Przepisy kulinarne

Przysmak małopolski: pierogi z bryndzą i kurkami

Rozpoczynamy nowy cykl "Smaki Regionów" z dziennikami regionalnymi w całej Polsce oraz Tele Magazynem i Tele Programem. Dzisiaj w Dzień Dobry TVN kuchnia małopolska, do której zapraszamy razem Gazetą Krakowską. Andrzej Polan przygotował: zupę bryndzową, placki z blachy po zabielsku, maczankę krakowską, pierogi z bryndzą i kurkami. Smacznego!

 

 

 

Zupa bryndzowa

Składniki:
2,5 l wywaru warzywnego
30 dag boczku wędzonego
0,5 kg bryndzy owczej
400 ml kwaśnej śmietany
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek
kilka pokrojonych w kostkę i ugotowanych ziemniaków
marchewka (pokrojona, ugotowana z ziemniakami)

Przygotowanie:
Z pora, selera, pietruszki, marchewki, cebuli i świeżego lubczyku ugotować na wolnym ogniu wywar. Do bardzo gorącego dodać bryndzę. Zmniejszyć ogień i dodawać kolejno - przesmażony boczek pokrojony w drobną kostkę (razem z wytopionym tłuszczem), ugotowane ziemniaki i marchewkę. Do osobnej miski wlać śmietanę i trochę gorącej zupy. Wymieszać. Zahartowaną śmietanę wlać do zupy. Dodać wyciśnięty czosnek. Doprawić pieprzem i majerankiem, i ewentualnie solą.

Przepis Agnieszki Delkowskiej

Placki z blachy po zabielsku

Składniki:
1 kg ziemniaków
5 dag drożdży
mleko
mąka
1łyżka soli
1-2 jajka

Przygotowanie:
Kilogram ziemniaków ugotować i lekko przestudzić. Przepuścić przez praskę. 5 dag drożdży rozmieszać z mlekiem, dodać 2 łyżki mąki i zrobić zaczyn, dodać ok. łyżki soli. Do jeszcze ciepłych, ale niegorących ziemniaków dodać 1-2 jajka i mąkę pszenną (tyle ile ciasto przyjmie). Zarobić, uformować placki i piec powoli na blasze pieca kuchennego. Blacha nie może być za gorąca. Mąkę pszenną można zastąpić mąką razową lub pomieszać oba gatunki. Podawać z masłem czosnkowym, serem białym, bryndzą lub boczkiem.

Przepis od Stowarzyszenia Koło Gospodyń w Białce

Maczanka krakowska

Składniki:
4 plastry schabu
4 plastry karkówki
2 duże, białe cebule
2 łyżki klarowanego masła
4 łyżki mąki pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki kminku
świeżo mielony pieprz
sól
400 ml śmietanki 30 proc.
600 ml rosołu
4 bułki z kminkiem

Przygotowanie:
Mięso doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i kminkiem. Odstawić do lodówki na 12 godz., najlepiej w zamkniętym lub ofoliowanym pojemniku. Następnego dnia rozgrzać na patelni masło klarowane, mięso obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Następnie przełożyć kawałki do garnka, zalać rosołem oraz śmietanką i gotować przez godzinę na średnim ogniu. Na patelni, na której smażyliśmy mięso, podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę z łyżką miodu. Dodać odrobinę kminku i doprawić solą. Podawać w przekrojonej na pół bułce, z dwoma kawałkami mięsa i cebulą. Obficie polać sosem.

Przepis Pauliny Nosek

Pierogi z bryndzą i kurkami

Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki
200 ml wody
200 ml    oleju
200 ml    mleka
sól
Farsz:
350 g bryndzy owczej
500 g kurek
4 cebule
2 puszki czerwonej soczewicy
koperek
pieprz
sól
Sos:
2 op. szpinaku
100 ml     śmietany 30 proc.
100 g sera mascarpone
50 g sera dojrzewającego
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Przygotowanie:
Ciasto: ze składników przygotować ciasto na pierogi i rozwałkować na cienki arkusz.
Farsz: cebulę przesmażyć na maśle, dodać kurki, chwilę smażyć i odstawić do przestudzenia. Do zimnych, posiekanych kurek dodać bryndzę, soczewicę, siekany koperek, doprawić solą i pieprzem.
Sos: śmietanę z mascarpone gotujemy, redukujemy i dodajemy szpinak, ser dojrzewający i doprawiamy.

Składniki:

Ciasto:

1 kg mąki

200 ml wody

200 ml oleju

200 ml mleka

sól

Farsz:

350 g bryndzy owczej

500 g kurek

4 cebule

2 puszki czerwonej soczewicy

koperek

pieprz

sól

Sos:

2 op. szpinaku

100 ml śmietany 30 proc.

100 g sera mascarpone

50 g sera dojrzewającego

gałka muszkatołowa

sól

pieprz

Przygotowanie:

Ciasto: ze składników przygotować ciasto na pierogi i rozwałkować na cienki arkusz.

Farsz: cebulę przesmażyć na maśle, dodać kurki, chwilę smażyć i odstawić do przestudzenia. Do zimnych, posiekanych kurek dodać bryndzę, soczewicę, siekany koperek, doprawić solą i pieprzem.

Sos: śmietanę z mascarpone gotujemy, redukujemy i dodajemy szpinak, ser dojrzewający i doprawiamy.
Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
78
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0