Makaron penne to skośnie ścięte rurki, które stanowią bazę wielu ciekawych i smacznych posiłków. Na bazie makaronu penne możemy przygotować sałatki, zapiekanki oraz dania obiadowe. Makaron penne podajemy z kurczakiem, warzywami, kurkami, sosami.

Penne to makaron popularny w kuchni włoskiej, pochodzący z południowej Italii. Stanowi podstawę wielu potraw podawanych w tamtejszych restauracjach. Ma kształt ściętych rurek, które mogą być gładkie lub z rowkami. Makaron penne podawany jest na słodko, z owocami, a także na ostro z mięsem czy sosem pesto.

Makaron penne – przepisy

Makaron penne z kurczakiem to pomysł na szybki i smaczny obiad. Jego przygotowanie zajmie niecałą godzinę, a podstawowe składniki to:

· makaron penne – 2,5 szklanki,

· 1 filet z kurczaka,

· 1 cebula,

· przyprawa do kurczaka,

· 1 szklanka warzyw konserwowych – marchew, groszek, kukurydza,

· 2 łyżki przecieru pomidorowego,

· bulion drobiowy (gotowany lub z kostki),

· 1 pęczek pietruszki lub koperku,

· oliwa,

· pieprz.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę i pierś z kurczaka oprószoną przyprawą. Gdy mięso się zarumieni dolewamy bulion i dusimy jakiś czas. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, warzywa i makaron. Całość doprawiamy jeszcze do smaku, chwilę dusimy razem. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki. Błyskawiczne danie obiadowe jest gotowe.

Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem to danie, które przygotujemy jeszcze szybciej, a jego walory smakowe docenią najbardziej wymagające podniebienia. Do przyrządzenia dania potrzebujemy:

· 1 opakowanie szpinaku mrożonego,

· 2 ząbki czosnku,

· 1 cebulę,

· 200 ml śmietany 30%,

· 300 g makaronu,

· olej,

· sól, pieprz.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Gdy lekko się zeszklą, dorzucamy szpinak. Czekamy aż się rozmrozi, doprawiamy solą i pieprzem. Zagęszczamy śmietaną, chwilę podgrzewamy razem aż sos ładnie zgęstnieje. W tym czasie gotujemy makaron, który następnie dodajemy do szpinaku. Całość mieszamy i podajemy. Jeśli nie dysponujemy dużą ilością wolnego czasu, a chcemy zjeść coś dobrego, warto wypróbować danie z makaronem penne.

Makaron penne – do jakich dań z kurczakiem wykorzystać penne?

Makaron penne, czyli składnik wprost ze słonecznej Italii to produkt, które może zaskoczyć. Możemy przygotować makaron penne z kurczakiem i brokułami czy makaron penne z kurczakiem i szparagami . Ciekawą odmianą jest też makaron z dodatkiem grzybów. Nie oznacza to oczywiście, że musi to być makaron penne z kurczakiem i pieczarkami , ponieważ możemy przygotować danie bardziej wytrawne, wybierając kurki. Jak przyrządzić makaron penne z kurczakiem i kurkami ? Potrzebne nam będą:

· 300 g piersi z kurczaka,

· 300 g mrożonych kurek,

· 200 g makaronu penne,

· 1 cebula,

· 1 pęczek natki pietruszki,

· 100 g śmietany 30%,

· 100 ml wytrawnego, białego wina,

· 40 g masła,

· oliwa, sól i pieprz,

· 2 l zimnej wody,

· 2 łyżki oliwy z oliwek.

Kurki dusimy na odrobinie tłuszczu przez 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy masło i dusimy jeszcze kilka minut. Mięso kurczaka kroimy drobno i smażymy, następnie dodajemy pokrojoną cebulę, smażymy razem. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kurki oraz wino. Czekamy, aż połowa płynu odparuje, dodajemy śmietanę. Gotujemy makaron al dente, dodajemy go do mięsa z grzybami, mieszamy, doprawiamy. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki. Penne z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym to doskonały pomysł na rodzinny posiłek.

Równie włoski jest makaron penne z kurczakiem i sosem pesto . Jak przyrządzić danie? Najważniejszy jest sos, powinniśmy więc zacząć od jego przygotowania. Sposobów na dobry sos pesto jest kilka, np. ten z orzeszkami piniowymi. Produkty do przyrządzenia sosu to: 30 g orzeszków, 20 g tartego parmezanu, świeża bazylia (cała doniczka), ząbek czosnku, sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa z oliwek. Na patelni podgrzewamy orzeszki aż się zarumienią, następnie przekładamy je do wysokiego naczynia. Dodajemy 80 ml oliwy z oliwek, bazylię, parmezan, czosnek, łyżeczkę soku z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Całość blendujemy na gładką masę, ewentualnie jeszcze doprawiając. Jeśli sos jest za gęsty, to możemy dolać oliwy, jeśli za rzadki – możemy dorzucić nieco bazylii. Gotujemy makaron, podsmażamy kurczaka, jak w pozostałych przepisach i polewamy danie sosem.

Możemy także pokusić się o przyrządzenie innej wersji makaronu: penne z kurczakiem i suszonymi pomidorami. Ten smaczny posiłek przygotujemy w kilkanaście minut z zaledwie kilku składników: 0,5 kg piersi z kurczaka, suszonych pomidorów, 400 ml śmietany 30%, natki pietruszki, 2 ząbków czosnku, przypraw. Na patelnię wlewamy zalewę z pomidorów, na której smażymy pokrojone w kostkę mięso. Gdy mięso jest już podsmażone, dorzucamy pokrojone na kawałki pomidory, mieszamy, smażymy chwilę razem. Zalewamy śmietaną, czekamy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy nieco soli, pieprzu, czosnek. Mieszamy z ugotowanym makaronem.

Makaron penne możemy podawać w różnych kombinacjach, wszystko zależy od pomysłowości kucharza. Możemy zaserwować makaron penne z kurczakiem i warzywami lub np. penne z kurczakiem i pomidorami . W tych przepisach dobrze sprawdzi się makaron penne pełnoziarnisty.

Zobacz film: Pyszne i zdrowe zapiekanki makaronowe. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Co sądzisz o tym artykule?
54
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0