Szarlotka - klasyczna, a może z budyniem? Poznaj przepisy na najlepsze polskie ciasto

Źródło: Dzień Dobry TVN
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Jeśli zbliża się uroczystość rodzinna albo spodziewamy się gości, postawmy na klasyczne ciasto, jakim jest szarlotka. Przygotujemy je w prosty sposób, a wszyscy będą zachwyceni wyjątkowym smakiem.

Szarlotka jest klasycznym ciastem, które skradnie serce każdego. Tak pyszny wypiek przygotujemy nawet wtedy, gdy nie mamy wyjątkowych zdolności kulinarnych. Zobaczmy przepis na szarlotkę w wielu odsłonach.

Szarlotka – przepis na klasyczne ciasto

Szybka szarlotka ze świeżymi jabłkami to pyszny wypiek na każdą okazję. Najlepiej upiec ciasto wtedy, kiedy mamy dostęp do papierówek lub antonówek. Podstawowym i klasycznym wydaniem jest szarlotka na kruchym cieście.

Na początku należy zagnieść kruche ciasto ze składników utrzymanych w temperaturze pokojowej. Do 400 g mąki dodać pokrojone w kostkę masło (200 gram), następnie 2/3 szklanki cukru, łyżkę cukru waniliowego i łyżkę proszku do pieczenia. Kolejno należy dodać 6 żółtek i łyżkę śmietany 18%. Składniki należy rozdrobnić widelcem lub dłońmi, a następnie zagnieść w taki sposób, aby uzyskać jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto na szarlotkę trzeba zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 20 minut.

Jeśli chodzi o przygotowanie jabłek (około 1,5 kg), należy najpierw je obrać, potem pokroić na ćwiartki, pozbyć się gniazd i pokroić na plasterki. Tak przygotowane jabłka wrzucić do garnka i podgrzać przez około 15 minut, aby były miękkie. Jeśli jabłka są kwaśne, można posłodzić je cukrem.

Ciasto wyjąć z lodówki i połowę wyłożyć na blachę (wymiary około 21 na 25 cm) posmarowaną masłem. Należy pamiętać, aby ciasto pokrywało całą blachę i tworzyło spód szarlotki, na który trzeba wyłożyć jabłka, a na nie drugą część ciasta.

Tak przygotowane ciasto należy piec przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Szarlotka posypana cynamonem będzie jeszcze lepsza w smaku.

Szarlotka z kruszonką

Przepis na szarlotkę z kruszonką jest jeszcze prostszy niż na kruche ciasto. Kruszonka będzie zarówno spodem, jak i posypką szarlotki. Jak je zrobić? Kilka jabłek należy zetrzeć na tarce, a następnie dodać do nich 100 g cukru i odrobinę cynamonu.

Ciasto przygotowuje się w bardzo prosty sposób – 450 g mąki należy połączyć z 2 jajkami, 100 g cukru i 150 g masła. Do tego dodać 15 g proszku do pieczenia i wymieszać, najlepiej rękoma, aby je pokruszyć. Połowę ciasta wyłożyć na blachę posmarowaną masłem, na nim ułożyć jabłka i posypać resztą kruszonki. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Szarlotka – prosty przepis na ciasto z bezą

Niesamowity smak ma także szarlotka z bezą i kruszonką . Przepis na pyszną szarlotkę, a raczej podstawę ciasta kruchego , jest identyczny z przepisem na klasyczne ciasto, za wyjątkiem tego, że trzeba zostawić białka – przydadzą się do bezy. Ciasto zagnieść, odstawić do lodówki, aby się schłodziło – ⅔ będzie podstawą do formy, a ⅓ ciasta posłuży do posypania.

Jabłka obrać ze skórki, pozbyć się gniazd i zetrzeć na tarce. Dodać łyżkę soku z cytryny i śmietankowy lub waniliowy budyń. Dla lepszego smaku dosypać łyżeczkę cynamonu. Odstawić.

Blachę wysmarować masłem, na dnie położyć część (⅔) wyciągniętego z lodówki ciasta. Tak przygotowany spód piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W tym czasie ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Tuż przed ubiciem na sztywno dodać półtorej szklanki cukru, ubijać dalej, po czym dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Podpieczony spód wyciągnąć z piekarnika. Wyłożyć na niego jabłka, a na nie ubitą pianę z białek. Na koniec posypać pozostałą częścią startego na tarce kruchego ciasta.

Tak przygotowane ciasto piec przez 30 minut. Pyszna szarlotka gotowa.

Szarlotka z budyniem – przepis

Szarlotka może być także urozmaicona budyniem. Wtedy wystarczy przygotować kruche ciasto, które jest podstawą pysznej szarlotki, a następnie zrobić budyń według przepisu na opakowaniu. Aby upiec ciasto, trzeba najpierw ułożyć ⅔ kruchego ciasta i nakłuć je widelcem, następnie wyłożyć jabłka przygotowane według pierwszego przepisu, a na nie wlać budyń. Na tak przygotowane ciasto zetrzeć ⅓ ciasta kruchego i piec przez 40 minut w 180 stopniach.

Co to jest szarlotka królewska?

Dobra szarlotka królewska składa się ze spodu w postaci biszkoptu, jabłek i ubitej śmietany, która może być posypana cynamonem lub wiórkami czekolady. Biszkopt powinien być upieczony przed przygotowaniem całego ciasta, nawet dzień wcześniej. Idealny biszkopt można wykonać, ubijając na sztywno 7 białek, dodając po łyżeczce jedną szklankę cukru. Miksując dalej, należy dodawać po jednym żółtku (łącznie ma być ich 7). Kiedy piana będzie puszysta i gęsta, należy dodać do niej mąkę pszenną przesianą z mąką ziemniaczaną w proporcjach: na 1 szklankę mąki pszennej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej. Biszkopt należy piec przez 35 minut w 180 stopniach. Na ostudzone ciasto wyłożyć jabłka, wcześniej duszone do miękkości w wodzie, dodać galaretkę cytrynową i odstawić do stężenia. Na to ubić śmietanę i szarlotka królewska jest gotowa.

Zobacz także: Na jesienny deser: szarlotka z kruszonką i piernikowe crumble. Proste przepisy Mariety Mareckiej

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: Parinda Yatha / EyeEm / Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości