Śmiało można o nim powiedzieć „serek uniwersalny”, bo nadaje się praktycznie do wszystkiego. Mascarpone można wykorzystać do dań obiadowych, bo świetnie łagodzi smak potraw, ale także podkreśla ich aromat. Może sprawdzić się jako dodatek do mięs, ryb, warzyw, zup, a nawet owoców morza.

Ten wyjątkowy włoski ser o bogatej tradycji i lekko maślanym smaku idealnie nadaje się do przygotowywania deserów. Ma konsystencję gęstej śmietany i jest podstawowym składnikiem słynnego tiramisu rodem ze słonecznej Italii. Jaki inny deser z serka mascarpone można przyrządzić?

Szybki deser z mascarpone

Desery w pucharkach z mascarpone wyglądają smakowicie i niezwykle dekoracyjnie dzięki zawartych w nich owocach. W kwestii miksów – można zdać się na improwizację. Nasz wersja powstanie z:

· 250 g serka mascarpone,

· 120 ml jogurtu greckiego,

· szklanki malin,

· brązowego cukru,

· pół szklanki jagód,

· 1 banana,

· 1 kiwi,

· miodu,

· listków mięty.

Serek mascarpone miksujemy z jogurtem greckim i dosładzamy miodem według uznania. Następnie blendujemy owoce (każdy oddzielnie). W wysokich szklankach układamy naprzemiennie warstwy owoców i serka. Na wierzch zostawiamy kilka malin do dekoracji, listki mięty i posypujemy brązowym cukrem. Deser z mascarpone i malinami najlepiej będzie smakować, jeśli tuż przed podaniem schłodzimy go w lodówce.

Deser z mascarpone i galaretką

Wybór propozycji podania deserów z mascarpone w roli głównej jest przeogromny. Jednym z popularniejszych jest ten z galaretką.

Składniki:

· 3 opakowania galaretek w dowolnym kolorze,

· 250 g serka mascarpone,

· 150 ml śmietanki 36%,

· 5 łyżek cukru pudru,

· owoce: kiwi, banany, brzoskwinie, borówki,

· kolorowe żelki.

Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu w każdej umieszczany plasterki owoców i odstawiamy do stężenia. Kiedy stwardnieją, wyjmujemy z lodówki i kroimy w kostkę. Następnie przygotowujemy masę miksując serek, śmietankę i cukier puder. Do wysokich szklanek deserowych nakładamy warstwę masy, a następnie warstwę kolorowych galaretek. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną, borówkami i kolorowymi żelkami. W takiej odsłonie ten pyszny deser z serkiem mascarpone i galaretką powinien przypaść do gustu zwłaszcza dzieciom.


Zobacz film: Sernik z koziego sera z sezonowymi owocami. Źródło: Dzień Dobry TVN

Deser z mascarpone i biszkoptami

W tej wersji możemy przygotować deser z dowolnych owoców, przekładając je pysznymi ciastkami i serkiem. Z jakimi komponuje się najlepiej? My proponujemy deser z mascarpone i truskawkami.

Składniki:

· 450 g mascarpone,

· 2 szklanki truskawek,

· 4 żółtka jajek,

· pół szklanki cukru,

· herbata owocowa lub kawa do namoczenia biszkoptów,

· biszkopty,

· bita śmietana,

· wiórki czekoladowe.

Jajko mieszamy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy do serka i dokładnie mieszamy. Następnie umieszczamy w szklance warstwę namoczonych biszkoptów, nakładamy wcześniej przygotowaną masę i pokrojone w cząstki truskawki. Proces powtarzamy do momentu zapełnienia naczynia. Na wierzch nakładamy bitą śmietanę i dekorujemy ją startą czekoladą. W innej wersji z wykorzystaniem truskawek można także przygotować deser z mascarpone i bezami.

Deser z mascarpone i bananami

Deser bananowy z mascarpone będzie idealnie smakował w zestawieniu z herbatnikami. Owoce można zblendować lub wkomponować w posiłek w postaci plasterków.

Składniki:

· 250 g mascarpone,

· 2 banany,

· budyń czekoladowy,

· 250 ml śmietany kremówki 36%,

· 3 łyżki płatków owsianych,

· 2 łyżki wiórków kokosowych,

· biała czekolada,

· 500 ml mleka,

· płatki migdałowe,

· 2 łyżki cukru pudru,

· herbatniki,

· rodzynki.

Budyń gotujemy na mleku i studzimy. Banany blendujemy wraz z wiórkami kokosowymi oraz płatkami owsianymi. Śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem. Do szklanek nakładamy warstwę pokruszonych herbatników, masę bananową, łyżkę budyniu czekoladowego i masę mascarpone. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną, startą na tarce białą czekoladą, rodzynkami oraz płatkami migdałów. Taki prosty deser z mascarpone podajemy świeży, bo banany szybko czernieją.

Deser czekoladowy z mascarpone

Mascarpone to idealna baza pod krem. Możemy go przygotować w wersji z białą lub gorzką czekoladą. W obu przypadkach będzie smakować wyśmienicie. Aby zrobić deser czekoladowy z mascarpone, potrzebujemy:

· 250 g serka mascarpone,

· 100 ml śmietany kremówki,

· 4 płaskie łyżki cukru pudru,

· 100 g czekolady,

· 1 łyżkę masła,

· 3 łyżki mleka,

· orzechy,

· rodzynki,

· rurki waniliowe.

Masło rozpuszczamy w rondelku wraz z mlekiem. Serek mascarpone mieszamy ze śmietaną ubitą wcześniej z cukrem pudrem i dodajemy wystudzoną polewę czekoladową. Składniki łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masą napełniamy pucharki i dekorujemy orzechami, rodzynkami i rurkami waniliowymi. Deser z serka mascarpone gotowy.

Co sądzisz o tym artykule?
92
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0