Gwiazdy

Kamil Maćkowiak: "Przeszedłem depresję". Jak dziś czuje się aktor?

Kinga Burzyńska wybrała się do Łodzi. Tam, wraz z kamerą Dzień Dobry TVN, spotkała się z Kamilem Maćkowiakiem. Aktor opowiedział nam o najtrudniejszym momencie w swoim życiu: depresji, śmierci mamy i o odbudowywaniu relacji z ojcem. Jaki prezent sprawił sobie na czterdzieste urodziny?

Kamil Maćkowiak:

Już na drugim roku studiów wchłonął mnie teatr i zacząłem grać w nieprawdopodobnej liczbie spektakli. To był moment kiedy ja grałem po 30-40 spektakli miesięcznie, co jest kosmosem. Budziłem się rano i zastanawiałem się... rano mam Romeo i Julię, wieczorem Pana Tadeusza... i tak funkcjonowałem. Bardzo szybko wpadłem w bardzo poważne role. Duże i bardzo obciążające.

Kamil Maćkowiak: Przeszedłem depresję

To nie był dobry czas dla mnie. To był kulminacyjny moment, przed bardzo złym momentem w życiu. Nie ukrywam, że przeszedłem depresję, która wynikała z lęków, z deficytów z dzieciństwa, byłem dzieckiem, które od dziewiątego roku życia mieszkało w internacie. Bylem w szkole baletowej, byłem nastawiony na sukces. Od dziecka definiowałem swoją wartość sukcesem zawodowym. To było dla mnie wyznacznikiem, że będę kochamy tylko jeśli będę osiągał sukcesy.

To był najtrudniejszy moment w moim życiu

To był najtrudniejszy moment w moim życiu. Mi się rozpadły dwie rodziny równolegle. Odeszła moja mama i skończył się związek..., ale został mi tata. W takim prezencie od mamy dostałem tatę, którego wcześniej nie miałem, bo był kapitanem i całe życie pływał. Był taka mityczną postacią. To był taki pan, którego spotykałem raz na parę miesięcy, który coś tam mówił. Nagle stworzyliśmy rodzinę.

Teatr na czterdzieste urodziny

Pracuję nad sobą. Chodzę na terapię od ośmiu lat. Potrzebowałem stworzyć sobie warunki do zmiany, żeby przestać być tym roszczeniowym sfrustrowanym chłopcem, którym byłem i zacząć stawać się facetem. W tym pomogło mi stworzenie autorskiego miejsca. W drugą czterdziestkę życia wchodzę od tego miejsca właśnie.Niektórzy sobie kupują samochody, inni zaczynają druga czterdziestkę w nowym miejscu w teatrze, na scenie.

Filmografia Kamila Maćkowiaka

  • 2000: Sandra K.
  • 2002–2006: Pensjonat pod Różą
  • 2004–2005: Sprawa na dziś
  • 2006: Oficerowie
  • 2006–2008: Kryminalni
  • 2007: Korowód
  • 2007–2008: Naznaczony
  • 2011: Komisarz Alex
  • 2014–2016: Barwy szczęścia
  • 2017–2018: Przyjaciółki
  • 2018: Na Wspólnej
  • 2019: Cień
Co sądzisz o tym artykule?
89
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0