Przepis na kwiaty akacji w tempurze
Składniki:
- garść kwiatów akacji
- 100 g mąki pszennej
- szczypta soli
- zimna woda gazowana
- opcjonalnie: 1-2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy (w wersji dla dorosłych możesz użyć rum)
- olej do smażenia
- ulubione dodatki na słodko: konfitura, cukier puder, owoce
W misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj wodę i wymieszaj, aż uzyskasz ciasto podobne do ciasta na naleśniki. Opcjonalnie dodaj wodę z kwiatów pomarańczy. Rozgrzej olej do 170 stopni (aby sprawdzić temperaturę wrzuć 1 listek akacji, powinien od razu skwierczeć). Złap kwiaty za łodygę i delikatnie zanurz w cieście, następnie otrzep nadmiar ciasta.
Włóż do gorącego tłuszczu i smaż na złoty kolor. Wyciągnij kwiaty i odsącz na papierze ręcznikowym. Posyp cukrem pudrem i serwuj od razu z ulubionymi dodatkami.
Smoothie z truskawkami i arbuzem
Składniki:
- 500 g truskawek
- kilka kawałków arbuza
- listki mięty
Przygotowanie:
Truskawki i arbuza pokrój w kawałki. Włóż do blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Przecedź przez sitko. Udekoruj listkami mięty. Jeśli lubisz, to możesz dodać listki mięty i razem z owocami i wszystko zmiksować. Do smoothie można dodać trochę pokruszonego sera feta.
Do wspólnego gotowania zapraszamy na naszego Facebooka!
Zobacz też:
- Ulubione potrawy dzieci według Kasi Bosackiej. Poznaj niezawodne przepisy
- Co na obiad? Andrzej Polan proponuje szybkie i pyszne dania
- Twarogowy zawrót głowy, czyli pyszne dania według pomysłów Grzegorza Zawieruchy
Autor: Pola Namysł
Źródło: David Gaboriaud