Urszula – „Dziś już wiem” Reedycja

następna strona

Wideo

powrót do listyPoprzednia

Królewskie torty

Kuchnia |
W 2003 r. Joanna Kowalewska wyjechała z mężem do pracy w Wielkiej Brytanii, gdzie szybko zyskała sławę fachowca. Jednym z pierwszych poważnych zamówień był tort dla Tony’ego Blaira, później wykonała dla królowej Elżbiety tort w kształcie korony z okazji 50-lecia panowania. Dziś w Dzień Dobry TVN zdradziła nam kilka swoich przepisów.
Królewskie torty
/ East News Video: Michał Wargin Foto: Michał Wargin | Polska mistrzyni cukiernictwa
Biszkopt

Składniki:
200 gram mąki tortowej
200 gram cukru
200 gram masła temperatury pokojowej
4 jajka
Łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do temperatury 185 stopni. Zmiksować razem cukier i masło do gładkiej konsystencji, jajka delikatnie ubić w oddzielnej misce i na średnich obrotach dodać do masła cukru. Na wolnych obrotach dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez około 25-30 minut.

Likier do nasączenia tortu

Składniki:
250 gram soku z wyciśniętych cytryn
250 gram cukru

Przygotowanie:
Razem zagotować.

Krem czekoladowy

Składniki:
500gram gorzkiej czekolady
500 gram śmietany kremówki 30%

Przygotowanie:
Czekoladę pokruszyć na kawałki, śmietanę zagotować i dodać do czekolady, dobrze wymieszać.

Krem z białej czekolady

Składniki:
500gram białej czekolady
250gram śmietany kremówki 30%

Przygotowanie:
Czekoladę pokruszyć na kawałki, śmietanę zagotować i dodać do czekolady, dobrze wymieszać.

Ciasto marchwiowe

Składniki:
300 ml oleju
300 gram cukru brązowego
4 jajka
650 gram marchwi, startej na grubych oczkach tarki
150 gram orzechów włoskich, posiekanych
450 gram mąki tortowej
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni. Zmiksować olej, cukier brązowy i jajka. Dodać startą na grubych oczkach marchew i pokruszone orzechy, wymieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać suche składniki i wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez godzinę i 15 minut. Pozostawić do wystygnięcia w blaszce.

Krem

Składniki:
500gram cukru pudru
500gram masła
Skórka starta z 4 cytryn

Przygotowanie:
Wszystkie składniki porządnie wymieszać mikserem.

źródło: Dzień Dobry TVN | autor: TVN

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
  • ikona twitter
  • ikona facebook
  • ikona google plus
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Przepraszam ale torty tej Pani mnie nie "powaliły" są w Polsce o wiele bardziej utalentowane .osoby. W dodatku uczą się sami inspirując internetem.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
      tvnpix