Polski fenomen Rodzinnych Ogródków Działkowych. Jak dziś wygląda tam życie?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Życie na “RODOS”
Życie na “RODOS”
Grillowe gadżety
Grillowe gadżety
Zapraszamy na wspólne grillowanie na plaży Rusałka
Zapraszamy na wspólne grillowanie na plaży Rusałka
Chcesz spalić kiełbaskę z grilla? Trenuj z Qczajem!
Chcesz spalić kiełbaskę z grilla? Trenuj z Qczajem!
Grillowy piątek z DDTVN
Grillowy piątek z DDTVN
Sztuka dekorowania kiełbaski z grilla
Sztuka dekorowania kiełbaski z grilla
Kto szybciej złoży ogrodowego grilla?
Kto szybciej złoży ogrodowego grilla?
Podział ról na grillu
Podział ról na grillu
Grillowanie czas start
Grillowanie czas start
Grillowa kuchnia Roberta Burneiki i Szymona Czerwińskiego
Grillowa kuchnia Roberta Burneiki i Szymona Czerwińskiego
Sałatki idealne na grilla
Sałatki idealne na grilla
Relaks na “RODOS”
Relaks na “RODOS”
Rodzinne Ogródki Działkowe były bardzo popularne w ubiegłym stuleciu. Od kilku lat ponownie cieszą się coraz większym zainteresowaniem mieszkańców miast. Gospodarz Dzień Dobry TVN Filip Chajzer postanowił sprawdzić, kto dziś pielęgnuje stołeczne ogródki. Z kolei w studiu gościły Sylwia Wiśniewska, promotorka kultury działkowej oraz doktor socjologii Agnieszka Kampka, które starały się wyjaśnić fenomen miejskich ogródków.

Rodzinne Ogródki Działkowe. Jak dziś wyglądają?

Coraz więcej osób wraca wspomnieniami do dzieciństwa spędzonego na Rodzinnych Ogródkach Działkowych, które w okresie PRL-u były bardzo popularną alternatywą dla ogrodów wśród osób, które zamieszkiwały zatłoczone miasta. Od kilku lat moda na uprawianie małego kawałka ziemi powraca, dlatego Filip Chajzer postanowił porozmawiać z właścicielami miejskich działek.

- My nad morze nie pojechałyśmy tamtego roku, tylko całe lato spędziłyśmy tutaj. Cudnie było – stwierdziła jedna z bohaterek reportażu.

Zadbane trawniki, huśtawki, fontanny, rabatki i ogrodowe krasnale. Rodzinne Ogródki Działkowe zaskakują małą architekturą, przemyślanym planowaniem niedużych przestrzeni oraz zadbaną roślinnością.

- Ja tę działkę po mojej mamie odziedziczyłam. My tę działkę mamy prawie 55 lat w naszym posiadaniu – tłumaczyła właścicielka drewnianego domku na działce.

Filip Chajzer został też oprowadzony po działce pana Wiesława. Nieduży ogródek zachwycił prezentera oczkiem wodnym z rybkami, kamienną rzeźbą i domkiem, którym właściciel zajmuje się z inicjatywy ukochanej żony.

Fenomen Rodzinnych Ogródków Działkowych

Wzmożone zainteresowanie uprawianiem ogródka działkowego wyjaśniły w studiu Dzień Dobry TVN doktor socjologii Agnieszka Kampka oraz promotorka kultury ogródkowej Sylwia Wiśniewska. Według badaczki renesans działkowy wynika z ich praktycznego zastosowania, o czym szczególnie przekonaliśmy się podczas pandemii.

- Myślę, że działki nigdy nie straciły swojego czaru. Można powiedzieć, że działki karmią, bawią, wyzwalają i to jest sedno – stwierdziła socjolożka.

Sylwia Wiśniewska jest amatorką ogródków działkowych, które chętnie fotografuje i obserwuje. Według gościni działkowcy dzielą się na takich, którzy bardzo świadomie podchodzą do uprawy ziemi - tworzą komposty i wymieniają się nasionami oraz na takich, którzy dbają o swoją prywatność i chcą popisać się idealnym trawnikiem, czy grządką.

- Jest to w nas pierwotne - taka chęć kontaktu z ziemią. To też jest większa świadomość w młodych ludziach, którzy chcą wiedzieć, co hodują. [...] Tacy działkowcy są najfajniejsi, tacy, którzy nie mają tylko równego trawnicznika, ale i otwierają tę przestrzeń dla innych. To są enklawy zieloności w miastach, to jest ważne, żeby je zachować – tłumaczyła.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz też:

Autor: Zofia Wierzcholska

Reporter: Filip Chajzer

Źródło zdjęcia głównego: DDTVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana