Dzień dobry TVN

Dzień Dobry TVN

pn.- sob.: 8:00 - 11:00niedziela: 8:30 - 11:00
powrót do listy

Rey i smaki Azji, czyli mango lassi i smażony kurczak

Kuchnia
środa, 6 września 2017
Rey i nasz człowieczek w Korei Południowej Foto: Kamil Piklikiewicz / East News | Dzień Dobry TVN
Mikołaj Rey spotkał się z rodowitym Koreańczykiem Angelem Kimem, który opowiedział mu o kulturze i kuchni swojego kraju. Skąd wzięło się jego mało koreańskie imię? I co razem ugotowali? A co z kuchni koreańskiej do kuchni Dzień Dobry TVN przyniósł Mikołaj Rey? Wypróbujcie jego proste, acz egzotyczne przepisy na: smażonego kurczaka z ananasem i papryką, czekoladowe Mojito, mango lassi i mus z awokado i limonki z nutą tabasco.

Kurczak z ananasem i papryką

Składniki:
250 g kurczaka
1 dojrzały ananas
1/2  czerwonej papryki
125 g ryżu
2 łyżki sosu sojowego
1 szczypta imbiru
Sól

W wersji curry
2 łyżeczki curry
100 ml mleka kokosowego lub śmietanki 30%
Trochę ostrej papryki

Przygotowanie:
Przeciąć ananas wzdłuż na pół.
Pokroić miąższ ananasa i kurczaka w dużą kostkę (2cm/2cm).
Paprykę pokroić w drobniejszą kostkę.
Ugotować ryż.
Smażyć paprykę, ananas i kurczaka przez 5 minut w rozgrzanym woku lub wysokiej patelni z małą ilością tłuszczu.
Następnie dodać ryż, sos sojowy, imbir i sól.
Smażyć przez kolejne 3 minuty.
Napełnić połówki ananasa i podawać na gorąco.

Wersja curry
Wszystkie składnik usmażyć (poza ryżem, który należy ugotować).
Gdy mięso jest gotowe, zmniejszyć ogień, dodać śmietankę lub mleko kokosowe i curry.
Dokładnie zamieszać i gotować na wolnym ogniu 2 minuty.
Połówki ananasa napełniać do połowy ryżem, na wierzch kłaść mięso z sosem.

Mango lassi
Wideo: Dzień Dobry TVN
Czekoladowe Mojito

Składniki:
500 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
125 ml śmietanki kremowej
1 limonka kilka listków świeżej mięty
5 ml brązowego rumu
Do dekoracji:Truskawki, kiwi, ananas, czerwone porzeczki, jabłko

Przygotowanie:
Czekoladę połamać na kawałki następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.
Dodać śmietankę kremową, rum i mieszać do uzyskania aksamitnej, kremowej masy.
Liście mięty drobno posiekać i dodać do czekolady.
Limonkę pokroić na pół i wycisnąć sok do środka.
Całość wymieszać i dosłodzić cukrem do smaku.
Owoce pokroić w ćwiartki i ułożyć na talerzu.

Mango lassi

Składniki:
1 szklanka naturalnego jogurtu
2 mango 
3-4 łyżeczki miodu
1 szklanka kostki lodu
Trochę mleka lub mleka migdałowego
Kardamon
Przygotowanie:
Mango obrać i pokroić w małe kostki.
Owoce włożyć do blendera.
Dodać resztę składników tj. jogurt, kostki  lodu i miód.
Gdyby płyn był zbyt gęsty, można go rozcieńczyć przez dodanie mleka lub mleka migdałowego.
Blendować składniki, do uzyskania gładkiej masy.
Wierzch posypać kardamonem.
Podawać od razu, bardzo zimny.

Smażony ryż z kurczakiem
Wideo: Dzień Dobry TVN
Mus z awokado i limonki z nutą tabasco

Składniki:
3 duże dojrzałe awokado 
2 limonki
300 ml mleka półtłustego
5 łyżeczek cukru (najlepiej w kryształkach)
2,3 krople tabasco 
Kilka świeżych liści mięty
Chili
Do dekoracji: kilka czerwonych porzeczek, bita śmietana

Przygotowanie:
Awokado przekroić na pół, usunąć pestki i zebrać miąższ łyżeczką.
Miąższ pokroić, umieścić w misce i blendować.
Dodać mleko, cukier i delikatnie wymieszać.
Dodać 2 szczypty chili w proszku lub 3 krople tabasco.
Zetrzeć skórkę z jednej limonki (1 łyżeczka).
Miksować około 2 minut.
Całość włożyć na godzinę do lodówki lub kilkadziesiąt minut do zamrażarki.
Wycisnąć limonkę, wlać sok do schłodzonej masy i jeszcze raz całość dobrze miksować.
Wlać do szklaneczek i posypać świeżą miętą.

Gorące tematy >

Rząd uszczelnia podatki i szykuje w nich kolejne zmiany

Porwania dzieci. Często do nich dochodzi w Polsce?

Na powitanie ratownika medycznego: kopniak w twarz

Pozytywka dla Jacka Grabowskiego, który został jednoosobową rodziną zastępczą

tvnpix