Gofry ze smażonymi bananami, lodami bananowymi i słonym karmelem
Składniki:
1 banan
masło klarowane
lody
karmel
orzechy
granola
Ciasto:
2 szkl. mąki
2 szkl. mleka
2 duże jaja (lub 3 małe)
6 łyżek neutralnego w smaku oleju (np. rzepakowy)
1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić dodając szczyptę soli. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmiksować z mlekiem i żółtkami. Dodać olej, zmiksować. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.
Rozgrzać gofrownicę. Nałożyć ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzić ciasto dokładnie po całej powierzchni. Gofry piec przez ok. 3-3,5 min. lub czas podany w instrukcji obsługi gofrownicy. Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę.
Banana pokroić, usmażyć na rozgrzanym maśle (najlepiej klarowanym).
Na gorącego gofra położyć smażonego banana i gałkę lodów. Polać karmelem i posypać orzechami i granolą. Można serwować z bitą śmietaną.
Gorfy z rukolą, szynką parmeńską, parmezanem, kiełkami, rukolą, pomidorkami koktajlowymi i jajkiem sadzonym
Składniki:
jajko
szynka parmeńska
rukola
pomidorki koktajlowe
kiełki
parmezan
Ciasto:
2 szkl. mąki
2 szkl. mleka
2 duże jaja (lub 3 małe)
6 łyżek neutralnego w smaku oleju (np. rzepakowy)
1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jajka usmażyć.
Gofry przygotować jak w przepisie wyżej.
Na gofrach ułożyć szynkę, rukolę, pomidorki i kiełki. Położyć jajko i posypać parmezanem.
Tex Mex Burgery
Składniki:
(na 4 jumbo-burgery lub 6 „normalnych”)
800 g mielonego mięsa wołowego (najlepiej antrykotu)
4 łyżki posiekanej kolendry (jeżeli nie lubicie, zastąpcie zieloną pietruszką)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatkowo:
parę liści mini sałaty romana
2 pomidory, pokrojone w plastry
4 (albo 6 normalnej wielkości) bułki hamburgerowe jumbo
2 jalapeños (można zastąpić zielonymi papryczkami chili), pokrojone w plasterki
1 czerwona papryczka chili, pokrojona w plasterki
4-6 plastry sera cheddar
Guacamole:
2 dojrzałe awokado
1 duża soczysta limonka
1 mała chili (drobno posiekana, razem z pestkami)
1 dojrzały pomidor drobno
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
pełna garść posiekanej kolendry (można zastąpić natką zielonej pietruszki)
sól
Salsa:
1 puszka pomidorów bez skóry we własnym soku
0,5 świeżego ogórka
1 ząbek czosnku
2 łodyżki bazylii
3 łodyżki zielonej pietruszki
1 mała czerwona chili
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka białego octu winnego
sól
czarny, świeżo zmielony pieprz
cukier
Przygotowanie:
Guacamole: limonkę wycisnąć, sok i skórki odłożyć. Awokado przekroić ostrym nożem. Obydwie części oddzielić i wyjąc pestkę (nie wyrzucać). Awokado obrać ze skóry. Miąższ włożyć do miseczki i polać sokiem z limonki. Awokado posiekać i włożyć ponownie do miseczki z sokiem. Do masy dodać chili, pomidory, czosnek i kolendrę. Doprawić i dobrze wymieszać. Pestki awokado włożyć do miseczki z guacamole i wymieszać (opóźnia to proces oksydacji awokado). Gotowe guacamole dobrze przykryć folią spożywczą lub skórkami z awokado (to też spowalnia proces oksydacji) i wstawić do momentu spożycia do lodówki.
Salsa: pomidory z sokiem umieścić na sicie i zostawić na ok. 5 min. Odcedzone pokroić w kostkę i przełożyć do miseczki (razem z pulpą, która została na sitku). Ogórka umyć, przekroić, usunąć łyżeczką gniazda nasienne, pokroić w malutką kosteczkę (ok. 2 x 2mm), posypać solą, umieścić na sicie na ok. 5 min. Wycisnąć. Bazylię, pietruszkę i chili posiekać. W misce wymieszać pomidory z ogórkiem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chili i posiekane zioła. Doprawić oliwą, octem winnym, solą i pieprzem.
Burgery: mięso umieścić w misce, dodać przyprawy, dobrze wyrobić. Dodać posiekaną kolendrę lub pietruszkę, wymieszać. Uformować 4 duże lub 6 mniejszych kotletów. Grillować po ok. 3–4 min. z każdej strony (jeżeli pogoda nie dopisuje, można je bez problemu smażyć na bardzo dobrze rozgrzanej patelni). Bułki przekroić i zrumienić środki przez 2 min. na grillu lub na wytartej po smażeniu papierowym ręcznikiem patelni. Na bułkę nałożyć salsę, papryczki, usmażone mięso, ser, sałatę, guacamole i pomidory. Przykryć drugą połówką.
Lody bananowe z masłem z orzeszków ziemnych
Składniki:
Lody:
2 banany (1 banan = 1 porcja lodów)
1 łyżka masła z orzeszków ziemnych
ok. 100 ml śmietanki kremówki 30 proc. (w wersji wegańskiej można zastąpić mlekiem sojowym lub migdałowym)
Karmel:
100 g cukru
1 łyżka wody
65 g masła
5 łyżek śmietanki kremówki 30 proc.
0,5 łyżeczki kryształków soli (fleur de sel)
Przygotowanie:
Lody: Banany obrać, pokroić w plasterki, rozłożyć na talerzu i włożyć na 2-3 godz. do zamrażarki. Zamrożone banany i śmietankę włożyć do miksera i tak długo miksować, aż powstanie kremowa masa. Dodać masło orzechowe i dobrze wymieszać. Lodów nie powinno się ponownie zamrażać, stracą wtedy swoją wyjątkową, kremową konsystencję.
Karmel: na patelni lub w rondelku o grubym dnie rozpuścić cukier z wodą (nie mieszając). Gotować na średnim ogniu, aż cukier zacznie gęstnieć i nabierze złotego koloru. Natychmiast zestawić z ognia i cały czas mieszając trzepaczką dodać masło w kawałkach. Gdy masło połączy się z karmelem, dodać śmietankę i ponownie dokładnie wymieszać. Dodać kryształki soli.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN