Gofry Basi Ritz

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy pierwszego polskiego MasterChefa Basię Ritz. Przygotowała dla nas wiele pyszności: gofry ze smażonymi bananami, lodami bananowymi i słonym karmelem, gofry z rukolą, szynką parmeńską, parmezanem, kiełkami, rukolą, pomidorkami koktajlowymi i jajkiem sadzonym, Tex Mex Burgery oraz lody bananowe z masłem z orzeszków ziemnych.

Gofry ze smażonymi bananami, lodami bananowymi i słonym karmelem

Składniki:

1 banan

masło klarowane

lody

karmel

orzechy

granola

Ciasto:

2 szkl. mąki

2 szkl. mleka

2 duże jaja (lub 3 małe)

6 łyżek neutralnego w smaku oleju (np. rzepakowy)

1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić dodając szczyptę soli. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmiksować z mlekiem i żółtkami. Dodać olej, zmiksować. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.

Rozgrzać gofrownicę. Nałożyć ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzić ciasto dokładnie po całej powierzchni. Gofry piec przez ok. 3-3,5 min. lub czas podany w instrukcji obsługi gofrownicy. Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę.

Banana pokroić, usmażyć na rozgrzanym maśle (najlepiej klarowanym).

Na gorącego gofra położyć smażonego banana i gałkę lodów. Polać karmelem i posypać orzechami i granolą. Można serwować z bitą śmietaną.

Gorfy z rukolą, szynką parmeńską, parmezanem, kiełkami, rukolą, pomidorkami koktajlowymi i jajkiem sadzonym

Składniki:

jajko

szynka parmeńska

rukola

pomidorki koktajlowe

kiełki

parmezan

Ciasto:

2 szkl. mąki

2 szkl. mleka

2 duże jaja (lub 3 małe)

6 łyżek neutralnego w smaku oleju (np. rzepakowy)

1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Jajka usmażyć.

Gofry przygotować jak w przepisie wyżej.

Na gofrach ułożyć szynkę, rukolę, pomidorki i kiełki. Położyć jajko i posypać parmezanem.

Tex Mex Burgery

Składniki:

(na 4 jumbo-burgery lub 6 „normalnych”)

800 g mielonego mięsa wołowego (najlepiej antrykotu)

4 łyżki posiekanej kolendry (jeżeli nie lubicie, zastąpcie zieloną pietruszką)

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

Dodatkowo:

parę liści mini sałaty romana

2 pomidory, pokrojone w plastry

4 (albo 6 normalnej wielkości) bułki hamburgerowe jumbo

2 jalapeños (można zastąpić zielonymi papryczkami chili), pokrojone w plasterki

1 czerwona papryczka chili, pokrojona w plasterki

4-6 plastry sera cheddar

Guacamole:

2 dojrzałe awokado

1 duża soczysta limonka

1 mała chili (drobno posiekana, razem z pestkami)

1 dojrzały pomidor drobno

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

pełna garść posiekanej kolendry (można zastąpić natką zielonej pietruszki)

sól

Salsa:

1 puszka pomidorów bez skóry we własnym soku

0,5 świeżego ogórka

1 ząbek czosnku

2 łodyżki bazylii

3 łodyżki zielonej pietruszki

1 mała czerwona chili

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżeczka białego octu winnego

sól

czarny, świeżo zmielony pieprz

cukier

Przygotowanie:

Guacamole: limonkę wycisnąć, sok i skórki odłożyć. Awokado przekroić ostrym nożem. Obydwie części oddzielić i wyjąc pestkę (nie wyrzucać). Awokado obrać ze skóry. Miąższ włożyć do miseczki i polać sokiem z limonki. Awokado posiekać i włożyć ponownie do miseczki z sokiem. Do masy dodać chili, pomidory, czosnek i kolendrę. Doprawić i dobrze wymieszać. Pestki awokado włożyć do miseczki z guacamole i wymieszać (opóźnia to proces oksydacji awokado). Gotowe guacamole dobrze przykryć folią spożywczą lub skórkami z awokado (to też spowalnia proces oksydacji) i wstawić do momentu spożycia do lodówki.

Salsa: pomidory z sokiem umieścić na sicie i zostawić na ok. 5 min. Odcedzone pokroić w kostkę i przełożyć do miseczki (razem z pulpą, która została na sitku). Ogórka umyć, przekroić, usunąć łyżeczką gniazda nasienne, pokroić w malutką kosteczkę (ok. 2 x 2mm), posypać solą, umieścić na sicie na ok. 5 min. Wycisnąć. Bazylię, pietruszkę i chili posiekać. W misce wymieszać pomidory z ogórkiem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i posiekane zioła. Doprawić oliwą, octem winnym, solą i pieprzem.

Burgery: mięso umieścić w misce, dodać przyprawy, dobrze wyrobić. Dodać posiekaną kolendrę lub pietruszkę, wymieszać. Uformować 4 duże lub 6 mniejszych kotletów. Grillować po ok. 3–4 min. z każdej strony (jeżeli pogoda nie dopisuje, można je bez problemu smażyć na bardzo dobrze rozgrzanej patelni). Bułki przekroić i zrumienić środki przez 2 min. na grillu lub na wytartej po smażeniu papierowym ręcznikiem patelni. Na bułkę nałożyć salsę, papryczki, usmażone mięso, ser, sałatę, guacamole i pomidory. Przykryć drugą połówką.

Lody bananowe z masłem z orzeszków ziemnych

Składniki:

Lody:

2 banany (1 banan = 1 porcja lodów)

1 łyżka masła z orzeszków ziemnych

ok. 100 ml śmietanki kremówki 30 proc. (w wersji wegańskiej można zastąpić mlekiem sojowym lub migdałowym)

Karmel:

100 g cukru

1 łyżka wody

65 g masła

5 łyżek śmietanki kremówki 30 proc.

0,5 łyżeczki kryształków soli (fleur de sel)

Przygotowanie:

Lody: Banany obrać, pokroić w plasterki, rozłożyć na talerzu i włożyć na 2-3 godz. do zamrażarki. Zamrożone banany i śmietankę włożyć do miksera i tak długo miksować, aż powstanie kremowa masa. Dodać masło orzechowe i dobrze wymieszać. Lodów nie powinno się ponownie zamrażać, stracą wtedy swoją wyjątkową, kremową konsystencję.

Karmel: na patelni lub w rondelku o grubym dnie rozpuścić cukier z wodą (nie mieszając). Gotować na średnim ogniu, aż cukier zacznie gęstnieć i nabierze złotego koloru. Natychmiast zestawić z ognia i cały czas mieszając trzepaczką dodać masło w kawałkach. Gdy masło połączy się z karmelem, dodać śmietankę i ponownie dokładnie wymieszać. Dodać kryształki soli.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości