W przypadku tolerancyjnej rośliny, jaką jest forsycja, przycinanie przeprowadzone za późno lub zbyt intensywnie może doprowadzić do zahamowania kwitnienia. To, jak wygląda forsycja, zależy więc nie tylko od konkretnej odmiany, ale także od skrócenia jej pędów we właściwym czasie.
Forsycja – opis
Forsycja to krzew ozdobny, który dzięki swojej ciepłej barwie i rozłożystej strukturze, dobrze sprawdza się w dużych ogrodach. Roślina osiąga wysokość do 3 m i pochodzi z Azji, choć niektóre rodzaje uprawiane są w Ameryce i Europie. Jeden z najpopularniejszych gatunków, czyli forsycja pośrednia , kwitnie bardzo wcześnie, dlatego jej uroczy kwiatostan można podziwiać już wtedy, gdy inne krzewy jeszcze nie rosną. Rozłożystej roślinie, jaką jest forsycja , potrzebne jest cięcie . Odpowiednie skracanie pędów sprawia, że można z niej stworzyć żywopłot. Aby bujnie rosła forsycja, przycinanie musi być wykonane we właściwym czasie.
Jak wygląda forsycja ? Roślinę można rozpoznać po długich łodygach, wzdłuż których gęsto rozścielone są niewielkie, żółte kwiaty. Forsycja , czyli krzew ozdobny, osiąga duże rozmiary, dlatego najczęściej sadzi się ją w gruncie. Oprócz czteropłatkowych kwiatów, jakie posiada forsycja, liście rośliny są długie i lekko zaokrąglone. Pojawiają się one na krzewie dopiero, gdy kwiaty powoli opadają.
W mniejszych ogrodach doskonale sprawdzi się forsycja na pniu , której kwiatostan osadzony jest na smukłej, drzewiastej podstawie. Całość przybiera formę drzewka, które nie przytłoczy całej aranżacji roślinnej swoją intensywną, żółtą barwą i licznymi pnączami.
Forsycja – gatunki
Duży ogród to miejsce, do którego idealnie pasuje forsycja. Odmiany i gatunki krzewu różnią się między sobą przede wszystkim wysokością i odpornością na mróz. W zależności od konkretnego rodzaju rośliny, jej kwitnienie może przypadać na różne terminy – w niektórych przypadkach jest to marzec, w innych maj. Do gatunków najczęściej uprawianych zalicza się forsycja pośrednia . Jest to gatunek prosty w uprawie – lubi miejsca słoneczne, glebę przepuszczalną i wilgotną. Jej odmiany bujnie rosną, dlatego potrzebują cięcia. Forsycja pośrednia jest krzewem silnym, odpornym na choroby, zanieczyszczenia, nierzadko również na mróz. Wśród najciekawszych odmian tego gatunku warta wyróżnienia jest forsycja Maluch – karłowata, mocno kwitnąca na przełomie kwietnia. Roślina cechuje się również dużą mrozoodpornością. Innym, mniej znanym gatunkiem krzewu, jest forsycja zwisła . Łatwo ją rozpoznać po charakterystycznej płaczącej formie kwiatostanu. Osiąga do 3 m wysokości i posiada długie pędy, które są delikatne i łagodnie zwisają. Kolejny gatunek to forsycja koreańska . Może mieć wysokość do 2 m, za to jej pędy są dość szeroko rozstawione. Ten typ forsycji kwitnie wcześnie, bo już od marca.
Forsycja – sadzenie
Mając do dyspozycji kwiat dość tolerancyjny względem warunków naturalnych, taki jak forsycja, sadzonki powinny być umieszczone na stanowisku słonecznym lub w lekkim półcieniu (mniej bujny wzrost). Gleba najlepiej, gdy jest przepuszczalna, umiarkowanie wilgotna, a miejsce osłonięte od wiatru. Sadzenie powinno się wykonywać na przełomie wczesnej wiosny lub jesienią, jeszcze przed nadejściem mrozów.
Kiedy kwitnie forsycja ? Wszystko zależy od konkretnej odmiany. Są rodzaje, w których kwiaty pojawiają się już w marcu (np. odmiana Goldrausch) albo całkiem późno, bo dopiero w maju (np. odmiana Lynwood). Na ogół jednak forsycja kwitnie w kwietniu.
Forsycja – rozmnażanie
Nowe krzewy możemy wykształcić z pędów, które wytworzyła już kwitnąca forsycja. Rozmnażanie rośliny wykonuje się za pomocą sadzonek zdrewniałych (pobieranie jesienią lub wiosną) i półzdrewniałych (pobieranie późnym latem). Łatwym sposobem na uzyskanie nowego krzewu są odkłady poziome – jeden z pędów rośliny należy nagiąć, zasypać w dołku, zabezpieczając ciężkim elementem i regularnie podlewać.
Forsycja – właściwości lecznicze
Uprawiana forsycja w ogrodzie wykazuje właściwości lecznicze. Przygotowana z niej herbata jest źródłem witaminy C, antocyjanów czy rutyny. Pijąc napar z kwiatów forsycji, wzmacniamy odporność i korzystnie wpływamy na układ pokarmowy. Spożywanie tej rośliny wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne a nawet przeciwutleniające.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN