Zimowa zupa z marchwi, jabłek i imbiru
Składniki:
1 kg marchwi
3 jabłka
1 włoszczyzna
200 g sera mascarpone
3 cm świeżego imbiru
2 szalotki
ok. 200ml soku jabłkowego 100%
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz
świeża kolendra
Przygotowanie:
Z włoszczyzny gotujemy szybki bulion. Na maśle przesmażamy pokrojoną drobno szalotkę, dodajemy marchew pokrojoną w kostkę i smażymy chwilę. Dodajemy pokrojony imbir. Po chwili dodajemy bulion i gotujemy warzywa do miękkości. Następnie miksujemy na krem, dodajemy sok jabłkowy i ser mascarpone (doskonale zabiela i nadaje zupie jeszcze ładniejszej struktury). Jabłka obieramy i przesmażamy na maśle. Posypujemy na talerzu i kilkoma listkami świeżej kolendry.
Kurcze w jogurcie, w jabłkach i ziołach, lekko i dietetycznie
Składniki:
2 piersi kurczaka
300 ml jogurtu greckiego
świeże zioła: szałwia, rozmaryn, tymianek
pieprz kajeński, sól
Przygotowanie:
Jogurt naturalny łączymy z polową ziół oraz przyprawami. Do tak przygotowanej marynaty umieszczamy kurczaka. Pytanie na jak długo? Odpowiadam szybko: im dłużej tym lepiej. Ja proponuję kurczaka odstawić w marynacie na noc. Zamarynowanego kurczaka wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temp. 160 stopni około 20 minut. Jabłka dusimy na patelni, doprawiamy pozostałymi ziołami i miksujemy na puree. Kurczaka podajemy z puree jabłkowym.
Jabłka pieczone przy kominku
Składniki:
10 jabłka
4 banany
200g jogurtu greckiego
100 g masła
2 łyżki mąki
4 łyżki cukru
2 szt. cukru wanilinowego
1 cm świeżego imbiru
1 opakowanie biszkoptów
szczypta cynamonu
1 cytryna
Przygotowanie:
Jabłka wydrążamy, wrzucamy do wody z plastrami cytryny. Banany rozgniatamy widelcem i łączymy z jogurtem, cukrem wanilinowym, imbirem i szczyptą cynamonu. Masą wypełniamy jabłka, na wierzch kładziemy kruszonkę i jabłka pieczemy w piekarniku około 20-30 minut w temp. 200 stopni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN