Dzień Dobry Extra

Pogodna kuchnia DDTVN w Uniejowie

Daria Ładocha i Bartek Jędrzejak wyruszyli z "Pogodną kuchnią Dzień Dobry TVN" w Polskę. Dziś goszczą w Uniejowie, gdzie Daria prosto z naszego foodtucka serwuje zdrowe fast-foody dla dzieci, a Bartek opowiada o pogodzie. Jakie miejscowości odwiedzą w kolejnych tygodniach?


Grillowane warzywa z pastą z cukinii z suszonymi pomidorami

Składniki na 10 porcji:
6 opakowań pasty z cukinii z suszonymi pomidorami
6 papryk czerwonych
5 papryk żółtych
6 papryk zielonych
6 cebuli
główka czosnku
1 kg pieczarek
sól, pieprz
1 opakowanie oregano
1 opakowanie papryki wędzonej
1 butelka oliwy z oliwek
mała butelka octu balsamicznego
2 opakowania sera cheddar
2 pęczki bazyli
2 x bochenek chleba razowego pokrojonego na plasterki

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa pokrój na kawałki i ułóż na tackach do grillowania. Dodaj przyprawy, skrop olejem octem balsamicznym i grilluj 25 minut. Na koniec dodaj bazylię i ser cheddar potarty na tarce o grubych oczkach. Podawaj z chlebem.

Amerykańskie szaszłyki z kukurydzą i kiełbasą
Składniki:
5 x kukurydza średniej wielkości
8 x czerwone cebule
30 małych pieczarek
4 cukinie niedużej wielkości
1 czerwona papryka
4 x żółta papryka
1 ananas świeży
opakowanie kiełbasy (nie wiem ile jest sztuk w paczce)
sól
długie wykałaczki namoczone w wodzie przez 30 minut
Składniki marynaty:
3 łyżki oleju
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka musztardy
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w przyprawie
1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Składniki marynaty dokładnie wymieszaj ze sobą. Warzywa i kiełbasę pokrój na mniejsze kawałki, posól i nabij w długie wykałaczki w różnej kolejności. Następnie posmaruj szaszłyki marynatą, zawiń w folię i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Następnie wyjmij je z lodówki i poczekaj aż osiągną temperaturę pokojową. Wówczas zacznij grillować je w ogrodzie lub na patelni grillowej  co 2-3 minuty przewracając szaszłyki na drugą stronę.

Hot dogi z dużą ilością warzyw i sosem domowej roboty, boczkiem i sezamem
Składniki:
10 bułek do hot dogów
10 kiełbasek do hot dogów
sałata lodowa lub zielona
3 x czerwona cebula
2 x ogórek zielony
kukurydza z puszki
5 pomidorów 
opakowanie kaparów
opakowanie cebulki prażonej
5 ogórków małosolnych
1 granat
2 x boczek w plastrach
SOS: majonez, musztarda, keczup, kolendra

Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj w misce. Wydrąż bułki. Kiełbaski i boczek grilluj na grillu lub na patelni. Bułki tez możesz podgrzać na grillu. Do bułek włóż kiełbaski i boczek, dodaj warzywa pokrojone na plasterki, kapary oraz ziarenka granatu. Dodaj sos, a na koniec posyp cebulką.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
91
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0