Migdałowa kuchnia Agnieszki Sienkiewicz

Agnieszka Sienkiewicz i Piotr Kucharski
Agnieszka Sienkiewicz i Piotr Kucharski
Ostatnio dołączyła do obsady serialu „Sama Słodycz”. Najchętniej gotuje dania kuchni włoskiej. Gotowania uczyła się od swojej mamy. W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Sienkiewicz przygotowała: polędwiczkę na zimno z dresingiem migdałowo-chrzanowym, ciastka francuskie z masą migdałową oraz gulasz warzywny z prażonymi migdałami. Smacznego!

Zobacz też: Agnieszka Sienkiewicz w ciąży! Pokazała duży brzuszek >>>

Ciastka francuskie z masa migdałową

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego (500 g)

Nadzienie:

200 g migdałów 50 g cukru 2 łyżki masła 3 białka Dekoracja: 1 białko płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto rozwałkować i podzielić na 8 kwadratów. Migdały zmiksować z cukrem i wymieszać z masłem. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z migdałami. Nałożyć porcję nadzienia na środek każdego kwadratu i złożyć w trójkąty. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i posypać płatkami migdałowymi. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez 20-25 minut.

Polędwiczka na zimno z dresingiem migdałowo-chrzanowym

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe sól i pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka listków laurowych olej do smażenia Dresing: 200 g migdałów 2 łyżki śmietany kwaśnej 100 g świeżego chrzanu sól, pieprz i cukier do smaku 1-2 łyżki octu winnego do smaku garść rukoli do podania

Sposób przygotowania:

W rondelku zagotować 1 litr wody z 4 łyżkami soli i pozostałymi przyprawami. Wystudzić i włożyć mięso do zapeklowania na noc. Następnie mięso osuszyć i obsmażyć na patelni z każdej strony i dopiec w rozgrzanym piekarniku przez kilka minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Zimną polędwiczkę pokroić w plastry i ułożyć na talerzu wyłożonym rukolą.

Dresing:

Wszystkie składniki ze sobą zmiksować. Jeśli dresing będzie z suchy należy dodać więcej śmietany.

Podawać z polędwiczkami. Doskonały do mięs.

Gulasz warzywny z prażonymi migdałami

Składniki:

1 kg warzyw: czosnek, cebula, marchew, seler, por, cukinia lub inne sezonowe oliwa z oliwek mały kawałek imbiru 300 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki sól i pieprz 100 g migdałów

Sposób przygotowania:

Czosnek i cebule posiekać i poddusić na oliwie z oliwek. Dodać pokrojone w kostkę marchew i seler, por pokrojony w krążki dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż będą miękkie. Pod koniec dodać cukinię pokrojoną w plasterki i starty na tarce imbir, poddusić kolejne kilkanaście minut. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. W tym czasie posiekać migdały na duże kawałki i przyprażyć na patelni. Gulasz podawać z ryżem pełnoziarnistym, posypany prażonymi migdałami.

Sernik migdałowy bez pieczenia

Składniki:

Czekoladowy spód:

150 g płatków migdałowych 3 łyżki kakao 100 g rodzynek 50 g masła

Nadzienie:

400 g blanszowanych migdałów sok wyciśnięty z jednej cytryny 100 g masła 3 łyżki miodu Pistacje i płatki migdałów do dekoracji

Sposób przygotowania:

Rodzynki namoczyć na 1 godzinę. Płatki migdałowe zmiksować i dodać kakao oraz odcedzone rodzynki i masło. Zmiksować ponownie i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 20-22 cm, docisnąć i odstawić do schłodzenia. Migdały namoczyć na noc następnie zmiksować. Dodać sok z cytryny, masło i miód. Zmiksować ponownie i wyłożyć masę na spód i odstawiamy do schłodzenia do lodówki na godzinę. Przed podaniem prażymy posiekane pistacje i płatki migdałowe (w całości) na patelni i posypujemy ciasto na wierzchu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości