Przepisy kulinarne

Przepis na wino z wiśni

Wiśnie

Aleksandra Piss/Getty images

Przepisy kulinarne

Przepis na wino z wiśni

Wiśnie

Aleksandra Piss/Getty images

Wiśnia to owoc, który doskonale nadaje się na wino. Przede wszystkim bardzo dobrze i szybko fermentuje, dzięki czemu w procesie tworzenia wina można pominąć dodanie drożdży. Wino z wiśni charakteryzuje się pięknym głębokim kolorem i wyśmienitym smakiem.

C: Wino z wiśni można przyrządzić jako wytrawne lub deserowe. Wiśnie można łączyć także z innymi owocami, np. z malinami lub porzeczkami. Jak zrobić wino z wiśni? Poniżej sprawdzony przepis.

Jak zrobić wino z wiśni – co jest potrzebne?

Zastanawiasz się jak zrobić wino z wiśni ? To nic trudnego. Niemniej jednak należy przygotować kilka potrzebnych rzeczy. Do wydrążenia wiśni potrzebna jest drylownica. Można pozbyć się pestek własnoręcznie, ale urządzenie to zdecydowanie przyspiesza drylowanie. Konieczne jest także duże naczynie do wina, nazywane gąsiorem albo butlą, wraz z korkiem i rurką fermentacyjną. Potrzebne są również:

  • gumowy wąż, za pomocą którego ściąga się wino,
  • lejek,
  • czyste płótno, najlepiej białe, które potrzebne jest do filtracji wina.

Jak zrobić wino z wiśni domowej roboty – przepis

Składniki (na około 8 l)

  • 6 kg wiśni,
  • 3 kg cukru,
  • 2 l wody,
  • 1 opakowanie drożdży winiarskich.

Przygotowanie:

  • Przebierz owoce. Odrzuć wszystkie niedojrzałe, przegniłe lub z pleśnią. Niektórzy uważają, że na wino nadają się wszystkie owoce, również odpady, W rzeczywistości mogą one spowodować, że wino będzie kwaśne lub będą problemy z jego klarownością.
  • Usuń ogonki, a owoce dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
  • Umyte owoce wydryluj (usuń pestki).
  • Wydrylowane owoce dokładnie zmiażdż i pozostaw na ok. 3 dni. Pojemnik z owocami przykryj szczelnie gazą, tak aby owoce nie przyciągały muszek.
  • Po trzech dniach wyciśnij sok nazywany moszczem.
  • Następnie moszcz wymieszaj z cukrem oraz wodą i dodaj drożdże winiarskie.
  • Całość umieść w przygotowanym szklanym naczyniu, zatykając go korkiem z rurką fermentacyjną.

Fermentacja trwa kilka tygodni, dlatego też trzeba uzbroić się w cierpliwość. Po skończonej fermentacji wino można przelać do butelek, zakorkować i odstawić do leżakowania na następnych kilka tygodni, a nawet jeszcze dłużej – w końcu im wino starsze, tym lepsze!

Ważne! Odciśnięte owoce można wykorzystać do zrobienia dżemu.

Jak zrobić wino z wiśni bez drożdży?

Osoby zajmujące się produkcją wina uważają, że da się zrobić wino bez drożdży, ale kosztem jego mocy. Dodatkowo zbyt wiele cukru może spowodować, że zamiast wina wyjdzie bardzo słodki syrop. Co do zasady bez drożdży, które aktywują proces fermentacji nie można zrobić wina. Jednak, na owocach dzikich mogą występować drożdże dzikie. Drożdże te podobnie jak drożdże spożywcze nie są jednak odpowiednie do robienia wina – może ono okazać się bardzo słabe. W związku z tym najlepiej kupić drożdże winiarskie. A jak zrobić wino z wiśni bez drożdży ? Dokładnie tak samo jak w przepisie podanym powyżej, ale bez użycia drożdży. Należy mieć na uwadze, że fermentacja bez dodatku drożdży będzie trwała dłużej. W najgorszym wypadku może w ogóle nie nastąpić.

Jak zrobić wino z wiśni z pestkami?

Czy można robić wino z wiśni z pestkami ? Oczywiście, że tak. Przez wiele lat, a szczególnie w warunkach domowych, ludzie wykorzystywali do robienia wina całe owoce. Problemem nie jest jednak zrobienie wina, ale jego jakość. Pozostawienie pestek może wpłynąć na smak wina. Często ma ono goryczkowaty posmak, niektórzy odczuwają go jako smak migdałów. Ponadto należy pamiętać, że w pestkach znajduje się kwas pruski, który jest niebezpieczny dla zdrowia. Dlatego też lepiej (bezpieczniej) wydrylować wiśnie.

Jak zrobić wino z wiśni i porzeczek?

Wino wiśniowe można przygotować z samych wiśni, ale można też je połączyć z innymi owocami. Jeżeli zdecydujesz się na dodanie porzeczki, wino będzie miało przepiękny, głęboki ciemny kolor. Wino z wiśni i porzeczek może być słodkie. Tak samo będzie, jeśli dodasz maliny lub śliwki. Zależy to m.in. od dojrzałości i smaku samych owoców. Jeżeli chcesz uzyskać wino wytrawne, wystarczy że dodasz czarne jagody.

Samodzielne wykonanie wina w domu nie jest trudne. Wymaga jednak staranności i cierpliwości. Łącząc różne owoce można tworzyć wina bardzo ciekawe smakowo i kolorystycznie.

Zobacz też:

Aronia to zdrowy i smaczny owoc, z którego zrobisz nalewkę lub sok. Sprawdź nasze przepisy

Domowe przetwory – kiszonki, marynaty, dżemy. Przepisy i wskazówki

Przepis na dżem jagodowy z lawendą i kiszone jabłka. Przetwory w kuchni Dzień Dobry Wakacje!

Zobacz wideo: Agnieszka Cegielska o właściwościach wiśni


Co sądzisz o tym artykule?
60
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0