samą patelnie dorzuć mieszankę warzyw i lekką ja podsmaż. Dodaj do niej posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą oraz pieprzem. 

Na talerzu ułóż porcję smażonych warzyw, dodaj na górę rybę z piekarnika i całość polej sosem jogurtowym. Ułóż cytrynę na boku.

podziel się: