Przepisy kulinarne

Smaki Azji. Tanie sushi i zdrowa zupka chińska

W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Goździalska, blogerka i uczestniczka I edycji programu Masterchef, przygotowała zupkę chińską, sushi oraz kurczaka w warzywach. A na deser ananasa w cieście. Smacznego!

URAMAKI Z KREWETKĄ W CIEŚCIE Z TEMPURY
Składniki:
2 szklanki ugotowanego ryżu do sushi
3 płaty wodorostów Nori
4 łyżki czarnego sezamu
5 łyżek tempury
20 sztuki małych krewetek z ogonkami
1/2 świeżego ogórka bez pestek, pokrojonego w paski
1 awokado
Serek Philadelphia
sos sojowy
imbir w zalewie
pasta wasabi
drobny kawior do dekoracji

Przygotowanie:
Przygotować matę do sushi owijając ją kila razy cienką folią spożywczą. Z zimną wodą mieszamy tempurę , musi mieć konsystencję jak lekki budyń wkładamy krewetki. Smażymy w głębokim oleju . Około 3,4 min. Odsączamy na ręczniku papierowym. Arkusze nori złożyć na pół i przeciąć nożyczkami lub ostrym nożem.  Na macie położyć 1/2 płata nori błyszczącą stroną do dołu, dłuższym bokiem do siebie.  Wilgotną dłonią nabrać garść ryżu i równomiernie rozłożyć na całym płacie nori. Całość posypać czarnym sezamem. Delikatnie chwycić za rogi arkusz nori i przewrócić na drugą stronę, tak aby ryż z sezamem znalazł się pod spodem. Układać nadzienie ok. 3 cm od krawędzi nori: ogórka ,krewetki ułożyć tak, że te wewnątrz są bez ogonka, a te na brzegach ogonkami wystają poza rolkę. Posmarować serkiem Philadelphia i pastą wasabi  Zaczynając od boku z nałożonym nadzieniem zagiąć matę , równocześnie zaginając krawędzie nori. Zawinąć matę wokół składników uciskając ją palcami, żeby składniki dobrze się skleiły.  Odwinąć rolkę z maty i odłożyć na bok na parę minut, żeby się dobrze skleiła.  Bardzo ostrym i wilgotnym nożem przekroić rolkę na pół, następnie obie części ułożyć obok siebie i przekroić ponownie na pół, na koniec jeszcze pokroić parami na pół, w ten sposób uzyskamy 8 kawałków. Nie odkrawać brzegów z ogonkami krewetek, będą ozdobnymi kawałkami sushi. Obieramy avokado i tniemy cienkie plasterki , owijamy nim nasze suhi. Posypujemy sezamem i lekko kawiorem. Tak samo przygotować pozostałe rolki.  Podawać z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi

KURCZAK NA WARZYWACH W TERIYAKI Z SEZAMEM
Składniki:
Dwa udka z kurczaka 250g
Świeży czosnek 12g
Świeży imbir 12g
Sos teriyaki
Olej Sezamowy 5ml
Sezam
1 marchewka
połowa papryki
mała cebula
kiełki fasoli mung

Przygotowanie:
Warzywa kroimy w paski , wrzucamy na odrobinę oleju i smażymy około 4 min , zdejmujemy z ognia.
Czosnek i imbir kroimy w drobną kosteczkę , następnie mieszamy z sosem teriyaki. Kurczaka kroimy w paseczki i łączymy z wcześniej przygotowaną marynatą . Smażymy na odrobinie oleju sezamowego. Następnie znowu kroimy czosnek i imbir w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy sos teryiaki , gotujemy około 5 minut. Łączymy wszystkie składniki i posypujemy sezamem. Układamy na warzywach ,podajemy z ryżem.

CHIŃSKA ZUPA Z WOŁOWINĄ
Składniki:
700 ml bulionu drobiowego – wołowego
kawałek mięsa wołowego z wywaru
kiełki sojowe
makaron sojowy
jajko
grzyby mun
3 łyżki sosu sojowego
15 g drobno posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:
Makaron gotujemy około 4 min. Odkładamy na sitku przelewamy zimną wodą. Grzyby moczymy 1 godzinę i kroimy w drobne paseczki. Wołowinę kroimy również na drobne paski.
Szczypiorek kroimy. Doprowadzić bulion do wrzenia. Wlewamy sos sojowy , wkładamy grzyby mun. W misce roztrzepujemy jajko i delikatnie widelcem wkładamy do wywaru ciągle mieszając , dokładamy mięso . W talerzu układamy makaron, kiełki , szczypiorek. Wlewamy delikatnie, aby mięso zostało w paseczkach. Można doprawić jeszcze sosem .Smacznego

ANANAS W CIEŚCIE Z SOSEM KOKOSOWO ŚMIETANKOWYM Z GRANATEM
Składniki:
1 puszka ananasów (plasterki)
1 jajko
20g cukru
100g mąki
50g soku ananasowego
30g wiórek kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Jajko zmiksować z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok lub mleko zmiksować. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Ciasto będzie dość gęste. Ananasa obtaczać w cieście i smażyć na patelni z obu stron.  Podajemy z sosem kokosowo -śmietankowym z granatem

Sos:
połowa szklanki śmietanki 36%
1/4 granata
Przygotowanie:
Śmietankę wlewamy do garnuszka , na delikatnym ogniu gdy dojdzie do wrzenia dodajemy mleko kokosowe i granat ,chwile mieszamy i polewamy nasze ananasy.

Źródło: Dzień Dobry |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
88
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0