Salmonella w mięsie i kiełbasie. GIS ostrzega

Kiełbasa i wyroby mięsne
Fot. Neydtstock/ Getty Images
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w kiełbasie surowej typu metka oraz mięsie garmażeryjnym z łopatki wieprzowej wykryto pałeczki salmonelli. Producent wycofuje ze sklepów partie skażonych produktów. Sprawdź czy je masz!

Obydwa produkty pochodzą z zakładu przetwórstwa mięsnego Kier w Jastrzębiu. Pałeczki salmonelli wykryto podczas kontroli zleconej przez producenta.

Firma Zakłady Mięsne Kier przeprasza wszystkich klientów za zaistniałe niedogodności, jednocześnie dodając, że zakupione produkty można zwrócić w miejscu zakupu. Podstawą zwrotu będzie etykieta produktu z wymienionym powyżej numerem partii (72), bez konieczności okazania dowodu zakupu.

Do dyspozycji klientów została uruchomiona także specjalna infolinia: +48 509 656 328, w dni robocze od 7:00 do 15:00.

To kolejny przypadek wykrycia niebezpiecznej dla zdrowia bakterii w ostatnich dniach. Pałeczki salmonelli znaleziono już m.in. na skorupkach jaj sprzedawanych w Biedronce, w waflach suchych i mleku w proszku.

Czytaj także:

>>>

Nowe badania: jedząc 3-4 jajka dziennie, narażasz się na przedwczesną śmierć

>>>14 kwietnia będzie nowym świętem państwowym?

>>>Zmiana czasu na letni 2019. Kiedy przestawiamy zegarki?

Autor: Monika Kartowicz

podziel się:

Pozostałe wiadomości