Materiał promocyjny

Na co zwracać uwagę czytając etykietę jogurtu? Dietetyczka zdradza podstawy

Walbrzych_2_Jogurt_2
Jogurt z cukrem, czy bez?
Źródło: Dzień Dobry TVN
W sezonie wiosenno-letnim szczególną uwagę zwracamy na naszą dietę. Część osób chcąc zrobić formę przed wakacjami, zaczyna się odchudzać i regularnie ćwiczyć. Jednym z polecanych produktów są jogurty. Dostarczają niezbędne nam białko, są niskokaloryczne, a także bogate w wapń i bakterie probiotyczne. Jest jednak jedno, ale. Przed zakupem produktu należy czytać skład. Na co zwracać uwagę? O tym opowiedziała nam Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk.

Jogurty -  na co zwracać uwagę patrząc na etykietę jogurtu?

Idąc do sklepu po nabiał, stajemy przed trudnym wyborem. Naszym oczom ukazuje się kilkanaście różnych odmian jednego produktu. Kuszą smaki, opakowania i promocje. To na co powinniśmy zwrócić uwagę to skład. Jak się okazuje, wiele jogurtów zawiera dodatkowy cukier, który jest zupełnie zbędny. Jednak nie każdy z nich jest zły.

- W jogurcie faktycznie cukier jest, bo jogurt składa się z dwóch składników. Z mleka, które zawiera laktozę oraz z owoców, które zwierają naturalne występujące cukry – fruktozę. Producent musi więc o tym poinformować. Nie ma natomiast cukru sacharozy, syropów glukozowo-fruktozowych, są to naturalnie występujące składniki - powiedziała ekspertka.

I takich właśnie jogurtów powinniśmy szukać. Są nie tylko zdrowe, ale i bezpieczne dla naszej sylwetki. A co z produktami zawierającymi słodzik: ksylitol, erytrol czy maltitol? Ekspertka przyznała, że wszystko jest dla ludzi, jednak warto pamiętać, że produkt z dopiskiem: bez cukru nie oznacza, że jest super zdrowy i możemy spożywać go do woli.

- Słodziki z końcówką "ol" mają działanie lekko przeczyszczające, więc takich produktów nie możemy jeść bezkarnie. Ponadto jeśli jesteśmy na diecie redukcyjnej, chcemy obniżyć kaloryczność diety, możemy raz na jakiś czas sięgnąć po taki produkt. Jeżeli zaś chcemy przejść na tzw. "detoks cukrowy" absolutnie po takie produkty nie sięgamy, bo one są nadal słodkie, więc do mózgu będzie szedł sygnał, że jemy coś słodkiego – wytłumaczyła.

Jogurty bez laktozy – dlaczego są słodsze?

Skoro laktoza jest naturalnym cukrem występującym w mleku, to dlaczego jogurty bezlaktozowe są słodsze? To pytanie zadaje sobie z pewnością trochę osób. Dietetyczka wytłumaczyła to w prosty sposób.

- Nabiał bez laktozy zawiera laktozę i laktazę, czyli enzym, którego brakuje osobom, które mają nietolerancję laktozy. Enzym w buteleczce rozbija nam laktozę na dwa cukry proste. Zasada jest taka, że cukier prosty jest słodszy w smaku – wytłumaczyła.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości