Jego inna nazwa to ogórek afrykański, rogaty lub kolczasty. Faktycznie wygląda dość specyficznie i niektórym przywodzi na myśl pomarańczowe... kasztany! Jednak to, co skrywa miąższ owocu kiwano, to istne bogactwo witamin i minerałów.

W smaku kiwano przypomina połączenie kiwi z bananem, co poniekąd tłumaczy jego nazwę. To też powoduje, że jest on chętnie wykorzystywany w kuchni. Jak jeść kiwano i do jakich przepisów kulinarnych warto go włączyć?

Owoc kiwano – jak wygląda i jak się go je?

Owoc kiwano nie można pomylić z żadnym innym. Jego wyjątkowy „najeżony” wygląd i wyrazisty kolor sprawiają, że prezentuje się on niezwykle ciekawie. Pora więc przyjrzeć się w szczegółach z czego składa się kiwano. Nasiona tego owocu są bardzo podobne do tych, które znajdują się w zielonym ogórku . Są dość płaskie, o łezkowatym kształcie. Skórka jest pomarańczowa lub ciemnożółta i występują na niej charakterystyczne kolce oraz mogą pojawiać się także jaśniejsze plamki. Środek kiwano zaś ma kolor żółto-zielony. Owoce zwykle mają wielkość około 10 centymetrów. Niewątpliwą zaletą kiwano jest to, że na długo zachowuje ono świeżość, bo nawet do 6 miesięcy ! Te niezwykle oryginalne owoce, wyeksponowane w kuchni w ładnej misie, będą długo cieszyły oko swym wyglądem, nie tracąc przy tym walorów smakowych. Jak jeść kiwano? Owoc przed spożyciem trzeba przekroić na pół i wydłubać miąższ łyżeczką, czyli tak, jak wiele osób jada np. kiwi. Można go spożywać na surowo lub dodawać do ulubionych potraw jako jeden ze składników.

Uprawa kiwano w Polsce nie jest jeszcze zbyt popularna. Dzieje się tak głównie ze względu na to, że jest to owoc egzotyczny pochodzący z Afryki, a więc zdecydowanie ciepłolubny. W naszym kraju zatem można go wyhodować jedynie w szklarniach lub pod folią, a na takie rozwiązanie niestety nadal mało osób się decyduje. Mimo to można go spotkać w supermarketach oraz sklepach oferujących sprzedaż owoców egzotycznych.

Kiwano – wartości odżywcze

Jakie witaminy i minerały skrywa kiwano? Owoc ten ma w sobie bardzo dużo cennych dla zdrowia składników. Zawiera m.in.: żelazo, magnez, potas, fosfor, cynk, wapń, mangan, a także miedź oraz witaminy A, C i te z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6) . Kiwano jest polecane osobom cierpiącym na zaburzenia pracy serca czy układu krwionośnego. Do tego wzmacnia odporność, chroni przed nadciśnieniem tętniczym, spowalnia procesy starzenia, dobroczynnie działa na układ nerwowy i wzrok oraz zapobiega miażdżycy. Ponadto kiwano świetnie wpływa na regulację trawienia i usuwa z organizmu szkodliwe toksyny . Owoc znany jest także z korzystnego działania na wątrobę i nerki. Ponadto skrywa ono w sobie dużo kwasu foliowego, którego spożycie jest zalecane kobietom w ciąży. Podobnie jak zielony ogórek kiwano także jest mało kaloryczny, co powinno ucieszyć osoby będące na diecie. W 100 g tego owocu jest jedynie 44 kcal , więc śmiało można po niego sięgać tak często, jak się ma na to ochotę, bez obawy o utratę zgrabnej sylwetki.

Przepisy z kiwano

Wiele osób zastanawia się, jak wykorzystać w kuchni ogórka kiwano? Jak jeść i z czym łączyć ten owoc, by smakował wyśmienicie? Dobrym pomysłem jest włączenie do surówek czy sałatek, a nawet deserów. Idealnie komponuje się np. z kozim serem, owocami morza i czerwonym mięsem . Przetwory z kiwano natomiast mogą być świetnym dodatkiem do potraw obiadowych. Co więcej, można także na jego bazie zrobić pyszny i niezwykle orzeźwiający koktajl. Przepis na jego wykonanie może wyglądać następująco:

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 owoc kiwano,
  • 1 banan,
  • 1 gruszka,
  • 250 ml jogurtu naturalnego,
  • kilka łyżek nasion chia,
  • sok z limonki,
  • brązowy cukier (opcjonalnie),
  • listki mięty do dekoracji.

Przygotowanie:

1. Z owocu kiwano wydrąż miąższ, a pozostałe obierz ze skórki.

2. Włóż owoce do miksera i zblenduj na gładką masę.

3. Dodaj jogurt naturalny i nasiona chia oraz wyciśnij sok z limonki.

4. Jeśli chcesz, aby koktajl był słodszy użyj brązowego cukru.

5. Koktajl podawaj w szklankach udekorowany listkami mięty.

Zobacz film: Lekkie i oczyszczające przepisy Darii Ładochy. Źródło: Dzień dobry TVN

Nasiona kiwano będą nadawać takiemu koktajlowi jeszcze więcej orzeźwienia , a napój świetnie ugasi pragnienie zwłaszcza w czasie letnich upałów. Najlepiej podawać go lekko schłodzony.

Sałatka z kiwano będzie pysznie smakować, jeśli przyrządzi się ją na bazie sera feta oraz owoców. Przepis na jej wykonanie może wyglądać następująco:

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 owoc kiwano,
  • 1 awokado,
  • garść winogron zielonych bez pestek,
  • 50 g sera feta,
  • 8 oliwek,
  • oliwa z oliwek,
  •  cytryna.

Przygotowanie:

1. Awokado obierz i pokrój w kostkę, a winogrona na połówki.

2. Owoc kiwano wydrąż łyżką i wrzuć do miski z owocami.

3. Dodaj oliwki oraz pokruszony ser feta.

4. Sałatkę dopraw oliwą z oliwek i skrop sokiem z cytryny.

Co sądzisz o tym artykule?
53
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0