Zdrowe odżywianie

Co Polacy jedli w czasie pandemii? GUS publikuje raport

Zdrowe odżywianie

Digital VisionTaiyou Nomachi/Getty Images

Pandemia wywróciła nasze życie do góry nogami. Na te kilkanaście miesięcy cały świat skurczył się do czterech ścian mieszkania. Zamknięcie zmieniło nasze nawyki oraz przyzwyczajenia. Zaczęliśmy też inaczej się odżywiać. Główny Urząd Statystyczny postanowił sprawdzić, co Polacy jedli w czasie pandemii i które produkty kupowaliśmy najczęściej.

Co Polacy kupowali w czasie pandemii?

Z raportu przygotowanego przez Główny Urząd Statystyczny wynika, że w 2020 roku Polacy chętniej kupowali podstawowe artykuły spożywcze, takie jak masło, sery, mleko, cukier, makaron, owoce i warzywa. Gdy pandemia dotarła do Polski i rząd zdecydował się wprowadzić lockdown, bardzo dużym zainteresowaniem cieszyły się produkty do pieczenia, z drożdżami i mąką na czele. Wzmożone zapotrzebowanie na tę ostatnią potwierdza raport GUS. Spożycie mąki w zeszłym roku wzrosło o 18 proc.

Po które popularne produktu sięgaliśmy rzadziej? Z przedstawionych danych wynika, że Polacy ograniczyli spożycie chleba. Jego sprzedaż spadła o ponad 7 proc. Znacznie rzadziej kupowaliśmy też ziemniaki (o 2,5 proc.) oraz margaryny i inne utwardzone tłuszcze roślinne. Ich sprzedaż w minionym roku spadała o ponad 10 proc. Dużo chętniej kupowaliśmy masło, jego spożycie wzrosło o 14 proc.

- Na wzrost poziomu spożycia większości podstawowych artykułów żywnościowych i spadek o 26,7 proc. wydatków na gastronomię miało wpływ zamknięcie w 2020 roku restauracji przez znaczną część roku oraz zmiany w zakresie częstotliwości, wielkości i struktury dokonywanych zakupów w związku z pandemią COVID-19 - napisano w raporcie.

Czym się kierujemy podczas zakupów?

Raport pokazał, że zawartość naszych koszyków w dużej mierze zależy od wysokości dochodów. Osoby, które zarabiają więcej, chętniej kupowały pieczywo i produkty zbożowe, mięso, warzywa, owoce, sery i twarogi oraz wody mineralne i źródlane. Raport pokazał, że ta grupa zjada o niemal 3 kg więcej warzyw niż osoby, które otrzymują niższe wynagrodzenie. Różnicę widać także w przypadku owoców (5,3 kg do 2,9 kg) oraz spożycia wody mineralnej (7,4 litry do 4,6 litry).

Warto dodać, że na to, co jemy wpływa nie tylko wysokość dochodów. Znaczenie mają także nawyki żywieniowe, ceny produktów żywnościowych oraz miejsce zamieszkania.

Dieta po kwarantannie

Zobacz także:

Tradycyjny kotlet w nowym wydaniu, czyli schab po królewsku z pieczarkami

Magda Gessler świętuje wielki sukces "Kuchennych rewolucji". Dziękuje fanom: "Znowu to zrobiliśmy"

Gdzie do SPA w Polsce? Idealne miejsce na wypoczynek w długi weekend czerwcowy

Autor: Katarzyna Oleksik

Źródło: money.pl|GUS

Źródło zdjęcia głównego: Digital Vision

Pozostałe wiadomości