Langusta – przysmak prosto z morza. Jak ją jeść?

langusta
Fot. compuinfoto / Getty Images
Langusta występuje we wszystkich morzach świata. Najpiękniejsze i najsmaczniejsze langusty łowi się u wybrzeży mórz tropikalnych. Koneserzy tłumaczą, jak jeść langustę, aby zachować właściwe maniery przy stole. Jedzenie langusty, podobnie zresztą jak homara, wymaga bowiem nieco wprawy.

Langusta osiąga czasami nawet 50 cm długości i waży do 8 kg. Jej mięso jest białe, nieco słodsze od mięsa homara. Podobnie jak on uchodzi za jeden z największych rarytasów na świecie. Langusty i homary są jednymi z najdroższych owoców morza.

Więcej:

Co to jest langusta?

Langusta ( Palinurus elephas , syn. Palinurus vulgaris ) jest skorupiakiem morskim z rodziny langustowatych. To jeden z jadalnych owoców morza, łowiony na bardzo dużą skalę. Określa się ją także mianem langusty czerwonej oraz langusty europejskiej. Występuje przede wszystkim w Morzu Śródziemnym i Oceanie Spokojnym.

Wyróżniono około 120 gatunków langust. Określenie „langusta” wykorzystuje się także na nazwanie innych gatunków langustowatych, szczególnie tych z rodzajów Palinurus i Panulirus . Stąd też przekonanie, że langusta występuje we wszystkich morzach świata.

Jak wygląda langusta?

Langusta to dość duży skorupiak. Osiąga wagę do 8 kg oraz długość do 50 cm. Langusty nie posiadają szczypiec. Mają 5 par odnóży (dziesięcionóg) i twarde kolce znajdujące się na zwapniałym grzbiecie pokrywającym głowotułów. Na odwłoku langusty znajduje się pancerz zbudowany z ruchomych segmentów. Są one wobec siebie poprzeczne. Odwłok kończy szeroki wachlarz ogonowy. U samic odnóże tułowiowe zakończone jest często dwuwierzchołkowym członem. Dzięki temu mogą przytrzymywać jajeczka.

Cechą charakterystyczną langusty są rozwinięte czułki, o długości większej niż głowotułów i odwłok razem. Uznaje się, że to przekształcona druga para odnóży langusty.

Langusty występują w różnych kolorach , od pomarańczowego do purpurowego. Langusta każdego roku gubi pancerz, aby móc urosnąć.

Zobacz także: Kawior – luksusowy przysmak dla prawdziwych smakoszy

Jak żyje langusta?

Langusta zamieszkuje dna morskie. Żyje w czystych wodach strefy gorącej i ciepłej, najczęściej płytkich dnach morskich, w sąsiedztwie raf koralowych. Obecność langust traktuje się więc jako sygnał o niskim poziomie zanieczyszczenia wód. Langusta żywi się innymi skorupiakami.

Jak jeść langustę?

Langusty, podobnie jak homary i inne owoce morza, stawiają pewien opór, jeśli chodzi o ich jedzenie. Estetyczne i poprawne jedzenie owoców morza wymaga nieco wprawy, jest natomiast łatwiejsze, niż może się to wydawać na początku.

Langusty i homary podaje się po przecięciu ich na połowę , co zdecydowanie ułatwia jedzącemu zadanie. Najpierw należy wyjąć ze skorupy fragment od strony ogona. W następnej kolejności należy sięgnąć po mięso z odnóży.

Część restauracji podaje jednak langustę w całości . W takim przypadku koniecznie należy sięgnąć po specjalne szczypce, które pozwolą rozgnieść skorupę i pozbyć się jej.

Mięso wyjmuje się za pomocą specjalnego widelca i noża. W wydobyciu mięsa można również pomóc sobie dłońmi, z tego też powodu do dań przygotowanych z owoców morza najczęściej dołącza się miseczkę z ciepłą wodą i cytryną, w której można przemyć palce.

Zobacz także: Najzdrowsza dieta świata? Poznajcie dietę nordycką

Langustynki – jak jeść?

Langusty nie powinno się mylić ze znacznie mniejszymi langustynkami, które sytuują się pomiędzy homarem a dużą krewetką . Z tego też powodu występują jeszcze ich dwie inne nazwy, czyli homarzec i krewetka królewska. Wyglądem przypominają nie langustę, lecz raczej dużą krewetkę. Mają natomiast szczypce i szeroki odwłok. Langustynki żyją w mulistym morskim podłożu. Jednym z najprostszych przepisów jest przygotowanie ich na maśle z dodatkiem pietruszki, chilli i czosnku. Często gotuje się je w skorupkach.

Przygotowane mięso – podobnie jak w przypadku langusty – wydłubuje się ze skorupek. Jest ono niezwykle smaczne, dlatego też scampi (włoskie określenie na langustynki) bardzo często podaje się jako samodzielną przystawkę. Towarzyszy jej wyłącznie kremowy dressing.

Langusta – gdzie kupić?

W Polsce langusta nie jest najbardziej popularnym typem owoców morza. Polacy zdecydowanie chętniej sięgają po krewetki i ośmiorniczki. Langustę można jednak kupić bez większego problemu, warto natomiast zwracać uwagę na miejsce zakupu. Najlepszym wyborem są targi rybne , organizowane w Warszawie i innych miastach. Na tego typu stoiskach można kupić świeże specjały prosto z ciepłych mórz. W większych miastach w Polsce istnieją także punkty stacjonarne oferujące świeże i mrożone owoce morza. W przypadku sprawdzonych miejsc można oczywiście zdecydować się na świeżą langustę. Jeśli jednak jest ono nowe i jeszcze nie zostało przetestowane, warto postawić na mrożoną wersję owoców morza. Nie tracą one tak bardzo na wartości, a z pewnością są bezpieczniejszym wyborem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości