Materiał promocyjny

Jak wybrać idealne cytrusy? Katarzyna Bosacka o najsmaczniejszych odmianach

Jak wybrać najlepsze pomarańcze na święta?
Cytrusy doskonale sprawdzają się w zimowym czasie. Można je dodawać do herbaty, rozgrzewających napojów czy nawet wykonywać z nich ozdoby świąteczne. Jak jednak wybrać najlepsze odmiany? Z pomocą przychodzi Katarzyna Bosacka, prowadząca program "MądrzeJEMY".

Dlaczego warto wybierać europejskie cytrusy?

Skończyły się nasze sezonowe owoce (jak śliwki czy wiśnie), ale nadszedł czas na cytrusy europejskie, które właśnie pojawiły się w sklepach. Są one zdecydowanie zdrowsze, smaczniejsze i mają mniej konserwantów niż te egzotyczne . Te owoce są dostępne od listopada do końca lutego, a potem pojawią się cytrusy z Ameryki Południowej oraz Afryki, które są o wiele bardziej konserwowane ze względu na długość transportu.

- Dlaczego europejskie cytrusy? Dlatego że one są właściwie stąd. W Polsce nie jesteśmy w stanie wyhodować pomarańczy czy mandarynek, ale jeśli płyną do nas z Hiszpanii, to zajmuje, powiedzmy, kilka tygodni czy kilkanaście dni. Natomiast jeśli płynie z Kuby, to ta pomarańcza zbierana jest jako zielona, a potem przez wiele, wiele tygodni, a czasem nawet miesięcy, do nas płynie - tłumaczyła w Dzień Dobry TVN Katarzyna Bosacka.

Przede wszystkim podczas wyboru cytrusów, należy zwracać uwagę, czy nie mają na sobie białego nalotu. Jeżeli jest on obecny, to znaczy, że owoce były bardzo mocno konserwowane, a środki bakteriobójcze czy grzybobójcze są dla nas szkodliwe. Co więcej - nawet, jeżeli białego nalotu nie ma, i tak należy cytrusy umyć szczoteczką, szczególnie wtedy, gdy chcemy wykorzystać ich skórkę.

Najlepsze mandarynki

Często loterią jest wybranie pysznych mandarynek. Czasem da się sprawdzić czy są dobre zwracając uwagę na ich miękkość lub po tym, jak schodzi z owoców skórka. Wiadomo, że jeżeli przylega ona bardzo mocno do mandarynek i owoce są zbite, to znaczy, że będą kwaśne. Czasami są też zbyt wysuszone. Nie ma jednego sposobu na to, żeby kupić te najlepsze, jednak istnieje pewna sprawdzona odmiana.

- Przede wszystkim szukajmy mandarynek odmiany klementynka . Jest słodka, łatwa do obierania i łatwo odchodzi od skórki. Najgorsze to, co może się trafić, to jest mandarynka, która jest bardzo zbita i po prostu trzeba z nią walczyć. Pamiętajmy, że dzieci uwielbiają mandarynki i rzeczywiście, jeżeli łatwo odchodzi skórka od mandarynki, no to super, bo wtedy dziecko jest w stanie sobie samo obrać - mówiła Katarzyna Bosacka.

Jak wybrać grejpfruta?

Potocznie się mówi, że w sklepach mamy zielone grejpfruty, żółte i czerwone. Każda ich odmiana jest idealna podczas odchudzania, jednak która jest najsmaczniejsza?

- Czerwone są najsłodsze, ale też mają najwięcej wartości odżywczych - o tym mówi nam kolor. Im warzywo czy owoc ma intensywniejszy kolor, tym ma więcej przeciwutleniaczy, które zabezpieczają nas przed rakiem i przed chorobami serca - tłumaczyła prowadząca program "MądrzeJEMY".

Dodała także, że podczas wyboru grejpfruta, warto zwrócić uwagę na jego wagę. Im jest cięższy, tym ma więcej soku w sobie i jest bardziej soczysty.

Najlepsza odmiana pomarańczy

Dziennikarka podpowiedziała również, na co zwracać uwagę podczas wyboru pomarańczy. Okazuje się, że należy patrzeć na ich wgłębienia.

- Jeśli pomarańcza ma tzw. "pępek", czyli takie wgłębienie, to jest odmiana Navelina. Ta odmiana charakteryzuje się tym, że ten "pępek" wchłania wszystkie pestki ze środka i jest to pomarańcza bezpestkowa. Natomiast, jeśli takiego "pępka" nie ma, czyli jest zakończona taką tylko kropeczką, to wtedy prawdopodobnie w środku mamy pestki. Dla nas dorosłych może to nie jest problem, ale dla dzieciaków... One kochają wszystko co jest bezpestkowe - tłumaczyła Katarzyna Bosacka w naszym programie.

Odcinek "MądrzeJEMY" o owocach i warzywach już w sobotę 12 grudnia o 17:25 na antenie TVN oraz w TTV w niedzielę 13 grudnia o godzinie 18:05.

Zobacz też:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl

Autor: Sabina Zięba

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana