Przepisy kulinarne

Jabłka na ciepło, czyli stawiamy na lekkość

Andrzej Polan w kuchni Dzień Dobry TVN wyczarował potrawy z jabłek. Na lepsze trawienie po świętach i sylwestrze. A zatem: kurcze w jogurcie, jabłkach w ziołach, lekkie i dietetycznie, zimowa zupa z marchwi, jabłek i imbiru oraz jabłka pieczone przy kominku. Smacznego!

Zimowa zupa z marchwi, jabłek i imbiru
Składniki:
1 kg marchwi                 
3 jabłka                   
1 włoszczyzna               
200 g sera mascarpone           
3 cm świeżego imbiru               
2 szalotki               
ok. 200ml soku jabłkowego 100%           
2 łyżki masła klarowanego           
sól, pieprz
świeża kolendra

Przygotowanie:
Z włoszczyzny gotujemy szybki bulion. Na maśle przesmażamy pokrojoną drobno szalotkę, dodajemy marchew pokrojoną w kostkę i smażymy chwilę. Dodajemy pokrojony imbir. Po chwili dodajemy bulion i gotujemy warzywa do miękkości. Następnie miksujemy na krem, dodajemy sok jabłkowy i ser mascarpone (doskonale zabiela i nadaje zupie jeszcze ładniejszej struktury). Jabłka obieramy i przesmażamy na maśle. Posypujemy na talerzu i kilkoma listkami świeżej kolendry.

Kurcze w jogurcie, w jabłkach i ziołach, lekko i dietetycznie
Składniki:
2 piersi kurczaka               
300 ml jogurtu greckiego               
świeże zioła: szałwia, rozmaryn, tymianek
pieprz kajeński, sól

Przygotowanie:
Jogurt naturalny łączymy z polową ziół oraz przyprawami. Do tak przygotowanej marynaty umieszczamy kurczaka. Pytanie na jak długo? Odpowiadam szybko: im dłużej tym lepiej. Ja proponuję kurczaka odstawić w marynacie na noc. Zamarynowanego kurczaka wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temp. 160 stopni około 20 minut. Jabłka dusimy na patelni, doprawiamy pozostałymi ziołami i miksujemy na puree. Kurczaka podajemy z puree jabłkowym.

Jabłka pieczone przy kominku
Składniki:
10 jabłka               
4 banany           
200g jogurtu greckiego           
100 g masła               
2 łyżki mąki               
4 łyżki cukru               
2 szt. cukru wanilinowego       
1 cm świeżego imbiru           
1 opakowanie biszkoptów           
szczypta cynamonu
1 cytryna    

Przygotowanie:
Jabłka wydrążamy, wrzucamy do wody z plastrami cytryny. Banany rozgniatamy widelcem i łączymy z jogurtem, cukrem wanilinowym, imbirem i szczyptą cynamonu. Masą wypełniamy jabłka, na wierzch kładziemy kruszonkę i jabłka pieczemy w piekarniku około 20-30 minut w temp. 200 stopni.





Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
68
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0