Bánh mì, czyli najlepsze na świecie kanapki z wołowiną
Składniki:
5 bagietek krótkich
700 g wołowiny (najlepiej antrykot)
1/2 łyżki uprażonych ziaren kolendry
sos rybny
1 jajko
świeża kolendra
1/2 świeżego ogórka
prażona cebula
sos sriracha
sos hoisin
5 łyżek majonezu
1 papryczka chili drobno posiekana
Pikle wietnamskie:
1 marchewka pokrojona w julienne
1 kalarepa pokrojona w julienne
1/3 szklanki octu ryżowego
1/3 szklanki cukru
2/3 szklanki wody
1 łyżka soli
Przygotowanie:
W garnku umieść ocet, wodę, cukier i sól. Podgrzewaj aż do rozpuszczenia się składników. Odstaw z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Następnie umieść w środku warzywa i marynuj około 1-2 godzin. Wołowinę pokrój na mniejsze kawałki – ok 3 cm – i zalej 1 l wody. Dodaj nasiona kolendry, po 2 łyżki sosu sojowego i sosu rybnego i gotuj wołowinę około 2–3 godzin. Następnie wyciągnij ją z wywaru i "poszarp". Bułki delikatnie podpiecz w piekarniku lub na grillu. Przetnij na pół, ale nie w całości i wydrąż środek. Dodaj mięso, pikle odsączone z marynaty, kolendrę, sosy oraz majonez. Dodaj ogórka pokrojonego w słupki i dodaj papryczkę chili. Na koniec posyp podprażoną cebulką.
Wietnamska zupa grzybowa
Składniki:
1 kg kurczaka – części z kością
1 korzeń imbiru wielkości kciuka
3 łyżki sosu rybnego
1/2 łyżki cukru
100 g suszonych grzybów Shitake
1-2 zestawy ziół z północy Wietnamu (thuốc bắc) – do kupienia w wietnamskich sklepach spożywczych
10-20 suszonych jagód goji
10-20 ziaren lotosu
250 g makaronu sojowego, czyli z fasoli mung (namocz w gorącej wodzie)
Przygotowanie:
Kurczaka zagotuj w wodzie Następnie przełóż do oczyszczonego garnka i zalej wodą tak, aby zakryła w całości mięso i kości. Dodaj 3 łyżki sosu rybnego, 1/2 łyżki cukru oraz nieobrany, opalony imbir. Gotuj przez godzinę, ściągnij szumowiny. Namocz grzyby Shitake w gorącej wodzie. Dodaj je, ziarna lotosu, suszone jagody goji oraz 1-2 opakowania ziół z północy Wietnamu. Gotuj jeszcze 15 minut i dodaj na koniec makaron.
Wietnamska ryba z tamaryndowcem
Składniki:
900 g tłustej i słodkiej ryby (karp, jesiotr – w kawałkach oczywiście)
3 łyżki pasty z tamaryndowca
3 łyżki cukru
6 łyżek sosu rybnego
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej
1 papryczka chili
2 pomidory
4 okry (jeśli brak, to może być cukinia)
3 selera naciowego
1/2 świeżego ananasa
150 g kiełków fasoli mung
1 pęczek kolendry
1 pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
Czosnek, trawę cytrynową, 1/2 chili i szalotkę posiekaj drobno, a następnie podsmaż na oleju w garnku do zupy. Rybę dokładnie oczyść. Dodaj do garnka i podsmaż. Następnie odstaw na bok. Przygotuj wodę tamaryndową. Jeśli masz ciemną pastę w postaci żywicy, to gotuj pastę zalaną szklanką wody. Jeśli masz pastę w jasnej postaci, to po prostu rozpuść ją w wodzie. Powstałą wodą tamaryndową zalej podsmażone przyprawy. Dodaj cukier i sos rybny. Dodaj rybę i gotuj około 10 minut. Pokrój ananasa, pomidory w ćwiartki, okrę lub cukinię. Dodaj warzywa i ananasa do zupy i chwilę gotuj. Na sam koniec dopraw jeszcze sosem rybnym oraz cukrem jeśli to konieczne. Przed podaniem udekoruj kiełkami i świeżymi ziołami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN