Ostatnio dołączyła do obsady serialu „Sama Słodycz”. Najchętniej gotuje dania kuchni włoskiej. Gotowania uczyła się od swojej mamy. W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Sienkiewicz przygotowała: polędwiczkę na zimno z dresingiem migdałowo-chrzanowym, ciastka francuskie z masą migdałową oraz gulasz warzywny z prażonymi migdałami. Smacznego!

Zobacz też: Agnieszka Sienkiewicz w ciąży! Pokazała duży brzuszek >>>

Ciastka francuskie z masa migdałową
Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (500 g)

Nadzienie:
  • 200 g migdałów 
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 3 białka
  • Dekoracja:
  • 1 białko
  • płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:
Ciasto rozwałkować i podzielić na 8 kwadratów. Migdały zmiksować z cukrem i wymieszać z masłem. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z migdałami. Nałożyć porcję nadzienia na środek każdego kwadratu i złożyć w trójkąty. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i posypać płatkami migdałowymi. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez 20-25 minut.

Polędwiczka na zimno z dresingiem migdałowo-chrzanowym
Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • sól i pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka listków laurowych
  • olej do smażenia
  • Dresing:
  • 200 g migdałów 
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • 100 g świeżego chrzanu
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 1-2 łyżki octu winnego do smaku
  • garść rukoli do podania

Sposób przygotowania:
W rondelku zagotować 1 litr wody z 4 łyżkami soli i pozostałymi przyprawami. Wystudzić i włożyć mięso do zapeklowania na noc. Następnie mięso osuszyć i obsmażyć na patelni z każdej strony i dopiec w rozgrzanym piekarniku przez kilka minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Zimną polędwiczkę pokroić w plastry i ułożyć na talerzu wyłożonym rukolą.

Dresing:
Wszystkie składniki ze sobą zmiksować. Jeśli dresing będzie z suchy należy dodać więcej śmietany.
Podawać z polędwiczkami. Doskonały do mięs.

Gulasz warzywny z prażonymi migdałami
Składniki:
  • 1 kg warzyw: czosnek, cebula, marchew, seler, por, cukinia lub inne sezonowe
  • oliwa z oliwek
  • mały kawałek imbiru
  • 300 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki
  • sól i pieprz
  • 100 g migdałów 

Sposób przygotowania:
Czosnek i cebule posiekać i poddusić na oliwie z oliwek. Dodać pokrojone w kostkę marchew i seler, por pokrojony w krążki dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż będą miękkie. Pod koniec dodać cukinię pokrojoną w plasterki i starty na tarce imbir, poddusić kolejne kilkanaście minut. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. W tym czasie posiekać migdały na duże kawałki i przyprażyć na patelni. Gulasz podawać z ryżem pełnoziarnistym, posypany prażonymi migdałami.

Sernik migdałowy bez pieczenia
Składniki:
Czekoladowy spód:
  • 150 g płatków migdałowych 
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g rodzynek
  • 50 g masła

Nadzienie:
  • 400 g blanszowanych migdałów
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 100 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • Pistacje i płatki migdałów  do dekoracji

Sposób przygotowania:
Rodzynki namoczyć na 1 godzinę. Płatki migdałowe zmiksować i dodać kakao oraz odcedzone rodzynki i masło. Zmiksować ponownie i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 20-22 cm, docisnąć i odstawić do schłodzenia. Migdały namoczyć na noc następnie zmiksować. Dodać sok z cytryny, masło i miód. Zmiksować ponownie i wyłożyć masę na spód i odstawiamy do schłodzenia do lodówki na godzinę. Przed podaniem prażymy posiekane pistacje i płatki migdałowe (w całości) na patelni i posypujemy ciasto na wierzchu.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
76
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0