Kultowe zapiekanki z Biłgoraja zachwycają od 40 lat. "Mają taki sam smak jak kiedyś"

Kultowe zapiekanki z Biłgoraja
Historia kultowych zapiekanek z Biłgoraja
Źródło: Dzień Dobry TVN
W Biłgoraju od 40 lat funkcjonuje punkt z zapiekankami. Przysmak składa się zaledwie z pszennej bułki, sera i pieczarek, ale dawno zyskał już miano kultowego. W Dzień Dobry TVN sprawdziliśmy fenomen tego miejsca na mapie kulinarnej Polski.

Zapiekanki z Biłgoraja

Jan Pyznarski przez 12 lat był nauczycielem w jednym z biłgorajskich techników. W połowie lat 80. szwagier żony namówił go do założenia lokalu z zapiekankami. Inspiracją była przypadkowa wizyta w jednym ze stołecznych punktów z podobnymi przysmakami.

- Receptura została wypracowana metodą prób i błędów. Najpierw jedliśmy nasz produkt sami, a później poprosiliśmy rodzinę i znajomych, by go próbowali. Po korektach zaczęliśmy sprzedawać zapiekanki - opowiadał właściciel.

- One mają taki sam smak jak kiedyś, są przepyszne - stwierdziła gościni lokalu.

Biłgoraj. Kultowe zapiekanki promowane przez raperów

Na zapiekankach od Jana Pyznarskiego wychował się raper Kukon i jego brat. Mężczyźni postanowili odtworzyć w swoim lokalu smak z rodzinnych stron.

- Pan Jan pomógł nam w taki sposób, że pokazał swoją kuchnię, zaplecze oraz to, jak przygotowuje zapiekanki, aby szło to taśmowo. Pokazał, jaki keczup przygotowuje, bo dla znawców nawet to jest ważne - podkreślił Dawid Konopka, brat Kukona.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości