Olejek lawendowy to olejek eteryczny. Wycisza, uspokaja, ułatwia zasypianie, ale też pielęgnuje i leczy. Sprawdź, jakie bogactwo w sobie skrywa i jakie ma właściwości

Olejek lawendowy pozyskiwany jest w procesie destylacji kwiatów lawendy. Rosnąca głównie we Francji soczyście zielono fioletowa roślina gości też w ogródkach polskich domów, a nawet zdobi parapety mieszkań. Za niezwykłe właściwości lawendy odpowiada jej skład. To mieszanka octanu linalolu, linalolu, garbników, kumaryny i flawonoidów, które w połączeniu odpowiadają za działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Jej działanie doceniono już w starożytności. Chociaż początkowo była wykorzystana jako naturalny środek odstraszający owady, z czasem znalazła zastosowanie w kuchni, medycynie i kosmetyce.

Olejek lawendowy na włosy

Olejek lawendowy może być wykorzystywany do pielęgnacji włosów, a przede wszystkim skóry głowy. Zastosowany bezpośrednio, poprawia cyrkulację krwi i pobudza cebulki do wzrostu włosów. Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Szczególnie polecany jest osobom borykającym się z łupieżem i uciążliwym przetłuszczaniem się włosów. Jak stosować olejek na włosy? Doskonale sprawdzi się w formie wcierki aplikowanej bezpośrednio na skalp głowy. Rynek kosmetyczny oferuje szeroki wachlarz produktów, które w składzie zawierają olejek lawendowy. Naturalnym olejkiem lawendowym można wzbogacać szampony, odżywki i maski. Wystarczy do każdej aplikacji dodać kilka kropel olejku. Włosy staną się zdrowe, lśniące, wyraźnie odżywione i naturalnie puszyste.

Olejek lawendowy na twarz

Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów olejek lawendowy na twarz pozytywnie wpływa na stan cery. Wykazuje przede wszystkim działanie przeciwzmarszczkowe i przeciwzapalne. Reguluje produkcję sebum i udrażnia zapchane pory. Ze polubi go cera tłusta, trądzikowa i dojrzała. Działanie przeciwzmarszczkowe olejku lawendowego porównywalne jest z działaniem witaminy C i E. Jest delikatny, dlatego może być aplikowany bezpośrednio na skórę i stany zapalne. Łagodzi wykwity trądzikowe, ściąga zmiany ropne, przyspiesza i wspomaga gojenie ran. Jednak jak każdy kosmetyk o działaniu przeciwtrądzikowym, powinien być stosowany z umiarem, bowiem aplikowany często i w dużym stężeniu może wywołać efekt odwrotny do pożądanego – wysuszy i uwrażliwi skórę. Dlatego zaleca się stosowanie doraźne olejku, dodawanie go do kremów, masek, serum, bądź regularne stosowanie, ale po rozcieńczeniu tonikiem, hydrolatem lub wodą.

Olejek lawendowy na ciało

Działa zbawiennie na oparzenia i owrzodzenia skóry, wywołane m.in. poparzeniami słonecznymi. Reguluje przepływ krwi i pobudza skórę, dzięki czemu dobrze radzi sobie z niwelowaniem cellulitu. Może być stosowany na całe ciało lub wybrane partie. Naturalny olejek lawendowy może być również stosowany na rozstępy . Stosowany regularnie, napnie, wygładzi i rozjaśni newralgiczne miejsca.

Jak zrobić olejek lawendowy w domu?

Przygotowanie własnego olejku lawendowego jest proste i szybkie. Niesie ze sobą wiele korzyści, ważne jest też to, że sami mamy pełną kontrolę nad jego składem i jakością. Do przygotowania domowego olejku lawendowego potrzebny jest słoik, dobrej jakości oliwa z oliwek, kwiaty suszonej lawendy (mały bukiet) i gaza. Olej z lawendą należy połączyć i odstawić w chłodne, zaciemnione miejsce na około tydzień. Po upływie tego czasu wystarczy przelać gotową miksturę przez gazę. Olejek lawendowy jest gotowy do użycia.

Olejek lawendowy w kuchni

Pachnące kwiaty lawendy z chęcią wykorzystywane są przez kucharzy i panie domu. Ich ciekawy cytrusowy smak i zapach jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju wypieków, czy pieczeni mięsnych. Lawendę wykorzystuje się również, do przygotowania marynat które nadadzą potrawom delikatnie orzeźwiającego smaku. Ceniona nie tylko za zapach, ale subtelne, delikatne kwiaty, które posypane na gotowe ciasto, pięknie je dekorują. Miłośnicy herbat mogą ją dodać do swojego ulubionego naparu.

Olejek lawendowy w medycynie

Lawenda znana jest ze swoich właściwości łagodzących, uspokajających i wyciszających. Olejek lawendowy dodany do kąpieli pomoże w zmniejszeniu napięcia spowodowanego stresem, zadziała odprężająco na mięśnie, obniży ciśnienie krwi i ustabilizuje tętno. Dzięki tym właściwościom zalecane jest stosowanie olejku lawendowego przed snem. Ponadto napar z lawendy polecany jest przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych. Reguluje pracę układu pokarmowego i trawiennego, dzięki czemu eliminuje bóle brzucha, kolki, wzdęcia, uczucie ciężkości, mdłości. Zaparzona lawenda przyniesie ulgę kobietom podczas bolesnych cyklów miesiączkowych. Zdrowotny napar jest prosty do przygotowania. Do kubka wsypujemy 3 łyżki suszonej lawendy i zalewamy wrzątkiem. Po około 10 minutach herbata jest gotowa do picia. Olejek lawendowy znalazł też zastosowanie przy stanach zapalnych zatok. Stosowany w formie inhalacji działa na katar , skutecznie udrażniając zapchany nos.

Przeciwwskazania do stosowania olejku lawendowego

Ze względu na intensywny zapach i smak olejku, jego użycie powinny ograniczyć bądź całkowicie wyeliminować kobiety w ciąży i karmiące mamy. Olejek lawendowy , a także pochodne lawendy (w postaci naparów, marynat), powinny również unikać osoby z wrzodami żołądka, ze stanami zapalnymi przewodu pokarmowego, z chorobami nerek i wątroby oraz cukrzycy.

Zobacz film: Dobroczynna moc lawendy. Źródło: Dzień Dobry TVN



autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Co sądzisz o tym artykule?
0
0