Wiadomość

Schab z pieczarkami i serem może się wydawać daniem równie prostym co tradycyjne kotlety schabowe. W końcu stanowi ich nieco bardziej skomplikowaną wersję. Podobnie jak w przypadku tradycyjnych schabowych, schab z serem i pieczarkami należy przygotowywać uważnie i zwracając uwagę na szczegóły. Inaczej ryzykujemy, że będzie suchy i niezbyt apetyczny.

Roladki schabowe z pieczarkami i serem to jedno z prostszych obiadowych dań. Jako dodatek wystarczą ugotowane ziemniaki, lekka surówka lub – w wersji bardziej kalorycznej – frytki i sos. Prostota dania nie oznacza jednak, że nie można popełnić przy nim błędów, a tych – podobnie, jak przy klasycznym schabowym – może pojawić się w polskiej kuchni całkiem sporo.

Schab z pieczarkami i serem zapiekany – wersja podstawowa

Schab z pieczarkami i serem w dużej mierze przygotowujemy tak samo jak tradycyjne kotlety schabowe.

Składniki:

· około 400 g schabu bez kości,

· 250 g pieczarek świeżych,

· 100 g żółtego sera (polecany jest ostry ser np. gouda),

· 1 jajko,

· bułka tarta,

· olej do smażenia,

· sól, pieprz.

Schab schabowe z pieczarkami i serem przygotowujemy następująco:

Schab kroimy na porcje, rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Mięso moczymy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor. Pieczarki kroimy w drobną kostkę, podobnie cebulę. Przesmażamy razem na oleju; doprawiamy solą i pieprzem.

Pieczarki nakładamy na kotlety, posypujemy wszystko żółtym serem. Pieczemy schab z pieczarkami i serem w piekarniku o temperaturze 190 stopni. Zapiekamy w naczyniu żaroodpornym 10 minut.

Aby schab z pieczarkami i serem były prawdziwie apetyczne, warto zadbać o odpowiednie przyprawy. Można eksperymentować z majerankiem, ziołami prowansalskimi, tymiankiem, oregano, słodką papryką.

Schab zapiekany z pieczarkami i serem – najczęstsze błędy

Schab zapiekany z serem i pieczarkami wydaje się daniem banalnie prostym. Już wersje tego dania podawane w restauracjach upewniają, że nie każdy umie je dobrze zrobić. Jakich błędów należy unikać?

· Kotlety schabowe z pieczarkami i serem nie powinny być rozbijane za cienko , szczególnie jeśli przygotowuje się w wersji najpierw smażonej, a potem zapieka się je w piekarniku. Zbyt cienkie mięso albo ugina się pod nadmiarem pieczarek, albo staje się suche i nieapetyczne.

· Schab pieczony z pieczarkami, cebulą i serem powinien być świeży , a nie – jak często się dzieje – wielokrotnie rozmrażany. Czasami wydaje się nam, że smażenie to sposób na przywrócenie mięsu utraconej jakości. To błędne założenie.

· Schab pieczony z pieczarkami i serem w pierwszym etapie przygotowania powinien być smażony małymi porcjami . Zbyt duża ilość schabu na patelni powoduje obniżenie temperatury smażenia, wydłuża cały proces, a przez to powoduje, że nasiąka on zbyt dużą ilością tłuszczu.

Schab faszerowany pieczarkami i serem

Roladki schabowe z serem i pieczarkami można wykonać także w inny sposób. Rozbite mięso (jeszcze surowe) należy wypełnić wcześniej przesmażonymi pieczarkami i serem, zwinąć w roladkę i dopiero obtoczyć w bułce. Następnie smażymy takie roladki na rumiany kolor z obu stron. Trwa to około 10 min. Obowiązuje tu ta sama zasada, co przy tradycyjnym schabowym: nie przesadzamy z ilością jednorazowo położonych na patelni roladek.

Roladki schabowe z pieczarkami i serem zapiekane w piekarniku

Pieczone roladki schabowe z pieczarkami i serem to nieco mniej kaloryczny sposób przygotowania całego dania. Zamiast piec gotowe roladki na oleju, wkładamy je do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

W analogiczny sposób można przygotować schab zapiekany z pieczarkami, serem i majonezem. Majonez dodajemy jako pierwszą warstwę, którą rozsmarowujemy cienko na rozbitych i przyprawionych solą i pieprzem kotletach.

Można przygotować także roladki schabowe z pieczarkami i serem w sosie pomidorowym lub grzybowym. Przygotowany odpowiednio sos dodajemy pod koniec pieczenia roladek lub (w przypadku smażenia na patelni) polewamy nim gotowe roladki.

Rolada schabowa z pieczarkami i serem

Schab nadziewany pieczarkami i serem przygotowujemy analogicznie jak roladki. Jedyna różnica polega na tym, że schabu nie dzielimy pionowo a poziomo, aby uzyskać jak najdłuższe plastry. Następnie je delikatnie rozbijamy, przyprawiamy i wypełniamy serem oraz pieczarkami. Można dodać również podduszone pory lub startą marchewkę. Wszystko zależy od naszych upodobań. Całość zawijamy w roladę. Taki schab zawijany z pieczarkami i serem pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około godzinę.



Zobacz film: Schab smażony. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Co sądzisz o tym artykule?
91
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0