Słodkości dla zakochanych: muffiny kawowe, daktylowe trufle i eklerki z kremem z białej czekolady

Zakochani w słodkościach
Muffiny kawowe, daktylowe trufle i eklerki z kremem z białej czekolady to pyszne słodkości, którymi można się delektować w czasie walentynek. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali je dla nas Cleo i Damian Kordas, zwycięzca 4. edycji programu "MasterChef".

Muffiny kawowe

Składniki na muffiny kawowe:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g białego cukru
  • 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
  • łyżka przyprawy piernikowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka

Jak przygotować muffiny kawowe?

W misce połącz wszystkie suche składniki: mąkę pszenną, cukier, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W drugiej misce połącz mokre składniki: jajka, olej i kawę. Mieszaj wszystko do momentu, aż kawa się rozpuści. Do mokrych składników wsyp porcjami suche i dobrze wymieszaj do połączenia się składników. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C, a ciasto przełóż do przygotowanych papilotek do 2/3 ich wysokości. Piecz muffiny około 20 minut.

Jakub Kamiński/East News

Daktylowe trufle

Składniki na daktylowe trufle:

  • 200 g daktyli
  • 70 g orzechów włoskich
  • 25 g kakao

Jak przygotować daktylowe trufle?

Umieść orzechy włoskie w blenderze i zmiksuj na proszek. Następnie dodaj posiekane daktyle i kakao - blenduj do momentu połączenia się wszystkich składników. Formuj z masy małe kule, a następnie obtocz je w kakao.

Eklerki z kremem z białej czekolady

Składniki na eklerki z kremem z białej czekolady:

Ciasto:

  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 200 g masła
  • 6 jajek

Krem z białej czekolady:

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g białej czekolady

Malinowy lukier:

  • 8 łyżek soku z malin
  • 2 szklanki cukru pudru

Jak przygotować eklerki z kremem z białej czekolady?

W garnku roztop masło razem z wodą i mlekiem. Gdy masło będzie płynne, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj ciasto drewnianą łyżką. Ciasto możesz zdjąć z ognia kiedy będzie miało zwartą konsystencję i będzie odchodzić od brzegów garnka. Gotowe przełóż do miski i ostudź. Następnie dodawaj po jednym jajku cały czas mieszając. Tak przygotowane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i na przygotowanej blaszce z papierem do pieczenia wyciskaj podłużne eklery. Piecz je w 200 st. C przez około 25 minut, aż staną się złote. Gotowe eklerki wystudź, a w międzyczasie przygotuj krem: białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie połącz ją z serkiem mascarpone. Wstaw do lodówki na 15 minut. Teraz przygotuj lukier: sok z malin połącz z cukrem pudrem. Eklerki przekrój na pół, na jedną połówkę wyłóż krem z białej czekolady, a drugą połówkę zanurz w lukrze malinowym.

Jakub Kamiński/East News

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

W naszej kuchni czekoladowe słodkości: brownie, cake pops i tort czekoladowy

Drożdżówki, kajzerki i chleb żytni – pyszne wypieki Piotra Kucharskiego

Przepis na muffinki z jabłkami. Dietetyczne wypieki z czekoladą, orzechami i cynamonem w kilku krokach

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: Damian Kordas

podziel się:

Pozostałe wiadomości