Właściwości jagody kamczackiej. Co można z niej zrobić?
Dzięki badaniom naukowców wiadomo, że jagody zawierają duże ilości składników odżywczych, które są niezbędne dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Co można zrobić z jagody kamczackiej? Można ją jeść na surowo, wykorzystać do ciast, przetworów czy nalewek – możliwości są niemalże nieograniczone.
Jagoda kamczacka – wygląd
Jagoda kamczacka jest inaczej nazywana suchodrzewem jadalnym. Roślina posiada dwie odmiany botaniczne: suchodrzew siny oraz suchodrzew kamczacki. Odmiany suchodrzewu sinego mają maksymalnie 2 metry wysokości, wzniesiony przekrój i kwaśno-słodkie owoce, które spadają, gdy dojrzeją. Z kolei odmiany suchodrzewu kamczackiego są przede wszystkim niższe, maksymalnie osiągają 1,5 metra wysokości, są rozłożyste, a ich owoce zdecydowanie bardziej słodkie i dłużej utrzymują się na krzewie.
Jagoda kamczacka posiada kremowożółte kwiaty. Mają bardzo przyjemny, delikatny zapach i są miododajne. Należy wiedzieć, że jest to roślina obcopylna, dlatego do prawidłowego zapylenia i bogatego owocowania potrzebuje obecności innej odmiany - zaleca się, by sadzić obok siebie dwie odmiany, które kwitną w tym samym czasie. Owoce tego krzewu mają kolor fioletowo-granatowy, są wydłużone i pokryte woskowym nalotem, w zależności od odmiany mają nieco odmienne kształty. Przede wszystkim jednak są soczyste, kwaśno-słodkie, z delikatną goryczką.
Uprawa jagody kamczackiej
Przede wszystkim należy zaznaczyć, że jest to roślina długowieczna i stosunkowo łatwa w uprawie. Wegetację zaczyna bardzo wcześnie, a pierwsze pąki kwiatowe pojawiają się już na początku marca. Jej wielką zaletą jest fakt, że owoce jagody kamczackiej można zbierać jako pierwsze spośród wszystkich uprawianych roślin owocowych, nawet przed pierwszymi truskawkami! Istotne jest również to, że jagoda kamczacka zaczyna owocować już na drugi rok po posadzeniu. Jej owoce dojrzewają stopniowo, dlatego należy je zbierać stosunkowo często. Jagodę kamczacką należy podlewać wiosną, szczególnie wtedy, gdy opady są niewielkie. Można ją dodatkowo nawadniać w czasie wzrostu zawiązków owoców i wtedy, kiedy będą dojrzewać.
Wymagania glebowe jagody kamczackiej
Jagoda kamczacka urośnie niemal w każdej glebie, ale najkorzystniejsze będzie dla niej podłoże żyzne i stosunkowo wilgotne, o lekko kwaśnym odczynie (pH 5,5–6). Najlepiej będzie wzrastać, gdy zostanie wystawiona na słońce, choć można ją posadzić także w miejscu lekko zacienionym. Jak już zostało wspomniane, krzewy jagody kamczackiej są wytrzymałe na suszę i silny mróz (wytrzymują temperaturę nawet -35°C). Kwiaty również są dość mrozodoporne, nie przeszkadza im nawet temperatura do -6°C.
Kiedy sadzić?
Krzewy jagody najlepiej posadzić jesienią lub wiosną. Ziemię należy najpierw obficie nawieźć kompostem lub obornikiem (około 10–15 kilogramów na roślinę), a następnie przekopać z wierzchnią warstwą gleby. Rośliny należy sadzić w odległości od 1 do 2 metrów od siebie. Ziemię wokół nich można także wyłożyć ściółką (drobną korą lub trocinami). Należy wiedzieć, że jagoda kamczacka nie lubi chwastów, dlatego przygotowując dla niej stanowisko, trzeba pamiętać, aby dokładnie je odchwaścić.
Przycinanie
Jagodę kamczacką należy przycinać dopiero około 4–5 roku po posadzeniu. Jest to tak zwane cięcie prześwietlające, podczas którego należy usunąć najstarsze i połamane pędy, a także nadmiar tych drobnych.
Jagoda kamczacka – nawożenie i choroby
Roślinę można nawozić od momentu jej przyjęcia się do końca czerwca, najlepiej wieloskładnikowym nawozem mineralnym dla borówki wysokiej. Jagoda kamczacka nie wymaga szczególnej prewencji, zwykle nie jest atakowana przez szkodniki i choroby roślin.
Rozmnażanie jagody kamczackiej
W domowej uprawie nowe rośliny możemy pozyskać ze stosunkowo łatwo ukorzeniających się sadzonek zielnych. Do rozmnażania najlepiej przystąpić w pierwszej połowie czerwca (jagoda kończy wtedy kwitnienie). Do sadzonkowania należy wybierać młode pędy, które nie kwitły wiosną. O tej porze roku jest zwykle stosunkowo sucho, dlatego należy pamiętać, by przed pobraniem sadzonek mocno podlać krzew mateczny. Takie zasilone wodą pędy będą miały znacznie większe szanse na wytworzenie korzeni. To ważne, by sadzonki miały po co najmniej dwa węzły z pąkami liściowymi. Z kolei cięcie należy dokonywać pod parą liści lub pod wykształconym oczkiem. Najlepiej będzie, jeśli użyje się do tej czynności ostrej żyletki, sekatora lub noża.
Zobacz także:
- Dlaczego czarne jagody są dobre na biegunkę? Jak stosować?
- Kompot z jagód - jak go przygotować?
- Soki, dżemy, konfitury, czyli przepisy na najlepsze przetwory z jagód
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto