Stewia to rodzaj rośliny, w obrębie którego wyróżnia się ponad 200 gatunków. Choć w wielu rejonach świata traktowana jest jako roślina wieloletnia, która dobrze radzi sobie na świeżym powietrzu, w Polsce, ze względu na klimat, zazwyczaj uprawia się ją jako roślinę doniczkową. W uprawie ogrodowej stewia jest zazwyczaj rośliną jednoroczną, niektórzy jednak decydują się na jej przezimowanie. Niektórzy uznają ją za ładną, niedużych rozmiarów roślinę dekoracyjną, inni cenią ją ze względu na jej właściwości, czyli niską kaloryczność oraz zawartość składników słodzących bezpiecznych dla osób chorujących na cukrzycę. Chcesz wiedzieć, jak powinna wyglądać uprawa stewii i jej zimowanie? Poznaj wymagania oraz zasady pielęgnacji rośliny.
Stewia – krótka charakterystyka rośliny
W uprawie doniczkowej i ogrodowej w Polsce najczęściej spotykany jest tylko jeden z ponad 200 gatunków rośliny – Stevia rebaudiana. Swoją popularność gatunek ten zawdzięcza największej ilości substancji słodzących w składzie, co sprawia, że najlepiej nadaje się jako naturalny i zdrowy zamiennik cukru. Stevia rebaudiana w naturalnym środowisku występuje na terenie Brazylii i Paragwaju, obecnie jednak uprawiana jest również poza granicami tych państw.
W polskim klimacie w ogrodzie nadaje się wyłącznie do uprawy sezonowej, dlatego większość osób decyduje się na trzymanie sadzonek w domu. Dorosłe egzemplarze rośliny, przy odpowiedniej pielęgnacji i poświęceniu, mogą osiągać nawet do 60 cm wysokości.
Uprawa stewii – wymagania uprawne rośliny ogrodowej
Roślina jest wrażliwa na zmieniające się warunki pogodowe oraz stanowisko, w związku z czym warto jeszcze przed zakupem dobrze przemyśleć miejsce, w którym będzie zasadzona. Nie zaleca się hodowania rośliny w ogrodzie – uprawa stewii w warunkach domowych w przypadku polskiego klimatu jest znacznie łatwiejsza. Stewia lubi miejsca słoneczne i dość ciepłe. Za optymalną temperaturę do wzrostu i rozwoju uznaje się około 15℃. Idealne podłoże dla sadzonek to ziemia dobrze przepuszczalna, piaszczysta, o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. Roślina nie wymaga specjalnie żyznej gleby, nie można jednak sadzić jej na terenach całkowicie jałowych i pozbawionych składników odżywczych.
Zbiory plonów warto przeprowadzać na początku jesieni, między wrześniem a październikiem (wtedy stewia jest najsłodsza).
Pielęgnacja stewii – najważniejsze informacje
Stewia źle znosi zarówno zbyt wilgotną, jak i zbyt suchą glebę. Warto pamiętać o regularnym, umiarkowanym podlewaniu rośliny oraz kontrolowaniu wilgotności wierzchnich warstw ziemi. Raz na jakiś czas należy odchwaszczać teren wokół stewii, a w przypadku pojawienia się kwiatów – jak najszybciej je obcinać.
Stewia jest wrażliwa na mróz i już pierwsze przymrozki mogą wywołać nieodwracalne uszkodzenia w sadzonkach. Roślina uprawiana w ogrodzie powinna zostać przezimowana, np. w piwnicy. W okresie spoczynku nie należy jej zbyt często podlewać.
Stewia – uprawa w domu krok po kroku
Stewię można uprawiać w doniczkach. Można kupić w sklepie gotowe sadzonki lub wyhodować ją samodzielne z nasion. W przypadku uprawy stewii w warunkach domowych zalecane jest odpowiednie przygotowanie doniczki przed przesadzeniem rośliny na miejsce stałe. Na dnie pojemnika warto przygotować kilkucentymetrowy drenaż z kamyczków, który zabezpieczy roślinę przed zalewaniem oraz gniciem korzeni.
Kupując sadzonki, po przyniesieniu ich do mieszkania należy przesadzić je do nowej doniczki ze świeżą ziemią przeznaczoną do kwiatów doniczkowych. W przypadku uprawy większej liczby roślin w tym samym pojemniku zaleca się zachowanie około 20 cm odległości między poszczególnymi egzemplarzami.
Uprawa stewii z nasion jest bardziej czasochłonna. Wysiew przeprowadza się zazwyczaj na początku wiosny w pomieszczeniu, w którym temperatura utrzymuje się powyżej 22℃. Nasiona powinny mieć zapewnioną odpowiednią wilgotność powietrza. Kiełki pojawiają się zazwyczaj po upływie dwóch tygodni, po tym czasie można przesadzić je do płytkich doniczek. Kiedy sadzonki urosną, można przenieść je do większych doniczek.
Stewia – właściwości i wykorzystanie rośliny
Stewia to zdrowy, niskokaloryczny i naturalny zamiennik cukru, idealnie sprawdzający się w przypadku osób na diecie oraz cukrzyków. Roślina ma właściwości dezynfekujące oraz przeciwbakteryjne, wykorzystuje się ją podczas produkcji kosmetyków oraz środków higieny osobistej. Znalazła zastosowanie również jako naturalny środek obniżający ciśnienie oraz poprawiający trawienie.
Zobacz też:
Czym słodzić zamiast cukru? Naturalne zastępniki cukru
Szkodliwość cukru – jak cukier wpływa na organizm?
Jak przestać jeść słodycze? Skuteczne porady
Zobacz wideo: Czym zastąpić cukier? Zamienniki i ich właściwości
Autor: Adrian Adamczyk