Przepisy kulinarne

Kuchnia ze słoika, czyli Polan i jego marynaty

Z pewnością macie jeszcze zapasy przetworów w słoikach w swoich spiżarniach, które możecie wykorzystać do przygotowania pysznych i oryginalnych dań. Skorzystajcie z przepisu Andrzeja Polana na: pikle z ogórka smażone z polędwicą wieprzową, jabłkami, ostrym sosem z miodu i gorczycy, marynowane ogórki zielone z piersią kurczaka, warzywa i owoce marynowane z szynką dojrzewającą oraz marynowanego buraka pieczonego z wędzoną makrelą.

 

 

 

 

Pikle z ogórka smażone, polędwica wieprzowa, jabłka, ostry sos z miodu i gorczycy

Składniki:
3 szt. polędwicy wieprzowej 
500 ml oleju rzepakowego   
20 szt. pikli ogórkowych
2 łyżki musztardy rosyjskiej
2 łyżki octu jabłkowego 
200 g panierki panko
szczypior z dymki
50 g masła
4 łyżki miodu
4 jabłka
4 jajka
koperek
pieprz, sól

Przygotowanie:
Polędwicę oprószamy czarnym pieprzem i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Obsmażoną posypujemy solą i wstawiamy na kilka minut do piekarnika. Ogórki wyjmujemy z zalewy obsuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w jajku, panierce i smażymy na złoty kolor na oleju. Musztardę, miód, ocet i posiekany koperek łączymy razem, mieszamy sos. Jabłka kroimy w grube plastry i przesmażamy na maśle z miodem. Polędwiczkę podajemy ze smażonymi ogórkami, jabłkami, szczypiorem i ostrym sosem.

Marynowane ogórki zielone z piersią kurczaka

Składniki:
500g zielonych ogórków gruntowych
1 pęczek marchwi z nacią 
pieprz ziarnisty czarny
2 piersi z kurczaka
świeży tymianek
ziele angielskie
liść laurowy
cebula

Zalewa do ogórków:
5 łyżek musztardy rosyjskiej
szklanka octu 10%
2 szklanki cukru
1 l wody
3 łyżki soli

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać bez octu i musztardy, dodać marchew, cebulę i zagotować,  następnie dodać ocet i musztardę. Dokładnie wymieszać i odstawić. Wystudzoną zalewą zalać obrane ze skórki ogórki, zostawić na godzinę. Kurczaka dokładnie oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i odstawić. Przed podaniem dokładnie osuszyć kurczaka ręcznikiem papierowym i wstawić do garnka. Zalać masłem klarowanym i doprowadzić do gotowania. Gotować ok. 5 minut na wolnym ogniu. Wyjąć z masła i obsmażyć na patelni na złoty kolor. Podawać z ogórkami marynowanymi.

Warzywa i owoce marynowane z szynką dojrzewającą

Składniki:
20 plastrów szynki dojrzewającej 
1 opakowanie dyni w occie 
1 op. papryki konserwowej 
1 op. ogórka konserwowego 
1 op. śliwki w occie 
1 op. gruszki w occie 
olej rzepakowy
ocet jabłkowy
natka pietruszki
bazylia
pieprz
miód
sól

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa i owoce kroimy w drobną kostkę, prawie jak na tatar. Mieszamy razem doprawiamy miodem, octem, olejem. Dodajemy posiekane zioła. Podajemy na plastrach szynki.

Marynowany burak pieczony z wędzoną makrelą, twarogiem i porzeczką czarną

Składniki:
200g mrożonej porzeczki czarnej 
makrela wędzona
200 g twarogu białego 
1 łyżka miodu
2 łyżki octu
2 buraki

Przygotowanie:
Buraka kroimy w bardzo cienkie plastry. Porzeczkę przesmażamy na miodzie, połowę miksujemy doprawiamy octem, solą. Łączymy z całymi owocami i zalewamy buraki, odstawiamy aby przeszły marynatą. Makrelę dzielimy na kawałki, oczyszczamy z ości. Makrelę podajemy z chrupiącymi burakami, kruszonym twarogiem i skrapiamy porzeczkami z marynaty.


Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
82
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0