Zapiekanki z Biłgoraja
Jan Pyznarski przez 12 lat był nauczycielem w jednym z biłgorajskich techników. W połowie lat 80. szwagier żony namówił go do założenia lokalu z zapiekankami. Inspiracją była przypadkowa wizyta w jednym ze stołecznych punktów z podobnymi przysmakami.
- Receptura została wypracowana metodą prób i błędów. Najpierw jedliśmy nasz produkt sami, a później poprosiliśmy rodzinę i znajomych, by go próbowali. Po korektach zaczęliśmy sprzedawać zapiekanki - opowiadał właściciel.
- One mają taki sam smak jak kiedyś, są przepyszne - stwierdziła gościni lokalu.
Biłgoraj. Kultowe zapiekanki promowane przez raperów
Na zapiekankach od Jana Pyznarskiego wychował się raper Kukon i jego brat. Mężczyźni postanowili odtworzyć w swoim lokalu smak z rodzinnych stron.
- Pan Jan pomógł nam w taki sposób, że pokazał swoją kuchnię, zaplecze oraz to, jak przygotowuje zapiekanki, aby szło to taśmowo. Pokazał, jaki keczup przygotowuje, bo dla znawców nawet to jest ważne - podkreślił Dawid Konopka, brat Kukona.
Zobacz także:
- Najlepsze zapiekanki Grzegorza Zawieruchy. Poznaj pyszny i prosty sposób na obiad
- Zapiekanki na słono i słodko - przepisy Szymona Czerwińskiego
- Proste przepisy na zapiekankę z kurczakiem i warzywami
Autor: Oskar Netkowski
Reporter: M. Sadowski, A. Rek