Drzewo neem, czyli miodla indyjska, to roślina słynąca z wielu właściwości leczniczych, stosowana w medycynie naturalnej. Olej pozyskiwany z nasion tego drzewa ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, antybakteryjne. Stosowany jest do pielęgnacji skóry i włosów, walki z grzybicą i egzemą.

Nawilżanie skóry, usuwanie przebarwień, łagodzenie objawów egzemy, leczenie grzybicy i trądziku – to tylko niektóre z właściwości oleju neem. Wyciąg z miodli indyjskiej zawiera w swym składzie kwasy tłuszczowe, które działają bardzo korzystnie na skórę, a każda z części tego drzewa cenne azadyrachtyny o właściwościach antybakteryjnych, przeciwzapalnych, pasożytniczych i przeciwgrzybiczych. Z tego powodu produkty z neem stosowane są w leczeniu różnych infekcji i przy wzmacnianiu odporności. Co ważne, są one bezpieczne, a ich używanie nie wywołuje skutków ubocznych.

Właściwości miodli indyjskiej i oleju neem

Olej z neem pozyskiwany jest z nasion drzewa występującego na terenie Indii i Azji Południowo-Wschodniej. Jest to miodla indyjska, zwana także drzewem neem lub drzewem Margosa, słynąca ze swych licznych właściwości zdrowotnych, dzięki którym od lat wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Z neem produkowany jest olej, a także ekstrakt roślinny, które służą do pielęgnacji ciała, włosów oraz leczenia niektórych chorób. Każda część drzewa (owoce, kwiaty, nasiona, korzenie, gałęzie) mogą zostać wykorzystane, ponieważ w każdej z nich znajdują się substancje o korzystnym wpływie na zdrowie i urodę, działające przeciwbólowo, przeciwświądowo, przeciwgorączkowo, przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie i antymalarycznie. Dodatkowo preparaty powstałe z wykorzystania drzewa neem obniżają poziom cukru, łagodzą zmiany trądzikowe, stany zapalne, reakcje alergiczne. Stosowane są więc w leczeniu świerzbu, łuszczycy, pokrzywki. Najczęściej jednak miodla indyjska wykorzystywana jest do produkcji kosmetyków, głównie olejku, który używany jest do pielęgnacji skóry i włosów.

Olej neem na włosy

Olej z neem wpływa bardzo korzystnie na stan włosów oraz skóry głowy, dlatego warto po niego sięgać, gdy jest ona przesuszona, pojawiają się problemy z łupieżem, a także wtedy, gdy włosy są słabe i przerzedzone. Olejek z miodli indyjskiej regeneruje i odbudowuje, utrzymuje odpowiedni poziom pH, wygładza, nawilża, zapobiega rozdwajaniu się końcówek, stymuluje ich wzrost. Dzięki niemu włosy łatwiej się układają, a kondycja skóry głowy znacznie się poprawia. Przed użyciem olejek neem dobrze jest rozcieńczyć innym olejkiem, a przed nałożeniem na skórę wykonać test alergiczny (olejek sporadycznie może powodować reakcję uczuleniową). Można go stosować przed myciem włosów lub natrzeć nim skórę głowy przed snem i pozostawić na noc. Na rynku dostępne są również szampony z dodatkiem oleju neem, które nie tylko pozwalają zadbać o kosmyki, ale także zapobiegają różnym dolegliwościom skóry głowy, jak np. świąd.

Zastosowanie oleju neem na skórę

Olejek neem warto stosować na skórę trądzikową, ponieważ jego właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne pozwalają skutecznie walczyć z tą przypadłością. Jest składnikiem wielu kosmetyków przeznaczonych dla cery trądzikowej, np. maseczek. Olej z drzewa miodli indyjskiej pomaga w leczeniu przebarwień, wspomaga procesy gojenia, a dodatkowo tworzy na skórze warstwę chroniącą przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych. Neem jest źródłem przeciwutleniaczy, dlatego działa przeciwstarzeniowo. Bogactwo witamin i kwasów tłuszczowych sprawia, że olej poprawia elastyczność skóry, wygładza drobne zmarszczki i nawilża. To doskonała kuracja odmładzająca.

Pomaga on również w walce z grzybicą stóp, paznokci, łagodzi dolegliwości skóry atopowej. Na rynku dostępnych jest coraz więcej preparatów przeznaczonych do higieny jamy ustnej, które w swym składzie zawierają olej neem (pasty do zębów, płukanki). Wszystko dzięki jego antyseptycznym właściwościom, które pozwolą zachować zęby i dziąsła w zdrowiu. Olejek z miodli indyjskiej znajduje również zastosowanie w:

  • leczeniu wszawicy,
  •  leczeniu niewielkich ran,
  • produkcji leków na cukrzycę, choroby krwi, problemy ze stawami i kłopotami trawiennymi,
  • produkcji domowych pestycydów mających zastosowanie w uprawach ekologicznych.

Neem działa również na niektóre owady, np. komary, mrówki i jest stosowany na skórę zwierząt domowych w celu odstraszania pcheł i kleszczy.

Proszek neem

Z dobroczynnych właściwości zdrowotnych drzewa miodli indyjskiej można również korzystać, używając proszku neem, który pozyskuje się z liści. Może być on stosowany zewnętrznie i wewnętrznie. Sposobem podania może być przygotowanie napoju (proszek miesza się z wodą) i picie go kilka razy dziennie. Z liści można również przygotować wywar lub napar. Działa on na organizm oczyszczająco, pomaga w pozbyciu się toksyn, zwalczaniu stanów zapalnych, infekcji jelitowych.

Zobacz też:

Olejek migdałowy – właściwości i zastosowanie do twarzy i włosów.

Jak olejować włosy? Jak często olejować włosy i jaki olej będzie najlepszy?

Moda na oleje. Do włosów tak, do twarzy niekoniecznie.

Zobacz film: Oleje naturalne - właściwości. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
47
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0