Ryba po grecku z piekarnika to smaczne danie często serwowane w trakcie wigilijnej wieczerzy. Podawane jest na ciepło lub na zimno jako przekąska (np. do napojów alkoholowych). Pieczona ryba po grecku z reguły przyrządzana jest na bazie ryb morskich o chudym mięsie.

Ryba po grecku to tradycyjna potrawa, która w Grecji wcale nie jest znana. Jej smak zależy od preferencji kulinarnych osoby przygotowującej danie. Ryba po grecku może zostać przyrządzona np. z pieczarkami lub cukinią.

Ryba po grecku – co to za potrawa?

Ryba po grecku to jedno z ulubionych dań Polaków. Co ciekawe, ma ona niewiele wspólnego ze słoneczną Grecją. Jemy ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ryba pieczona po grecku może być świetną przekąską. Wielu kojarzy się z wieczerzą wigilijną.

Ryba po grecku pieczona przygotowywana jest ze świeżej lub mrożonej ryby. Dzięki temu można ją jeść przez cały rok. Do przyrządzenia tego dania najlepiej użyć ryb morskich. Ryba po grecku pieczona w piekarniku będzie smakowała wyśmienicie, gdy przygotuje się ją z dorsza. W tej roli świetnie sprawdza się również mintaj i morszczuk. Przed przyrządzeniem rybę dobrze jest skropić sokiem z cytryny, dzięki temu nie będzie się rozpadać. Niektórzy moczą ją w mleku z pieprzem i dopiero po 2 godzinach przechodzą do dalszego przyrządzania potrawy.

Pieczona ryba po grecku nie byłaby tak smaczna, gdyby nie znajdujące się w niej dodatki w postaci m.in. marchewki, pietruszki, selera, pora i cebuli. Nie można zapomnieć również o zielu angielskim i liściach laurowych. Ryba po grecku przygotowywana jest również z pieczarkami, z papryką lub z cukinią. Ważnym składnikiem tego dania jest przecier pomidorowy. Co istotne, jest to potrawa niskokaloryczna, dlatego polecana jest osobom, które dbają o linię. Chuda ryba i warzywa znajdujące się w tym daniu to również doskonałe źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, składników mineralnych i witamin.


Zobacz film: Ryba po grecku. Źródło Dzień Dobry TVN

Ryba po grecku pieczona – przepis

Składniki potrzebne do przygotowania ryby po grecku dla 7 - 8 osób:

· 1 kg filetów z dorsza,

· sok z połowy cytryny,

· ½ kostki bulionowej,

· 500 g marchewki,

· 200 g pietruszki

· 200 g selera,

· 3 cebule (średniej wielkości),

· 2 liście laurowe,

· 4 ziarna ziela angielskiego,

· 5 ziaren czarnego pieprzu

· 2 – 3 łyżki przecieru pomidorowego,

· ½ szklanki oleju,

· szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

Filety z ryby skropić sokiem z cytryny. Obraną cebulę pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelnię wlać olej. Wrzucić na nią pieprz w ziarenkach, ziele angielskie oraz liście laurowe, smażyć wszystko przez ok. 30 sekund. Dodać cebulę, smażyć i mieszać tak długo, aż się zeszkli. Przyprawy i usmażoną cebulę przełożyć do garnka, w którym znajduje się woda z połową kostki bulionowej. Starte na tarce warzywa smażyć na rozgrzanym tłuszczu przez 2 – 3 minuty (ten etap można wykonywać partiami). Potem przełożyć je do garnka z resztą składników. Dodać przecier pomidorowy. Całość gotować na średnim ogniu, co jakiś czas mieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Rybę wytrzeć ręcznikiem papierowym, oprószyć ją solą i pieprzem. Podsmażyć na patelni. Naczynie żaroodporne wyłożyć warstwą warzyw, na to położyć rybę, kolejną warstwę warzyw itd. Zazwyczaj układamy 5 warstw. Potrawę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC na 40 minut.

Przepis na rybę po grecku z pieczarkami

Składniki potrzebne do przyrządzenia dania dla 6 – 7 osób:

· 700 g filetów rybnych,

· 500 g pieczarek,

· 1 cebula,

· 1 pietruszka,

· 2 marchewki,

· 1 seler,

· 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

· szczypta soli i pieprzu,

· liść laurowy,

· ½ łyżki bazylii

· sok z ½ cytryny.

Przygotowanie:

Rybę skropić sokiem z cytryny i odstawić na godzinę. Oczyszczone pieczarki pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, a marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelnię wlać olej, podsmażyć na nim pieczarki. Następnie dodać warzywa. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Wlać ½ szklanki wody. Patelnię przykryć, a znajdujące się na niej składniki dusić do miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy i bazylię. Rybę wytrzeć ręcznikiem papierowym, usmażyć na patelni, przełożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć warzywami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 15 minut.

Co sądzisz o tym artykule?
58
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0