Langusta osiąga czasami nawet 50 cm długości i waży do 8 kg. Jej mięso jest białe, nieco słodsze od mięsa homara. Podobnie jak on uchodzi za jeden z największych rarytasów na świecie. Langusty i homary są jednymi z najdroższych owoców morza.
Więcej:
- Enam Ali sprawił, że na punkcie curry oszaleli Brytyjczycy
- Ogórek kiwano – jak smakuje i jaki ma wpływ na zdrowie?
- Czy dieta dopasowana do grupy krwi jest skuteczna i zdrowa?
Co to jest langusta?
Langusta ( Palinurus elephas , syn. Palinurus vulgaris ) jest skorupiakiem morskim z rodziny langustowatych. To jeden z jadalnych owoców morza, łowiony na bardzo dużą skalę. Określa się ją także mianem langusty czerwonej oraz langusty europejskiej. Występuje przede wszystkim w Morzu Śródziemnym i Oceanie Spokojnym.
Wyróżniono około 120 gatunków langust. Określenie „langusta” wykorzystuje się także na nazwanie innych gatunków langustowatych, szczególnie tych z rodzajów Palinurus i Panulirus . Stąd też przekonanie, że langusta występuje we wszystkich morzach świata.
Jak wygląda langusta?
Langusta to dość duży skorupiak. Osiąga wagę do 8 kg oraz długość do 50 cm. Langusty nie posiadają szczypiec. Mają 5 par odnóży (dziesięcionóg) i twarde kolce znajdujące się na zwapniałym grzbiecie pokrywającym głowotułów. Na odwłoku langusty znajduje się pancerz zbudowany z ruchomych segmentów. Są one wobec siebie poprzeczne. Odwłok kończy szeroki wachlarz ogonowy. U samic odnóże tułowiowe zakończone jest często dwuwierzchołkowym członem. Dzięki temu mogą przytrzymywać jajeczka.
Cechą charakterystyczną langusty są rozwinięte czułki, o długości większej niż głowotułów i odwłok razem. Uznaje się, że to przekształcona druga para odnóży langusty.
Langusty występują w różnych kolorach , od pomarańczowego do purpurowego. Langusta każdego roku gubi pancerz, aby móc urosnąć.
Zobacz także: Kawior – luksusowy przysmak dla prawdziwych smakoszy
Jak żyje langusta?
Langusta zamieszkuje dna morskie. Żyje w czystych wodach strefy gorącej i ciepłej, najczęściej płytkich dnach morskich, w sąsiedztwie raf koralowych. Obecność langust traktuje się więc jako sygnał o niskim poziomie zanieczyszczenia wód. Langusta żywi się innymi skorupiakami.
Jak jeść langustę?
Langusty, podobnie jak homary i inne owoce morza, stawiają pewien opór, jeśli chodzi o ich jedzenie. Estetyczne i poprawne jedzenie owoców morza wymaga nieco wprawy, jest natomiast łatwiejsze, niż może się to wydawać na początku.
Langusty i homary podaje się po przecięciu ich na połowę , co zdecydowanie ułatwia jedzącemu zadanie. Najpierw należy wyjąć ze skorupy fragment od strony ogona. W następnej kolejności należy sięgnąć po mięso z odnóży.
Część restauracji podaje jednak langustę w całości . W takim przypadku koniecznie należy sięgnąć po specjalne szczypce, które pozwolą rozgnieść skorupę i pozbyć się jej.
Mięso wyjmuje się za pomocą specjalnego widelca i noża. W wydobyciu mięsa można również pomóc sobie dłońmi, z tego też powodu do dań przygotowanych z owoców morza najczęściej dołącza się miseczkę z ciepłą wodą i cytryną, w której można przemyć palce.
Zobacz także: Najzdrowsza dieta świata? Poznajcie dietę nordycką
Langustynki – jak jeść?
Langusty nie powinno się mylić ze znacznie mniejszymi langustynkami, które sytuują się pomiędzy homarem a dużą krewetką . Z tego też powodu występują jeszcze ich dwie inne nazwy, czyli homarzec i krewetka królewska. Wyglądem przypominają nie langustę, lecz raczej dużą krewetkę. Mają natomiast szczypce i szeroki odwłok. Langustynki żyją w mulistym morskim podłożu. Jednym z najprostszych przepisów jest przygotowanie ich na maśle z dodatkiem pietruszki, chilli i czosnku. Często gotuje się je w skorupkach.
Przygotowane mięso – podobnie jak w przypadku langusty – wydłubuje się ze skorupek. Jest ono niezwykle smaczne, dlatego też scampi (włoskie określenie na langustynki) bardzo często podaje się jako samodzielną przystawkę. Towarzyszy jej wyłącznie kremowy dressing.
Langusta – gdzie kupić?
W Polsce langusta nie jest najbardziej popularnym typem owoców morza. Polacy zdecydowanie chętniej sięgają po krewetki i ośmiorniczki. Langustę można jednak kupić bez większego problemu, warto natomiast zwracać uwagę na miejsce zakupu. Najlepszym wyborem są targi rybne , organizowane w Warszawie i innych miastach. Na tego typu stoiskach można kupić świeże specjały prosto z ciepłych mórz. W większych miastach w Polsce istnieją także punkty stacjonarne oferujące świeże i mrożone owoce morza. W przypadku sprawdzonych miejsc można oczywiście zdecydować się na świeżą langustę. Jeśli jednak jest ono nowe i jeszcze nie zostało przetestowane, warto postawić na mrożoną wersję owoców morza. Nie tracą one tak bardzo na wartości, a z pewnością są bezpieczniejszym wyborem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN