Materiał promocyjny

W kuchni rządzi ser! Poznaj przepisy Grzegorza Zawieruchy

Wyrazisty, bogaty smak, lekko miodowy, z orzechową nutą. Ser idealnie nadaje się do oryginalnych kompozycji, które łatwo możemy wyczarować w kuchni. Grzegorz Zawierucha przyrządza dla nas koreczki z sosem z orzechowym, crostini z grillowaną gruszką oraz roladki z szynką parmeńską.

Koreczki serowe z sosem z orzechowym (20 sztuk)

Składniki:

  • 1 opakowanie Sera Królewskiego Sierpc
  • 20 oliwek
  • 20 plastrów prosciutto
  • 2 melony
  • Sos orzechowy:
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 2 łyżeczki tajskiego sosu chili – czosnkowego

Sposób wykonania:

Ser Królewski rozdzielamy na plasterki i kroimy paski o grubości 3 cm. Prosciutto składamy na kształt małej kostki, a melona kroimy w kostkę 3 na 3 cm.

Na wykałaczkę do koreczków nabijamy oliwkę, następnie ser żółty, prosciutto i na koniec melon. Gotowe koreczki układamy na desce do serwowania i każdy polewamy odrobiną sosu orzechowego.

Sos orzechowy:

Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy na 30 minut do połączenia się składników. W razie konieczności możemy dodać więcej sosu chili czosnkowego.

Crostini z grillowaną gruszką i Serem Królewskim

Składniki:

  • 1 bagietka
  • 8 plasterków sera Królewskiego Sierpc
  • 4 gruszki
  • 2 łyżki posiekanego tymianku
  • 4 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Patelnię grillową dobrze rozgrzewamy i delikatnie smarujemy oliwą za pomocą pędzelka. Następnie kładziemy gruszkę pokrojoną w ćwiartki i grillujemy. Odkładamy na bok.

Na tej samej patelni układamy bagietkę pokrojoną w 3 cm kromki (najlepiej kroić pod skosem) i lekko podpiekamy do uzyskania złotego koloru. Zdejmujemy z patelni.

Na chrupiącej kromce układamy pół plasterka sera Sierpc złożonego na połowę, na wierzchu gruszkę, całość delikatnie skrapiamy miodem i posypujemy świeżym tymiankiem.

Serowe roladki

Składniki:

  • 8 plastrów sera Królewskiego Sierpc
  • 1 marchew
  • 1 laska selera naciowego
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 8 liści sałaty freeze
  • 1 garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Marchewkę i seler naciowy kroimy w cienkie słupki. Plaster sera układamy na talerzu, na wierzch kładziemy plaster szynki parmeńskiej, liść sałaty i po 4 słupki marchwi oraz selera naciowego. Orzechy lekko siekamy i oprószamy całość.

Na koniec delikatnie zawijamy ser, tak aby wszystkie składniki były dobrze ściśnięte i wbijamy po środku wykałaczkę, która złączy całość.

Zobacz też:

Dania na poprawę nastroju. Pomysły Piotra Kucharskiego

Ziemniaki na 5 sposobów. Przepyszne i sycące przepisy Jaśka Kuronia

Pomysły na kapustę kiszoną, czyli samo zdrowie według przepisów Darii Ładochy

Autor: Luiza Bebłot

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości