Uprawa kapusty jest rozpowszechniona na polskich polach, ogrodach lub działkach. Dlaczego? Kapusta jest bardzo zdrowym warzywem, które można jeść przez cały rok i dodatkowo ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Uprawia się ją do kiszenia, jedzenia na surowo czy robienia przetworów.

Uprawa kapusty w polskich warunkach jest opłacalna i stosunkowo łatwa ze względu na panujący u nas umiarkowany klimat. Dzięki temu uprawiać ją mogą nawet amatorzy. Kapusta jest rośliną jednoroczną i należy do niej wiele gatunków, z których można wybrać swój ulubiony.

Właściwości kapusty

Kapusta należy do rodziny kapustowatych, a jej spożycie dostarcza naszemu organizmowi witamin, błonnika oraz wielu składników odżywczych. Warzywo to charakteryzuje się tak samo dużą zawartością witaminy C jak cytryna. Oprócz tego można w niej znaleźć inne niezbędne dla zdrowia witaminy z grupy B, witaminę A, E, K i rutynę. Wyjątkowa jest zwłaszcza kapusta pekińska. Dlaczego? Zawiera bowiem wysoką dawkę beta-karotenu. Zjadając dziennie ok 200 g tej kapusty, dostarczamy naszemu organizmowi zalecaną dzienną porcję tego składnika. Kapusta jest bogata w wapń, magnez i potas. Jej zielone liście zawierają także duże ilości żelaza oraz kwasu foliowego. Kapusta, a zwłaszcza jej świeżo wyciśnięty sok, wpływa dobroczynnie na pracę układu trawiennego.

Zobacz film: Kapusta w kuchni. Źródło: Dzień Dobry TVN


Rodzaje kapusty

Kapusta jest warzywo o wielu różnych odmianach ‒ należy do niej kilkadziesiąt gatunków, z czego w Polsce najpopularniejsze w uprawie są:

· kapusta głowiasta biała ‒ charakteryzuje się zwartym głąbem liści o gładkiej, zielonej lub białej powierzchni. Liście kapusty białej mają lekko słodki smak;

· kapusta głowiasta koloru czerwonego ‒ swój fioletowoczerwony kolor zawdzięcza antocyjanom, które wykazują właściwości przeciwzapalne oraz antynowotworowe;

· kapusta pekińska ‒ ma inny kształt niż standardowe kapusty głowiaste ‒ jej żyłkowane i lekko faliste liście zbierają się w podłużną, dość długą główkę. Liście kapusty pekińskiej są od wewnątrz białe i twarde, a od zewnątrz ‒ zielone i cienkie.

Jak uprawiać kapustę pekińską?

Uprawa kapusty pekińskiej wymaga stanowiska słonecznego i osłoniętego przed wiatrem. Optymalna temperatura dobowa jej wzrostu to 18-20°C przy wschodach, 15°C podczas formowania główek i 10-13°C w końcowym okresie wegetacji. W Polsce takie warunki występują od lipca do października, dlatego najczęściej uprawia się kapustę pekińską na zbiór jesienny. Kapustę pekińską uprawia się w polu z rozsady lub z siewu wprost do gruntu. Uprawa kapusty pekińskiej w tunelach foliowych, czyli pod osłonami, to zdecydowanie opcja wiosenna ‒ rozsadę do uprawy wiosennej wysiewać trzeba w szklarni lub tunelu już pod koniec stycznia, natomiast do uprawy letniej od połowy marca do końca czerwca.

Kapusta pekińska charakteryzuje się krótkim okresem wegetacji, wynoszącym około trzech miesięcy. Warzywo to najlepiej rozwija się na glebach gliniasto-piaszczystych, które zawierają dużo próchnicy. Można ją również uprawiać na glebach torfowych. Optymalne pH podłoża wynosi 6,5-7,5. Uprawa kapusty pekińskiej w gruncie możliwa jest tylko w glebie dobrze nawodnionej i odchwaszczonej.

Uprawa kapusty białej i czerwonej

Uprawa kapusty nie jest bardzo wymagająca, jednak trzeba pamiętać, że kapusta ma duże potrzeby pokarmowe. Oznacza to, że bardzo ważnym elementem jej uprawy jest nawożenie ziemi. Pierwszy zabieg nawożenia pod uprawę kapusty najlepiej przeprowadzić jeszcze przed jej posadzeniem. Dzięki temu kapusta już od samego początku będzie mogła pobierać z ziemi potrzebne jej składniki odżywcze. Grunt najlepiej wspomóc obornikiem i preparatem z magnezem.

Kapustę białą najczęściej uprawia się z rozsady . Dobre do jej uprawy są gleby dostatecznie żyzne i odpowiednio wilgotne, o dość wysokim pH (6,2-7,0). Najlepiej wzrasta w warunkach umiarkowanej temperatury powietrza 15-20°C. Jest gatunkiem dość odpornym na przymrozki. Uprawa kapusty czerwonej jest podobna do uprawy kapusty białej. Kapusta czerwona jest jeszcze bardziej wytrzymała na niskie temperatury, ale również wrażliwsza na brak wilgoci w podłożu. Do prawidłowego rozwoju potrzebuje gleb niezbyt ciężkich i żyznych, wilgotnych, o odczynie obojętnym. Decydując się na nawożenie gleby minerałami, trzeba zwrócić uwagę na zawartość nawozu ‒ potrzebna jest mieszanka mineralna z potasem, gdyż wspomaga on powstawanie czerwonego zabarwienia liści.

Kapusta głowiasta (biała lub czerwona) jest najczęściej hodowana z rozsady. Niezbędny okres wegetacji od posadzenia do uformowania zwartego głąba wynosi od 50 dni dla odmian bardzo wczesnych, do 160-180 dni dla odmian późnych. W zależności od odmiany i terminu uprawy, kapustę można sadzić od lutego do końca czerwca. Trzeba pamiętać, że niezbędna jest uprawa kapusty wczesnej pod osłonami, najlepiej w tunelach foliowych ‒ te rozsady sadzi się najwcześniej. Rozsadę gatunków wczesnych, czyli wiosennych, przygotowuje się w lutym, a gatunków późniejszych pod koniec kwietnia.

W Polsce popularne są też inne odmiany kapusty, ich uprawa jest podobna. Warto dowiedzieć się jak najwięcej o gatunku, który chcemy uprawiać, by mu nie zaszkodzić, a później cieszyć się udanymi zbiorami.

Co sądzisz o tym artykule?
79
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0