Przetwory z buraków. Poznaj sprawdzone przepisy

buraki
Westend61/Getty Images
Źródło: Westend61
Przetwory z buraków stanowią doskonały dodatek do obiadu czy zwykłej kanapki. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Co można przygotować z buraków i w jaki sposób to zrobić?

Burak - dlaczego warto go jeść?

Buraki to warzywa, które w polskiej kuchni wykorzystuje się bardzo często. Stanowią bazę lub dodatek do zup. Świetnie komponują się z mięsem oraz rybami (np. śledziem). Można je gotować, piec, a nawet kisić.

Poza tym, że są bardzo smaczne, są też bardzo zdrowe. Zawierają sporo potasu, żelaza oraz kwasu foliowego. Swój intensywny kolor zawdzięczają antocyjanom. To jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Związki te niszczą wolne wodniki, które przyspieszają starzenie się skóry, a także przyczyniają się do rozwoju zmian nowotworowych.

Przepisy na przetwory z buraków

Sałatka z buraczków, papryki i cebuli

Składniki:

  • 3 kg buraczków;
    • 1 kg czerwonej papryki;
      • 1 kg cebuli.

        Zalewa:

        • 2 szklanki cukru;
          • 2 szklanki wody;
            • 1,5 szklanki octu (najlepiej 10 proc.);
              • 2 łyżki soli, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz.

                Buraczki obieramy, gotujemy al dente i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Następnie na rozgrzany na patelni olej wrzucamy paprykę. Kiedy się przesmaży, przekładamy ją do miski, a na patelnię wrzucamy cebulę. Podsmażone warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Następnie przygotowujemy zalewę. Kiedy będzie gotowa, dodajemy do niej wszystkie warzywa i doprawiamy do smaku. Gotową sałatkę przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy (kiedy woda się zagotuje - na małym ogniu - gotujemy je jeszcze przez ok. 20 minut).

                Buraczki w zalewie octowej

                Składniki:

                • 1 kg małych buraków

                  Zalewa:

                  • litr wody;
                    • 1/2 szklanki octu;
                      • 1 łyżka soli;
                        • 1 łyżka cukru;
                          • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 3-4 liście laurowe, goździki, kminek.

                            Bardzo dokładnie umyte buraczki gotujemy do miękkości. Kiedy ostygną, kroimy je na mniejsze kawałki i przekładamy do słoiczków (małe buraczki można włożyć w całości). Do każdego słoiczka dodajemy kilka goździków i szczyptę kminku. Następnie przygotowujemy zalewę. Jeszcze gorącą wlewamy do słoiczków tak, aby całkowicie je przykryć. Buraki pasteryzujemy ok. 20 minut.

                            Kiszone buraki

                            Składniki:

                            • 4 kg buraków;
                              • 5 l przegotowanej wody;
                                • 8 ząbków czosnku;
                                  • 6 liści laurowych;
                                    • 4 łyżki soli;
                                      • kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego ziela angielskiego.

                                        Umyte buraki obieramy ze skórki. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do dużego słoika. Dodajemy czosnek, liście laurowe, pieprz oraz ziele angielskie. Całość zalewamy wodą wymieszaną z solą. Słoik zamykamy i odstawiamy na ok. tydzień (tyle trwa fermentacja, jeśli na powierzchni pojawi się piana - trzeba ją zebrać). Kiszone buraki można przechowywać w lodówce przez 2-3 tygodnie. Na ich bazie można przygotować np. barszcz czerwony. Sok można pić rozcieńczony z wodą.

                                        Tarte buraczki na słodko

                                        Składniki:

                                        • 3 kg buraków;
                                          • 1 łyżka soli;
                                            • 0,5 łyżki czarnego pieprzu mielonego;
                                              • sok z 1,5 cytryny;
                                                • 0,25 szklanki syropu daktylowego (można go zastąpić syropem ryżowym).

                                                  Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Kiedy ostygną, należy je zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Następnie dodajemy do nich sok z cytryny, syrop daktylowy oraz przyprawy. Dokładanie mieszamy, przekładamy do słoiczków, ugniatamy i zamykamy. Następnie słoiki wkładamy do garnka i pasteryzujemy 40 minut.

                                                  Sałatka z buraków i cukinii

                                                  Składniki:

                                                  • 1 kg buraczków;
                                                    • 1 kg cukinii;
                                                      • 200 g cebuli;
                                                        • 3/4 szklanki octu;
                                                          • pół szklanki oleju;
                                                            • 1 szklanka cukru;
                                                              • 3 łyżeczki soli;
                                                                • czarny pieprz do smaku.

                                                                  Umyte buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 130 stopni Celsjusza. Kiedy ostygną, obieramy je i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukinię myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce.

                                                                  Następnie kroimy cebulę w paski, dodajemy resztę soli i odstawiamy na godzinę, aż warzywo puści sok, który później odlewamy. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka, dodajemy ocet, olej oraz cukier i gotujemy przez pięć minut, często mieszając. Gotową sałatkę przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 125 stopni Celsjusza.

                                                                  Zobacz wideo: Tyle smaku w tym buraku!

                                                                  Dzień Dobry TVN

                                                                  Zobacz także:

                                                                  Buraczki zasmażane do słoika - jak je zrobić?

                                                                  Kiszony kalafior. Jak go zrobić i z czym łączyć w kuchni?

                                                                  Przepisy Sebastiana Olmy na dania z botwiną w roli głównej: ravioli, duszona wołowina i wiosenny rosół

                                                                  Autor: Katarzyna Oleksik

                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Westend61

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości