Materiał promocyjny

Bliny i pierożki z makrelą lub śledziem. Pomysły na przekąski według Sebastiana Olmy

Rybne tapas Sebastiana Olmy
Szukasz pomysłu na proste i szybkie przekąski z rybą? Poznaj przepisy Sebastiana Olmy na pierożki z filetem z makreli lub śledziem w sosie pomidorowym i bliny ziemniaczane z grillowaną makrelą. Tymi rybnymi tapasami zaskoczysz rodzinę i przyjaciół.

Pierożki na sposób azjatycki "gyoza" z filetem z makreli

Składniki na ciasto na pierożki azjatyckie:

  • 250 g mąki pszennej
    • 150 ml gorącej wody
      • łyżka soli

        Jak przygotować ciasto na pierożki azjatyckie?

        1. W dużej misce umieść mąkę, formując w niej niewielki zagłębienie. Powoli przelewaj do niej wrzątek, delikatnie mieszając masę przy pomocy łyżki. Gdy składniki zdążą się wstępnie połączyć, ugniataj je dłońmi przez około 2 minuty.
          1. Gotowe ciasto zawiń w folię lub przykryj wilgotną ściereczką.

            Składniki nadzienia do pierożków:

            • 2 opakowania makreli w sosie pomidorowym w puszcze
              • czerwona papryka chili
                • 50 g marynowanego imbiru
                  • pęczek kolendry

                    Jak przygotować pierożki azjatyckich?

                    1. Makrelę wyjmij z puszki, przełóż do miski i delikatnie rozdrobnij widelcem dodając do środa odrobinę posiekanego chili, marynowanego imbiru i posiekanej świeżej kolendry.
                      1. Pierożki zwijaj w dowolny kształt, gotuj na parze lub smaż na głębokim oleju.

                        Pozostałe składniki do pierożków azjatyckich:

                        • 50 g prażonego sezamu
                          • 1 biała kapusta
                            • 100 ml sosu ponzu

                              Po przygotowaniu pierożki posyp prażonym sezamem i ułóż na posiekanej kapuście białej podlanej sosem ponzu.

                              Smażone bliny z grillowaną makrelą i suszonymi pomidorkami

                              Składniki na bliny ziemniaczane:

                              • 500 g ziemniaków
                                • 2 jajka
                                  • mała łyżeczka proszku do pieczenia
                                    • mała łyżeczka soli
                                      • 150 g mąki pszennej

                                        Jak przygotować bliny ziemniaczane?

                                        1. Ziemniaki ugotuj w posolonej wodzie, odcedź, zmiel na drobnych oczkach bądź przeciśnij przez praskę. Do masy dodaj całe jajka, proszek do pieczenia, sól i mąkę pszenną. Wyrób ciasto do gładkiej konsystencji, powinna mieć strukturę jak gęsta kwaśna śmietana. Jeśli ciasto jest zbyt płynne, dodaj więcej mąki.
                                          1. Następnie przełóż ciasto do rękawa cukierniczego, odetnij końcówkę z rękawa i stopniowo wyciskaj (grubość około 1cm) na gorącą patelnię z klarowanym masłem. Bliny smaż do uzyskania złotego koloru z każdej strony, następnie przełóż je na papierowy ręcznik.

                                            Pozostałe składniki do blinów z grillowaną makrelą:

                                            • 2 opakowania grillowanej makreli w puszce
                                              • opakowanie suszonych pomidorów
                                                • świeże zioła do dekoracji

                                                  Jak przygotować bliny ziemniaczane z grillowana makrelą?

                                                  Grillowaną makrelę wyjmij z puszki i umieść na usmażonych blinach, do dekoracji dodaj suszone pomidorki żółte i czerwone oraz kilka liści świeżych ziół.

                                                  Smażone pierożki samosa ze śledziem w sosie pomidorowym

                                                  Składniki na ciasto na pierożki samosa:

                                                  • 200 g mąki pszennej
                                                    • 1 łyżeczka soli
                                                      • 50 g oleju rzepakowego
                                                        • 50 ml zimnej wody

                                                          Pozostałe składniki do pierożków samosa:

                                                          • śledź w sosie pomidorowym w puszcze
                                                            • sos pomidorowy
                                                              • awokado
                                                                • olej do smażenia

                                                                  Jak przygotować ciasto na pierożki samosa?

                                                                  1. Połącz składniki na ciasto na pierożki i dokładnie wyrabiaj dłońmi, aż wszystko dokładnie się połączy w jednolitą całość.
                                                                    1. Z ciasta rozwałkuj cienki placek i nałóż na niego posiekane filety śledziowe z sosie pomidorowym, posmaruj brzegi ciasta i zawiń na boki. Ciasto smaż na gorącym oleju, aż będzie chrupiące. Wyjmij i przełóż na papierowy ręcznik.
                                                                      1. Pierożki podawaj z pastą z awokado i sosem pomidorowym.

                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                        Zobacz też:

                                                                        Placki twarogowe z owocami, smoothie i ciasto z rabarbarem. Przepisy Szymona Czerwińskiego

                                                                        Młode ziemniaki od rana do wieczora. Poznaj wyjątkowe przepisy Andrzeja Polana

                                                                        Mięsny groszek, pszenne taco, salsa verde i burgery drobiowo-krewetkowe. Oto grillowane przysmaki

                                                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

                                                                        Autor: Jola Marat

                                                                        Źródło: Sebastian Olma

                                                                        Materiał promocyjny
                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości