Jak jeść sezonowo w marcu?
Swój codzienny jadłospis warto modyfikować z każdym miesiącem i zmieniającą się za oknem aurą. Inaczej odżywiamy się zimą, inaczej latem. Także pory przejściowe - jak marcowe "przedwiośnie" - rządzą się swoimi prawami. Grunt to jednak różnorodność. Jedzenie sezonowe to sposób na uniknięcie nudy w kuchni, a przy okazji na dobre przygotowanie organizmu na nowe warunki pogodowe.
Pamiętaj - wedle zaleceń ekspertów, to właśnie owoce i warzywa powinny być podstawą naszej diety. Po wprowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia zmianach są obecnie fundamentem piramidy żywieniowej. Warto więc, by były jak najczęściej obecne na naszych talerzach.
Sezonowe owoce i warzywa - w marcu dodaj je do swojej listy zakupów
Marzec to pierwszy zwiastun wiosny w kuchni. Wreszcie możemy zacząć wzbogacać naszą dietę o więcej lokalnych warzyw i owoców. Oczywiście, na pełnię bogactwa smaków trzeba będzie jeszcze zaczekać. Za czym jednak już możemy zacząć się rozglądać?
Chcesz jeść sezonowo? Szukaj tych produktów:
Warzywa:
- por
- dynia
- brukselka
- kapusta czerwona
- kapusta włoska
- pietruszka
- brukiew
- kalarepa
- ziemniaki
- topinambur
- marchew
- biała rzodkiew
- czosnek i cebula
- seler
- burak ćwikłowy
Owoce:
O ile wśród warzyw możemy dosłownie wręcz przebierać, o tyle owoce każą nam jeszcze na siebie poczekać. Na razie warto kupować przede wszystkim:
- gruszki
- jabłka
Z importowanych owoców można rozejrzeć się za cytrusami - mandarynkami bądź kiwi. Do naszej diety wprowadzą więcej witaminy C, ważnej dla układu odpornościowego.
W kuchni pierwsze skrzypce gra wyobraźnia. Owoce i warzywa możesz przygotowywać na wiele różnych sposobów. Pamiętaj o kiszonkach i nie bój się "siać fermentu" w swojej spiżarni. Tak przygotowane warzywa zyskują jeszcze więcej właściwości zdrowotnych. Wprowadzenie ich do diety poprawi stan flory bakteryjnej i urozmaici codzienne dania. Z owoców dobrą alternatywą dla czipsów będą np. suszone jabłka. W planowaniu jadłospisu na marzec postaw na kreatywność i na lokalne produkty.
Zobacz wideo: Dieta SIRT - odmładza i odchudza?
Zobacz też:
Tarta grzechu warta. Poznaj słodkie przepisy Joanny Juhnke
Pomysły na naleśniki: w sałatce, jako makaron i po japońsku. Przepisy Cristiny Catese
Autor: Ola Lipecka
Źródło zdjęcia głównego: Digital Vision