W kuchni DDTVN wietnamskie specjały

Daria Ładocha właśnie wróciła z Wietnamu. Zaprosiliśmy ją do kuchni Dzień Dobry TVN, aby zaprezentowała nam kilka wietnamskich specjałów. Mogliśmy spróbować: bánh mì, wietnamską zupę grzybową i wietnamską rybę z tamaryndowcem.

Bánh mì, czyli najlepsze na świecie kanapki z wołowiną

Składniki:

5 bagietek krótkich

700 g wołowiny (najlepiej antrykot)

1/2 łyżki uprażonych ziaren kolendry

sos rybny

1 jajko

świeża kolendra

1/2 świeżego ogórka

prażona cebula

sos sriracha

sos hoisin

5 łyżek majonezu

1 papryczka chili drobno posiekana

Pikle wietnamskie:

1 marchewka pokrojona w julienne

1 kalarepa pokrojona w julienne

1/3 szklanki octu ryżowego

1/3 szklanki cukru

2/3 szklanki wody

1 łyżka soli

Przygotowanie:

W garnku umieść ocet, wodę, cukier i sól. Podgrzewaj aż do rozpuszczenia się składników. Odstaw z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Następnie umieść w środku warzywa i marynuj około 1-2 godzin. Wołowinę pokrój na mniejsze kawałki – ok 3 cm – i zalej 1 l wody. Dodaj nasiona kolendry, po 2 łyżki sosu sojowego i sosu rybnego i gotuj wołowinę około 2–3 godzin. Następnie wyciągnij ją z wywaru i "poszarp". Bułki delikatnie podpiecz w piekarniku lub na grillu. Przetnij na pół, ale nie w całości i wydrąż środek. Dodaj mięso, pikle odsączone z marynaty, kolendrę, sosy oraz majonez. Dodaj ogórka pokrojonego w słupki i dodaj papryczkę chili. Na koniec posyp podprażoną cebulką.

Wietnamska zupa grzybowa

Składniki:

1 kg kurczaka – części z kością

1 korzeń imbiru wielkości kciuka

3 łyżki sosu rybnego

1/2 łyżki cukru

100 g suszonych grzybów Shitake

1-2 zestawy ziół z północy Wietnamu (thuốc bắc) – do kupienia w wietnamskich sklepach spożywczych

10-20 suszonych jagód goji

10-20 ziaren lotosu

250 g makaronu sojowego, czyli z fasoli mung (namocz w gorącej wodzie)

Przygotowanie:

Kurczaka zagotuj w wodzie Następnie przełóż do oczyszczonego garnka i zalej wodą tak, aby zakryła w całości mięso i kości. Dodaj 3 łyżki sosu rybnego, 1/2 łyżki cukru oraz nieobrany, opalony imbir. Gotuj przez godzinę, ściągnij szumowiny. Namocz grzyby Shitake w gorącej wodzie. Dodaj je, ziarna lotosu, suszone jagody goji oraz 1-2 opakowania ziół z północy Wietnamu. Gotuj jeszcze 15 minut i dodaj na koniec makaron.

Wietnamska ryba z tamaryndowcem

Składniki:

900 g tłustej i słodkiej ryby (karp, jesiotr – w kawałkach oczywiście)

3 łyżki pasty z tamaryndowca

3 łyżki cukru

6 łyżek sosu rybnego

1 szalotka

2 ząbki czosnku

1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej

1 papryczka chili

2 pomidory

4 okry (jeśli brak, to może być cukinia)

3 selera naciowego

1/2 świeżego ananasa

150 g kiełków fasoli mung

1 pęczek kolendry

1 pęczek szczypiorku

Przygotowanie:

Czosnek, trawę cytrynową, 1/2 chili i szalotkę posiekaj drobno, a następnie podsmaż na oleju w garnku do zupy. Rybę dokładnie oczyść. Dodaj do garnka i podsmaż. Następnie odstaw na bok. Przygotuj wodę tamaryndową. Jeśli masz ciemną pastę w postaci żywicy, to gotuj pastę zalaną szklanką wody. Jeśli masz pastę w jasnej postaci, to po prostu rozpuść ją w wodzie. Powstałą wodą tamaryndową zalej podsmażone przyprawy. Dodaj cukier i sos rybny. Dodaj rybę i gotuj około 10 minut. Pokrój ananasa, pomidory w ćwiartki, okrę lub cukinię. Dodaj warzywa i ananasa do zupy i chwilę gotuj. Na sam koniec dopraw jeszcze sosem rybnym oraz cukrem jeśli to konieczne. Przed podaniem udekoruj kiełkami i świeżymi ziołami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości