Zobacz też: Agnieszka Sienkiewicz w ciąży! Pokazała duży brzuszek >>>
Ciastka francuskie z masa migdałową
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (500 g)
Nadzienie:
200 g migdałów 50 g cukru 2 łyżki masła 3 białka Dekoracja: 1 białko płatki migdałowe do posypania
Sposób przygotowania:
Ciasto rozwałkować i podzielić na 8 kwadratów. Migdały zmiksować z cukrem i wymieszać z masłem. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z migdałami. Nałożyć porcję nadzienia na środek każdego kwadratu i złożyć w trójkąty. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i posypać płatkami migdałowymi. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez 20-25 minut.
Polędwiczka na zimno z dresingiem migdałowo-chrzanowym
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe sól i pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka listków laurowych olej do smażenia Dresing: 200 g migdałów 2 łyżki śmietany kwaśnej 100 g świeżego chrzanu sól, pieprz i cukier do smaku 1-2 łyżki octu winnego do smaku garść rukoli do podania
Sposób przygotowania:
W rondelku zagotować 1 litr wody z 4 łyżkami soli i pozostałymi przyprawami. Wystudzić i włożyć mięso do zapeklowania na noc. Następnie mięso osuszyć i obsmażyć na patelni z każdej strony i dopiec w rozgrzanym piekarniku przez kilka minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Zimną polędwiczkę pokroić w plastry i ułożyć na talerzu wyłożonym rukolą.
Dresing:
Wszystkie składniki ze sobą zmiksować. Jeśli dresing będzie z suchy należy dodać więcej śmietany.
Podawać z polędwiczkami. Doskonały do mięs.
Gulasz warzywny z prażonymi migdałami
Składniki:
1 kg warzyw: czosnek, cebula, marchew, seler, por, cukinia lub inne sezonowe oliwa z oliwek mały kawałek imbiru 300 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki sól i pieprz 100 g migdałów
Sposób przygotowania:
Czosnek i cebule posiekać i poddusić na oliwie z oliwek. Dodać pokrojone w kostkę marchew i seler, por pokrojony w krążki dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż będą miękkie. Pod koniec dodać cukinię pokrojoną w plasterki i starty na tarce imbir, poddusić kolejne kilkanaście minut. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. W tym czasie posiekać migdały na duże kawałki i przyprażyć na patelni. Gulasz podawać z ryżem pełnoziarnistym, posypany prażonymi migdałami.
Sernik migdałowy bez pieczenia
Składniki:
Czekoladowy spód:
150 g płatków migdałowych 3 łyżki kakao 100 g rodzynek 50 g masła
Nadzienie:
400 g blanszowanych migdałów sok wyciśnięty z jednej cytryny 100 g masła 3 łyżki miodu Pistacje i płatki migdałów do dekoracji
Sposób przygotowania:
Rodzynki namoczyć na 1 godzinę. Płatki migdałowe zmiksować i dodać kakao oraz odcedzone rodzynki i masło. Zmiksować ponownie i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 20-22 cm, docisnąć i odstawić do schłodzenia. Migdały namoczyć na noc następnie zmiksować. Dodać sok z cytryny, masło i miód. Zmiksować ponownie i wyłożyć masę na spód i odstawiamy do schłodzenia do lodówki na godzinę. Przed podaniem prażymy posiekane pistacje i płatki migdałowe (w całości) na patelni i posypujemy ciasto na wierzchu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN