Tradycyjna bożonarodzeniowa kuchnia z Podlasia. Co znajdzie się na wigilijnym stole? "Ryby, grzyby, mąka, łąka"

Dzień Dobry TVN
Kojarzy się z ciszą, spokojem i malowniczymi widokami. A Podlasie to także niezwykłe kulinarne tradycje. Piotr Wojtasik odwiedził ten wyjątkowy region Polski i poznał tamtejsze bożonarodzeniowe potrawy.

Tradycyjna podlaska kuchnia

Zaborek, południowe Podlasie. Tę urokliwą miejscowość odwiedził Piotr Wojtasik. Powód? Nasz reporter chciał poznać tamtejsze wigilijne specjały. W tajemnice regionalnej kuchni wprowadziły go pani Alina i znana z naszego programu Panna Apteczkowa. Wyjątkowe hafty i suto zastawione stoły, które zobaczyć mogliśmy na ekranach naszych telewizorów wprost zachwycają i zachęcają do kultywowania tradycji. Co znajduje się na podlaskim wigilijnym stole? Jak mówi powiedzenie "ryby, grzyby, mąka, łąka".

To jest powiedzenie, które symbolizuje zasobność majątku, czyli to, co powinno się znaleźć na wigilijnym stole

- wyjaśniła Panna Apteczkowa.

Wigilia na Podlasiu

Podlasie to miejsce, gdzie stykają się dwie kultury i dwa wyznania – katolickie i prawosławne. To także region z wpływami z kresów. Nie jest to obojętne dla tamtejszej kuchni. Tradycyjne potrawy przygotowywane na Podlasiu na wigilijną kolację to przede wszystkim barszcz. Nie taki, jaki znamy, a grzybowy. Do barszczu obowiązkowo kulebiaczki. Na wigilijnym stole muszą znaleźć się także ryby. Panna Apteczkowa opowiedziała o małych pulpecikach z ryby, podanych na przykład z sosem z pigwowca.

- Wiadomo, Podlasie to jest masa pierogów, nigdzie indziej niespotykanych – opowiada pani Alina. Przygotowuje się je z makrelą i kaszą gryczaną, z karpiem i warzywami, a na słodko z makiem, polane sosem waniliowym. Jak o słodkościach mowa, to podczas wieczerzy wigilijnej na Podlasiu nie może zabraknąć piernika marchwiowego – najstarszego polskiego piernika, a także bułeczek z suszonymi owocami.

Zobacz też:

Hej kolęda, kolęda! Alicja Majewska: "Słuchajmy, o czym śpiewamy, bo to przecudne przesłania"

Polskie święta to samo zdrowie! "Tyle ryb, ile jemy w czasie wigilii, Polak chyba w czasie całego roku nie zjada"

Łukasz Skop na tropie świątecznej choinki. Jak wybrać idealne drzewko?

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl

Autor: Anna Korytowska

Reporter: Piotr Wojtasik

podziel się:

Pozostałe wiadomości