Michel Moran - mistrz francuskiego smaku
Urodzony w Paryżu szef kuchni cieszy się niesłabnącą sympatią widzów, którą zaskarbił sobie oceniając poczynania uczestników programu "MasterChef". Jego słynne powiedzenie "oddaj fartucha" weszło na stałe do codziennego języka fanów kulinarnego show.
Michel Moran zainteresował się pracą w kuchni w gimnazjum. Następnie kontynuował naukę, ostatecznie zdobywając doświadczenie w paryskich restauracjach odznaczonych gwiazdami Michelin.
Do klasy przyszło dwóch młodych kucharzy, którzy opowiadali nam o swoim zawodzie, o pracy w restauracji, pokazywali nam swoje kitle i noże. I nagle: paf! Coś się we mnie zmieniło. Od tego dnia już wiedziałem. Zacząłem bardziej starać się na lekcjach, żeby dostać się do szkoły gastronomicznej. Udało się. Miałem dużo szczęścia, mogąc uczyć się pod okiem prawdziwych pasjonatów i wybitnych szefów kuchni jednocześnie.
- mówił w wywiadzie z "Gazetą Krakowską".
Michel Moran w Polsce
Nad Wisłę przybył za miłością. Swoją żonę, Halinę, poznał w pracując w luksemburdzkiej restauracji. Jak przyznał, od razu wpadła mu w oko, choć nie spodziewał się, że uczucie zaprowadzi go aż do Polski. Ostatecznie zdecydował się na przeprowadzkę w 2000 roku.
Pracę zaczynał w tradycyjnej polskiej restauracji w Gdańsku. Finalnie dopiął swego, otwierając własny lokal w sercu stolicy. Dziś jest nie tylko uznanym szefem kuchni, ale także osobowością telewizyjną, gromadząc wokół siebie grono wiernych fanów.
Michel Moran czeka na grilla
Słynny szef kuchni mieszka w Polsce od 21 lat, nie powinien więc dziwić fakt, że niektóre z naszych zwyczajów stały się jego własnymi. Do tych bez wątpienia należy tradycja grillowania podczas majowego weekendu. Choć meteorolodzy są dość sceptycznie nastawieni do możliwości wypoczynku pod chmurką w nadchodzący weekend, Moran snuje już plany pieczenia potraw na ogrodowym ruszcie.
Patrzę na gródek i zastanawiam!!!! Kiedy będzie pierwszej grill
- napisał na swoim instagramowym profilu.
To pytanie stawia sobie również wielu Polaków, którzy bez potraw z grilla nie wyobrażają sobie majowego wypoczynku.
Zobacz też:
Zobacz wideo: Wystartował 6. sezon programu „MasterChef Junior”
Autor: Adam Barabasz