Koreczki serowe z sosem z orzechowym (20 sztuk)
Składniki:
- 1 opakowanie Sera Królewskiego Sierpc
- 20 oliwek
- 20 plastrów prosciutto
- 2 melony
- Sos orzechowy:
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka tartego imbiru
- 2 łyżeczki tajskiego sosu chili – czosnkowego
Sposób wykonania:
Ser Królewski rozdzielamy na plasterki i kroimy paski o grubości 3 cm. Prosciutto składamy na kształt małej kostki, a melona kroimy w kostkę 3 na 3 cm.
Na wykałaczkę do koreczków nabijamy oliwkę, następnie ser żółty, prosciutto i na koniec melon. Gotowe koreczki układamy na desce do serwowania i każdy polewamy odrobiną sosu orzechowego.
Sos orzechowy:
Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy na 30 minut do połączenia się składników. W razie konieczności możemy dodać więcej sosu chili czosnkowego.
Crostini z grillowaną gruszką i Serem Królewskim
Składniki:
- 1 bagietka
- 8 plasterków sera Królewskiego Sierpc
- 4 gruszki
- 2 łyżki posiekanego tymianku
- 4 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Patelnię grillową dobrze rozgrzewamy i delikatnie smarujemy oliwą za pomocą pędzelka. Następnie kładziemy gruszkę pokrojoną w ćwiartki i grillujemy. Odkładamy na bok.
Na tej samej patelni układamy bagietkę pokrojoną w 3 cm kromki (najlepiej kroić pod skosem) i lekko podpiekamy do uzyskania złotego koloru. Zdejmujemy z patelni.
Na chrupiącej kromce układamy pół plasterka sera Sierpc złożonego na połowę, na wierzchu gruszkę, całość delikatnie skrapiamy miodem i posypujemy świeżym tymiankiem.
Serowe roladki
Składniki:
- 8 plastrów sera Królewskiego Sierpc
- 1 marchew
- 1 laska selera naciowego
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 8 liści sałaty freeze
- 1 garść orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Marchewkę i seler naciowy kroimy w cienkie słupki. Plaster sera układamy na talerzu, na wierzch kładziemy plaster szynki parmeńskiej, liść sałaty i po 4 słupki marchwi oraz selera naciowego. Orzechy lekko siekamy i oprószamy całość.
Na koniec delikatnie zawijamy ser, tak aby wszystkie składniki były dobrze ściśnięte i wbijamy po środku wykałaczkę, która złączy całość.
Zobacz też:
Dania na poprawę nastroju. Pomysły Piotra Kucharskiego
Ziemniaki na 5 sposobów. Przepyszne i sycące przepisy Jaśka Kuronia
Pomysły na kapustę kiszoną, czyli samo zdrowie według przepisów Darii Ładochy
Autor: Luiza Bebłot